Satsar på bägge sidor av Öresund

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 16 augusti 2021
Stefan Larsson på Lostboyslab öppnar nu tillsammans med 3DVerkstan ett kontor i centrala Malmö. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

3DVerkstan och Lostboyslab gör gemensam sak och öppnar kontor i centrala Malmö. Det ska inte bara öka 3DVerkstans närvaro i Skåne utan även på den danska marknaden. Företaget blir även nordisk partner åt Nexa3D.

Sedan starten 2014 har 3DVerkstan växt stadigt med fler produkter och varumärken i portföljen och fler medarbetare. I våras flyttade företaget in i nya lokaler i Solna i norra Stockholm, nu blickar man söderut och öppnar ett kontor i Malmö tillsammans med Lostboyslab.

Vellingebaserade designstudion och 3d-printingfabriken Lostboyslab har varit en viktig kund hos 3DVerkstan sedan mars 2020, med många intressanta projekt och samarbeten som bubblar, inte minst filament gjorda på återvunna material. När 3dp.se träffade grundaren Stefan Larsson i början av sommaren berättade han att det fanns planer på en ”city farm” i centrala Malmö, en plats för viss tillverkning men framför allt ett skyltfönster för 3d-printing som industri.

– Jag tänker att det ska bli ett “Makerspace” för att få upp folks ögon för 3d-printing. Till exempel med föreläsningar om branschen och tekniken, sade Stefan Larsson då.

Patrik Rosén. Foto: Arkiv
Showroom med olika events

Nu ska planerna bli verklighet tillsammans med 3DVerkstan och i slutet av september planeras det för invigning. Kontoret kommer att ligga vid Lilla torg, nära centralstationen i Malmö. Där ska det finnas ett showroom med ett stort urval av 3d-printinglösningar såväl som skanners och utskriftsprover. Det kommer även att hållas demonstrationer och olika evenemang i lokalerna.

– Med tanke på alla inspirerande projekt som Lostboyslab har igång så ser jag väldigt mycket fram emot att starta upp ett gemensamt kontor med Stefan och teamet i Malmö. Kontoret är förstklassigt och det kommer bli ett sant nöje att möte kunder från de södra delarna av Sverige. Det blir även en startpunkt för en ännu närmare relation till Lostboyslab. Vi har redan några spännande planer som kommer bli viktiga för AM-marknaden, till att börja med en Youtube-kanal som vi kallar ”AM Banter” som fokuserar på additiv tillverkning, med gäster från AM-världen, säger Patrik Rosén, Sales Manager och Applications Engineer på 3DVerkstan i ett pressuttalande.

Nytt system i portföljen

Ett ytterligare led i expansionen söderut är bildandet av ett danskt bolag, 3DVerkstan Danmark AS. Detta efter ett ökande intresse från danska kunder. Via det nya Malmökontoret ska företaget kunna ge support och skicka ut servicepersonal till den danska sidan. Fokus ligger initialt på att sälja system som Meltio, Nexa3D och Formlabs Fuse 1. För att leda arbetet i Danmark har man anställt Christian Behrens-Thomsen, som tidigare arbetat för en av 3DVerkstans återförsäljare av 3d-skrivare för dentalmarknaden.

3DVerkstan går även ut med att man blivit återförsäljare för Nexa3D:s system i Norden. Nexa3D tillverkar fotopolymerskrivare med stor byggvolym, bland annat NXE400 som skriver ut med LSPc-teknik (lubricant sublayer photo-curing). Deras subersnabba skrivare ska reducera ledtider, minska kostnader och leda till en högre produktionstakt, och produktionsmetoden ska enligt företaget vara nästintill jämförbar med formsprutning.

 

[metaslider id=”27942″]

Läs vidare

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1

Protech gör nysatsning inom CAD/CAM

Protech Nordic förstärker sin kompetens inom CAD/CAM och rekryterar två nya medarbetare. Förhoppningen är att fördubbla omsättningen inom området de kommande två åren.
Protech-kundcenter-1024x683

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1