Satsar på bägge sidor av Öresund

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 16 augusti 2021
Stefan Larsson på Lostboyslab öppnar nu tillsammans med 3DVerkstan ett kontor i centrala Malmö. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

3DVerkstan och Lostboyslab gör gemensam sak och öppnar kontor i centrala Malmö. Det ska inte bara öka 3DVerkstans närvaro i Skåne utan även på den danska marknaden. Företaget blir även nordisk partner åt Nexa3D.

Sedan starten 2014 har 3DVerkstan växt stadigt med fler produkter och varumärken i portföljen och fler medarbetare. I våras flyttade företaget in i nya lokaler i Solna i norra Stockholm, nu blickar man söderut och öppnar ett kontor i Malmö tillsammans med Lostboyslab.

Vellingebaserade designstudion och 3d-printingfabriken Lostboyslab har varit en viktig kund hos 3DVerkstan sedan mars 2020, med många intressanta projekt och samarbeten som bubblar, inte minst filament gjorda på återvunna material. När 3dp.se träffade grundaren Stefan Larsson i början av sommaren berättade han att det fanns planer på en ”city farm” i centrala Malmö, en plats för viss tillverkning men framför allt ett skyltfönster för 3d-printing som industri.

– Jag tänker att det ska bli ett “Makerspace” för att få upp folks ögon för 3d-printing. Till exempel med föreläsningar om branschen och tekniken, sade Stefan Larsson då.

Patrik Rosén. Foto: Arkiv
Showroom med olika events

Nu ska planerna bli verklighet tillsammans med 3DVerkstan och i slutet av september planeras det för invigning. Kontoret kommer att ligga vid Lilla torg, nära centralstationen i Malmö. Där ska det finnas ett showroom med ett stort urval av 3d-printinglösningar såväl som skanners och utskriftsprover. Det kommer även att hållas demonstrationer och olika evenemang i lokalerna.

– Med tanke på alla inspirerande projekt som Lostboyslab har igång så ser jag väldigt mycket fram emot att starta upp ett gemensamt kontor med Stefan och teamet i Malmö. Kontoret är förstklassigt och det kommer bli ett sant nöje att möte kunder från de södra delarna av Sverige. Det blir även en startpunkt för en ännu närmare relation till Lostboyslab. Vi har redan några spännande planer som kommer bli viktiga för AM-marknaden, till att börja med en Youtube-kanal som vi kallar ”AM Banter” som fokuserar på additiv tillverkning, med gäster från AM-världen, säger Patrik Rosén, Sales Manager och Applications Engineer på 3DVerkstan i ett pressuttalande.

Nytt system i portföljen

Ett ytterligare led i expansionen söderut är bildandet av ett danskt bolag, 3DVerkstan Danmark AS. Detta efter ett ökande intresse från danska kunder. Via det nya Malmökontoret ska företaget kunna ge support och skicka ut servicepersonal till den danska sidan. Fokus ligger initialt på att sälja system som Meltio, Nexa3D och Formlabs Fuse 1. För att leda arbetet i Danmark har man anställt Christian Behrens-Thomsen, som tidigare arbetat för en av 3DVerkstans återförsäljare av 3d-skrivare för dentalmarknaden.

3DVerkstan går även ut med att man blivit återförsäljare för Nexa3D:s system i Norden. Nexa3D tillverkar fotopolymerskrivare med stor byggvolym, bland annat NXE400 som skriver ut med LSPc-teknik (lubricant sublayer photo-curing). Deras subersnabba skrivare ska reducera ledtider, minska kostnader och leda till en högre produktionstakt, och produktionsmetoden ska enligt företaget vara nästintill jämförbar med formsprutning.

 

[metaslider id=”27942″]

Läs vidare

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype