Branschen träffades igen i Köpenhamn

Konferensen AM Summit, som arrangeras av Danish AM Hub, lockade runt 300 besökare. Foto: Anja Degerholm

Torsdagen den 19 augusti hölls den årliga konferensen AM Summit på Docken i Köpenhamn, arrangerad av Danish AM Hub. Efter ett och ett halvt år utan fysiska evenemang var intresset stort att delta – för alla som kunde visa upp ett giltigt covidbevis.

Årets tema var “Additive impact” och hur AM-branschen kan påverka framtiden genom hållbar tillverkning. Det gick som en grön tråd genom hela dagen. Totalt deltog runt 300 besökare, 20 talare samt ett trettiotal utställare från stora danska, svenska och internationella företag som till exempel Prototal, HP, Protech, Massivit 3D och PLM Group.

Två av dagens mest namnkunniga talare var Stratasys vd Yoav Zeif och EOS vd Marie Langer, båda deltog via länk. Yoav Zeif förde fram budskapet att AM-branschen har ett ansvar att skapa “mindful manufacturing” och att alla möjligheter finns för att göra tillverkningen hållbar. Stratasys gick i dagarna ut med att man inrättat en helt ny tjänst, en “vice president of sustainability”, som ska verka för en mer hållbar produktion. Marie Langer på EOS berättade även hon om hur företaget jobbar med gröna frågor.

 

 

Långt mässuppehåll

På talarprogrammet stod även andra kända namn som Felix Ewald, vd för DyeMansion som tillverkar efterbehandlingssystem. Han pratade om hur deras tillverkning kan bli grönare genom strategier för mindre avfall, miljövänligare kemikalier och en smartare logistik med lägre koldioxidutsläpp som följd. Michael Mölmer, Chief Medical Officer på Nordsjællands Hospital, berättade om hur han tillsammans med danska 3d-printingföretaget AddiFab tagit fram skyddsutrustning mot covid-19-viruset i form av en snorkelmask med filter.

Bland utställarna var det full fart under hela dagen. David Boström och hans kollegor från svenska Wematter såg besöket på AM Summit som en efterlängtad möjlighet att visa upp SLS-skrivaren Gravity. Ett system som Wematter hyr ut till sina kunder.

– Den första versionen kom 2019 och vi har inte varit ut på mässor sedan dess, så det är roligt att äntligen få visa upp den. Det är en helt annan sak att se maskinen i fysisk form och inte bara digitalt, säger David Boström.

Satsar i Danmark

En annan utställare som tagit sig från Sverige var 3DVerkstan, som nyligen gick ut med att man satsar mot den danska marknaden och öppnar kontor i Malmö tillsammans med Lostboyslab.  Daniel Ljungstig, vd för 3DVerkstan, och hans kollegor hade fullt upp under dagen.

– Det har varit väldigt mycket folk, så det är kul. Satsningen vi gör i Danmark är i huvudsak på mer industriella system, därför har vi med oss maskiner från Nexa 3D, Meltio och Formlabs i dag, berättar han.

 

 

Den enes skräp, den andres skatt

Under dagen bjöds det även på mindre seminarier. Ett av dessa handlade om cirkulär additiv tillverkning. Jasper Middendorp från Reflow Filament medverkade för att berätta om hur bristen på filament med återvunnen plast ledde till deras affärsidé, och att de nu kan producera material som varken är dyrare eller har sämre kvalitet än nytillverkad plast. Det Amsterdambaserade företagets vision är att plasten ska bli cirkulär och användas om och om igen.

Ett annat företag som jobbar med återbruk är svenska Scultpur, som 3dp.se skrivit om tidigare. Scultpur var på plats för att visa sina möbler som bland annat tillverkats av gamla fiskenät.

– Vår affärsidé är att tjäna pengar genom att använda avfall, förklarade vd:n Glenn Mattsing.

3d-printade rymdbostäder

Dagen avslutades i rymden. Jakob Lange från hypade danska arkitektfirman Bjarke Ingels Group (BIG) berättade om de kupolbostäder som företaget tagit fram på uppdrag av Nasa och som 3d-printats av ICON. Kupolerna är avsedda för markbaserat arbete på Mars och Nasa söker just nu testpersoner som ska bo i dessa under ett års tid på basen i Houston i Texas, för att simulera astronauternas kommande vardag ute i rymden. Den danska astronauten Andreas Mogensen fick därefter äran att avrunda dagen och berättade om hur additiv tillverkning används av Nasa.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nedslag på Elmia 3D-mässan

Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.

Publicerat av: