Rensar överblivet pulver automatiskt

Komponent som körs i DPS 1000. Foto: Pressbild

Svenska Digital Metal lanserar nu DPS 1000, en efterbehandlingsstation för att avlägsna restpulver efter utskrifter i metall med binder jetting-tekniken. Tyska forskningsinstitutet Frauenhofer har köpt in det första DPS 1000-systemet, enligt ett pressmeddelande.

För att kunna gå över till massproduktion med 3d-printing krävs en allt högre grad av automatisering, inte minst när det gäller efterbehandlingen. Att avlägsna överblivet pulver efter en utskrift är ofta ett manuellt och tidskrävande arbete. Det är där DPS 1000 kommer in i bilden. Enligt Digital Metal är det världens första kommersiella automatiserade enhet för att ta bort restpulver vid metallprinting med binder jetting.

Ska frigöra tid

Frauenhofer investerar i ett komplett printsystem där även DPS 1000 ingår. Syftet är att skapa resurseffektiva produkter för framtiden.

– Metall binder jetting kommer att öka produktiviteten och precisionen samtidigt som vi kan minska kostnaderna för utskrifter i metall, något som öppnar dörrar för serieproduktion, säger Philipp Imgrund, chef för Frauenhofers avdelning för additiva processer.

Han poängterar att processen att avlägsna restpulver tidigare har tagit mycket manuellt arbete i anspråk och att investeringen därför kommer frigöra tid och förbättra kvaliteten på delarna. DPS 1000 har även en funktion för manuell rengöring vilket gör det möjligt att ta bort det sista restpulvret vid komplexa geometrier, efter att maskinen gått över komponenten.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Trio samarbetar kring återvunna material

Nyligen blev det klart att BLB Industries i Värnamo byter namn till Industry. Parallellt har bolaget inlett ett samarbete med Ecorub och delägaren Lostboyslab. De tre företagen ska arbeta tillsammans med försäljning, forskning, teknisk utveckling och affärssamarbeten när det gäller återvunna termoplaster, gummi och fibermaterial för en rad olika industrier.

Publicerat av: 

Nu kickar mässorna igång igen

Suget att träffas är nog stort när de fysiska mässorna öppnar upp igen. Flera av de stora internationella mässorna liksom de på hemmaplan aviserar att de kör som planerat, inte minst 3dp.se:s egna konferens AM-dagen. Nu blir det återigen tillfälle att nätverka, lära sig något nytt, träffa experter, se den nyaste tekniken och känna på nya material. Här är några event att hålla koll på i höst.

Publicerat av: 

Skriver ut brosk av stamceller

Ett unikt forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, håller på att utveckla en metod för att odla brosk av stamceller från patientens egen fettvävnad. Broskcellerna kan tillsammans med biobläck skrivas ut i önskad form med en 3d-bioskrivare.

Publicerat av: