Släpper egna filament av rPLA

Filamenten finns i tolv olika färger. Foto: Pressbild

Efter ett års produktutveckling släpper nu Lostboyslab tillsammans med Reflow två filament-kollektioner av återvunnen PLA för 3d-printing med FDM. Kollektionerna består av totalt tolv olika matta färger och målgruppen är professionella användare som designers, inredare och arkitekter.

Lostboyslab hade testat mer än 200 olika material på marknaden utan att hitta något som levde upp till kraven. Det mynnade ut i beslutet att ta fram egna filament tillsammans med den nederländska producenten Reflow. Syftet var att hitta cirkulära och hållbara material som är lätta att printa med och som kan återvinnas.

Materialet är baserat på återvunna matförpackningar från EU som ursprungligen är gjorda av majsstärkelse. Det gör att materialet har egenskaper som ger hög printkvalitet och är väl lämpat för slutproduktion, enligt tillverkaren. Vidare ger de matta färgerna materialet en hög finish och en kvalitetskänsla som mer liknar keramik eller lera än plast.

Allt kan återanvändas

De två kollektionerna med tolv färger i rPLA. “Shades of grey” består av sex färger som är från vitaste vit till kolsvart. Kollektionen “Home decor” är utvecklad av svenska Style Collection Home, som är kund hos Lostboyslab, med sex kulörer som till exempel porslinsvit och sand. De tolv färgerna är framtagna enligt svenska NCS-systemet (Natural Color System).

Alla filament är biologiskt nedbrytbara och återvinningsbara, även förpackningen och spolen som filamentet sitter på. Allt kan återvinnas och cirkuleras, till och med direkt i Lostboyslab mikrofabrik i Vellinge.

– Vi är stolta över de nya materialen, de tar vår tillverkning av vissa produkter till en helt ny nivå när det gäller färg, finish och hållbarhet. Samarbetet med både svenska designers, Reflow och NCS har varit nyckeln till framgång, säger Stefan Larsson, grundare av Lostboyslab.

Filamenten finns tillgängliga via Lostboyslabs hemsida. Till att börja med finns de i 1,75 millimeter på 1000 gramsrullar, fler storlekar tillkommer.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Trio samarbetar kring återvunna material

Nyligen blev det klart att BLB Industries i Värnamo byter namn till Industry. Parallellt har bolaget inlett ett samarbete med Ecorub och delägaren Lostboyslab. De tre företagen ska arbeta tillsammans med försäljning, forskning, teknisk utveckling och affärssamarbeten när det gäller återvunna termoplaster, gummi och fibermaterial för en rad olika industrier.

Publicerat av: 

Nu kickar mässorna igång igen

Suget att träffas är nog stort när de fysiska mässorna öppnar upp igen. Flera av de stora internationella mässorna liksom de på hemmaplan aviserar att de kör som planerat, inte minst 3dp.se:s egna konferens AM-dagen. Nu blir det återigen tillfälle att nätverka, lära sig något nytt, träffa experter, se den nyaste tekniken och känna på nya material. Här är några event att hålla koll på i höst.

Publicerat av: 

Skriver ut brosk av stamceller

Ett unikt forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, håller på att utveckla en metod för att odla brosk av stamceller från patientens egen fettvävnad. Broskcellerna kan tillsammans med biobläck skrivas ut i önskad form med en 3d-bioskrivare.

Publicerat av: