Släpper egna filament av rPLA

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 24 augusti 2021
Filamenten finns i tolv olika färger. Foto: Pressbild

Efter ett års produktutveckling släpper nu Lostboyslab tillsammans med Reflow två filament-kollektioner av återvunnen PLA för 3d-printing med FDM. Kollektionerna består av totalt tolv olika matta färger och målgruppen är professionella användare som designers, inredare och arkitekter.

Lostboyslab hade testat mer än 200 olika material på marknaden utan att hitta något som levde upp till kraven. Det mynnade ut i beslutet att ta fram egna filament tillsammans med den nederländska producenten Reflow. Syftet var att hitta cirkulära och hållbara material som är lätta att printa med och som kan återvinnas.

Materialet är baserat på återvunna matförpackningar från EU som ursprungligen är gjorda av majsstärkelse. Det gör att materialet har egenskaper som ger hög printkvalitet och är väl lämpat för slutproduktion, enligt tillverkaren. Vidare ger de matta färgerna materialet en hög finish och en kvalitetskänsla som mer liknar keramik eller lera än plast.

Allt kan återanvändas

De två kollektionerna med tolv färger i rPLA. ”Shades of grey” består av sex färger som är från vitaste vit till kolsvart. Kollektionen ”Home decor” är utvecklad av svenska Style Collection Home, som är kund hos Lostboyslab, med sex kulörer som till exempel porslinsvit och sand. De tolv färgerna är framtagna enligt svenska NCS-systemet (Natural Color System).

Alla filament är biologiskt nedbrytbara och återvinningsbara, även förpackningen och spolen som filamentet sitter på. Allt kan återvinnas och cirkuleras, till och med direkt i Lostboyslab mikrofabrik i Vellinge.

– Vi är stolta över de nya materialen, de tar vår tillverkning av vissa produkter till en helt ny nivå när det gäller färg, finish och hållbarhet. Samarbetet med både svenska designers, Reflow och NCS har varit nyckeln till framgång, säger Stefan Larsson, grundare av Lostboyslab.

Filamenten finns tillgängliga via Lostboyslabs hemsida. Till att börja med finns de i 1,75 millimeter på 1000 gramsrullar, fler storlekar tillkommer.

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1