Släpper egna filament av rPLA

Filamenten finns i tolv olika färger. Foto: Pressbild

Efter ett års produktutveckling släpper nu Lostboyslab tillsammans med Reflow två filament-kollektioner av återvunnen PLA för 3d-printing med FDM. Kollektionerna består av totalt tolv olika matta färger och målgruppen är professionella användare som designers, inredare och arkitekter.

Lostboyslab hade testat mer än 200 olika material på marknaden utan att hitta något som levde upp till kraven. Det mynnade ut i beslutet att ta fram egna filament tillsammans med den nederländska producenten Reflow. Syftet var att hitta cirkulära och hållbara material som är lätta att printa med och som kan återvinnas.

Materialet är baserat på återvunna matförpackningar från EU som ursprungligen är gjorda av majsstärkelse. Det gör att materialet har egenskaper som ger hög printkvalitet och är väl lämpat för slutproduktion, enligt tillverkaren. Vidare ger de matta färgerna materialet en hög finish och en kvalitetskänsla som mer liknar keramik eller lera än plast.

Allt kan återanvändas

De två kollektionerna med tolv färger i rPLA. “Shades of grey” består av sex färger som är från vitaste vit till kolsvart. Kollektionen “Home decor” är utvecklad av svenska Style Collection Home, som är kund hos Lostboyslab, med sex kulörer som till exempel porslinsvit och sand. De tolv färgerna är framtagna enligt svenska NCS-systemet (Natural Color System).

Alla filament är biologiskt nedbrytbara och återvinningsbara, även förpackningen och spolen som filamentet sitter på. Allt kan återvinnas och cirkuleras, till och med direkt i Lostboyslab mikrofabrik i Vellinge.

– Vi är stolta över de nya materialen, de tar vår tillverkning av vissa produkter till en helt ny nivå när det gäller färg, finish och hållbarhet. Samarbetet med både svenska designers, Reflow och NCS har varit nyckeln till framgång, säger Stefan Larsson, grundare av Lostboyslab.

Filamenten finns tillgängliga via Lostboyslabs hemsida. Till att börja med finns de i 1,75 millimeter på 1000 gramsrullar, fler storlekar tillkommer.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Printade organ kan rädda liv i framtiden

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Publicerat av: