Del till kärnreaktor nu satt i bruk

Fyra fästen av denna typen sitter nu i kärnreaktorn och ska sitta där i sex år, med regelbundna inspektioner. Foto: ORNL/Framatome

Oak Ridge National Laboratory (ORNL), som lyder under den amerikanska energimyndigheten, har 3d-printat fyra fästen för bränslepatroner till en kärnreaktor. Fästena är de första i sitt slag och de har installerats och används nu i rutinmässiga driftförhållanden vid ett kärnkraftverk i delstaten Alabama. 

Komponenterna har utvecklats i samarbete med TVA, Framatome och DOE Office of Nuclear Energy-finansierade Transformational Challenge Reactor (TCR), ett program som är baserat på ORNL. Det skriver ORNL i ett pressmeddelande. 

– Att distribuera 3d-printade komponenter i en reaktorapplikation är en stor milstolpe, säger ORNL:s Ben Betzler, TCR-programdirektör. Det visar att det är möjligt att leverera kvalificerade komponenter i en mycket reglerad miljö. Detta program överbryggar grundläggande och tillämpad vetenskap och teknik för att leverera konkreta lösningar som visar hur avancerad tillverkning kan omvandla reaktorteknik och komponenter.

Ska sitta i reaktorn i sex år

Fästanordningarna är enkla, men med en icke-geometrisk symmetri vilket gjorde att de lämpade sig väl för att bli den första additivt tillverkade applikationen som används i en kärnreaktor. De är tillverkade med pulverbäddsteknik för metall.

ORNL: s breda kärnforsknings- och utvecklingsverksamhet är inriktad på att ge vetenskapliga och tekniska genombrott för att förlänga livskraften och verksamheten i landets kärnkraftsflotta, samtidigt som det påskyndar utplaceringen av nya, avancerade kärnkraftstekniker.

Kärnkraftverket Tennessee Valley Authority’s Browns Ferry Nuclear Plant genomförde under våren ett planerat driftavbrott för att byta ut komponenterna. Fästena kommer att sitta i reaktorn i sex år med regelbundna inspektioner under perioden. Därefter ska de undersökas och utvärderas.

Se mer om projektet i videon nedan.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Trio samarbetar kring återvunna material

Nyligen blev det klart att BLB Industries i Värnamo byter namn till Industry. Parallellt har bolaget inlett ett samarbete med Ecorub och delägaren Lostboyslab. De tre företagen ska arbeta tillsammans med försäljning, forskning, teknisk utveckling och affärssamarbeten när det gäller återvunna termoplaster, gummi och fibermaterial för en rad olika industrier.

Publicerat av: 

Nu kickar mässorna igång igen

Suget att träffas är nog stort när de fysiska mässorna öppnar upp igen. Flera av de stora internationella mässorna liksom de på hemmaplan aviserar att de kör som planerat, inte minst 3dp.se:s egna konferens AM-dagen. Nu blir det återigen tillfälle att nätverka, lära sig något nytt, träffa experter, se den nyaste tekniken och känna på nya material. Här är några event att hålla koll på i höst.

Publicerat av: 

Skriver ut brosk av stamceller

Ett unikt forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, håller på att utveckla en metod för att odla brosk av stamceller från patientens egen fettvävnad. Broskcellerna kan tillsammans med biobläck skrivas ut i önskad form med en 3d-bioskrivare.

Publicerat av: