Coronatest med hjälp av 3d-printing

Resultatet är klart inom en timme och visas via en app i telefonen. Foto: Harvard

Forskare vid Harvard och MIT har utvecklat en 3d-printad testapparat för att upptäcka viruset som orsakar covid-19. Den bärbara och batteridrivna apparaten kallar de “Minimally Instrumented SHERLOCK”, eller “miSHERLOCK”.

Sherlock är en CRISPR/cas9-diagnostisk plattformsprotokoll som tidigare utvecklades för att upptäcka nukleinsyror på ett snabbt sätt. För den här applikationen handlar det om nukleinsyrorna som upptäcks för virusvarianter som orsakar covid-19.

MiSHERLOCK -enheten kräver bara en liten mängd mänskligt saliv och behandlar detta med värme för att isolera de relevanta förbindelserna. Provet överförs sedan till en andra kammar där den genomgår en reaktion med kemikalier som är framtagen för att påvisa specifika SARS-CoV-2-varianter. Testresultaten visas med hjälp av en app i en smarttelefon.

Apparaten använder kemiska pellets för påvisa smitta, och det är därför möjligt att snabbt anpassa testet till nya varianter som dyker upp ganska enkelt genom att byta till en ny typ av pellets. Hela processen från provtagning till resultat tar mindre än en timme, och ska vara minst lika exakt som dagens PCR-tester.

 

Testutrustningen är bärbar och batteridriven. Foto: Harvard

Låg testkostnad

Det kostar bara runt 15 dollar att använda apparaten, och upprepade tester kostar bara 6 dollar per test. Detta är en väldigt låg kostnad för att påvisa smitta och uppfinningen bör kunna göra testning tillgänglig för ännu fler människor över hela världen. Det faktum att enheten är bärbar innebär att den lätt kan transporteras in i alla regioner för användning. Det kan dramatiskt reducera behovet för patienter att resa till en central plats för att testa sig, något som i vissa situationer kanske inte ens hade varit möjligt.

Genom att kombinera CRISPR-teknologin med en unik 3d-printbar design, har forskarna kommit med en praktisk lösning på ett problem i tiden. Medan några länder har bromsat pandemin genom vaccination och andra program, genomgår stora delar av världen fortfarande enorma utmaningar och kan dra fördel av billig testutrustning som miSHERLOCK.

Text: Roger Stormo

Översättning: Anja Degerholm

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Trio samarbetar kring återvunna material

Nyligen blev det klart att BLB Industries i Värnamo byter namn till Industry. Parallellt har bolaget inlett ett samarbete med Ecorub och delägaren Lostboyslab. De tre företagen ska arbeta tillsammans med försäljning, forskning, teknisk utveckling och affärssamarbeten när det gäller återvunna termoplaster, gummi och fibermaterial för en rad olika industrier.

Publicerat av: 

Nu kickar mässorna igång igen

Suget att träffas är nog stort när de fysiska mässorna öppnar upp igen. Flera av de stora internationella mässorna liksom de på hemmaplan aviserar att de kör som planerat, inte minst 3dp.se:s egna konferens AM-dagen. Nu blir det återigen tillfälle att nätverka, lära sig något nytt, träffa experter, se den nyaste tekniken och känna på nya material. Här är några event att hålla koll på i höst.

Publicerat av: 

Skriver ut brosk av stamceller

Ett unikt forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, håller på att utveckla en metod för att odla brosk av stamceller från patientens egen fettvävnad. Broskcellerna kan tillsammans med biobläck skrivas ut i önskad form med en 3d-bioskrivare.

Publicerat av: