Lyfter serietillverkning av kabininredning

I projektet ska över 2 000 materialprover printas i en EOS P396 med lasersintringsteknik. Foto: Pressbild

Etihad Engineering, EOS och Baltic3D har ingått ett samarbete med ambitionen att kunna serietillverka flygplansinredning. Samarbetet är en del av ett forsknings- och utvecklingsprojekt för att ta fram kabindelar med hjälp av FDM- och SLS-teknik.

Baltic3D i Riga är ett av Nordeuropas största center för industriell 3d-printing och företaget har valt att använda EOS pulverbäddsmetod med lasersintringsteknik. Inom FoU-projektet kommer Baltic3D att printa över 2 000 materialprover i en EOS P 396-skrivare. Materialproverna ska testas i enlighet med luftfartsnormerna på Etihads speciallaboratorium för flamskyddsprovning. Bland annat görs FST-tester (brand, rök och toxicitet) samt värmeangivningstester.

Etihad är Mellanösterns ledande leverantör när det gäller så kallade MRO-tjänster åt det kommersiella flyget, det vill säga underhåll, reparation och drift, och är en branschledande aktör inom användning av tekniker för additiv tillverkning.

Ett steg mot serietillverkning

I nästa steg är planen att tillverka flera prototyper av delar till flygplansinredningar. Målet på sikt är att kunna serietillverka delarna.

– Baltic3D har som mål att göra teknisk know-how och testresultat om 3d-printing mer lättillgängligt för att det ska gå snabbare och lättare för alla företag inom luftfartssektorn att införa industriell 3d-printing. Vårt åtagande är lösningar av högsta kvalitet för våra kunder i kombination med fortlöpande teknisk innovation och minskade kostnader för komplexa delar. Vi ser fram emot att stödja Baltic3D och Etihad på denna innovationsresa, vars mål är att föra tillverkningen av delar till flygplansinredningar ännu närmare verklig additiv serietillverkning, säger Markus Glasser, senior vice president EMEA hos EOS i ett pressuttalande.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Trio samarbetar kring återvunna material

Nyligen blev det klart att BLB Industries i Värnamo byter namn till Industry. Parallellt har bolaget inlett ett samarbete med Ecorub och delägaren Lostboyslab. De tre företagen ska arbeta tillsammans med försäljning, forskning, teknisk utveckling och affärssamarbeten när det gäller återvunna termoplaster, gummi och fibermaterial för en rad olika industrier.

Publicerat av: 

Nu kickar mässorna igång igen

Suget att träffas är nog stort när de fysiska mässorna öppnar upp igen. Flera av de stora internationella mässorna liksom de på hemmaplan aviserar att de kör som planerat, inte minst 3dp.se:s egna konferens AM-dagen. Nu blir det återigen tillfälle att nätverka, lära sig något nytt, träffa experter, se den nyaste tekniken och känna på nya material. Här är några event att hålla koll på i höst.

Publicerat av: 

Skriver ut brosk av stamceller

Ett unikt forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, håller på att utveckla en metod för att odla brosk av stamceller från patientens egen fettvävnad. Broskcellerna kan tillsammans med biobläck skrivas ut i önskad form med en 3d-bioskrivare.

Publicerat av: