Lyfter serietillverkning av kabininredning

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 25 augusti 2021
I projektet ska över 2 000 materialprover printas i en EOS P396 med lasersintringsteknik. Foto: Pressbild

Etihad Engineering, EOS och Baltic3D har ingått ett samarbete med ambitionen att kunna serietillverka flygplansinredning. Samarbetet är en del av ett forsknings- och utvecklingsprojekt för att ta fram kabindelar med hjälp av FDM- och SLS-teknik.

Baltic3D i Riga är ett av Nordeuropas största center för industriell 3d-printing och företaget har valt att använda EOS pulverbäddsmetod med lasersintringsteknik. Inom FoU-projektet kommer Baltic3D att printa över 2 000 materialprover i en EOS P 396-skrivare. Materialproverna ska testas i enlighet med luftfartsnormerna på Etihads speciallaboratorium för flamskyddsprovning. Bland annat görs FST-tester (brand, rök och toxicitet) samt värmeangivningstester.

Etihad är Mellanösterns ledande leverantör när det gäller så kallade MRO-tjänster åt det kommersiella flyget, det vill säga underhåll, reparation och drift, och är en branschledande aktör inom användning av tekniker för additiv tillverkning.

Ett steg mot serietillverkning

I nästa steg är planen att tillverka flera prototyper av delar till flygplansinredningar. Målet på sikt är att kunna serietillverka delarna.

– Baltic3D har som mål att göra teknisk know-how och testresultat om 3d-printing mer lättillgängligt för att det ska gå snabbare och lättare för alla företag inom luftfartssektorn att införa industriell 3d-printing. Vårt åtagande är lösningar av högsta kvalitet för våra kunder i kombination med fortlöpande teknisk innovation och minskade kostnader för komplexa delar. Vi ser fram emot att stödja Baltic3D och Etihad på denna innovationsresa, vars mål är att föra tillverkningen av delar till flygplansinredningar ännu närmare verklig additiv serietillverkning, säger Markus Glasser, senior vice president EMEA hos EOS i ett pressuttalande.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3