Del till kärnreaktor nu satt i bruk

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 27 augusti 2021
Fyra fästen av denna typen sitter nu i kärnreaktorn och ska sitta där i sex år, med regelbundna inspektioner. Foto: ORNL/Framatome

Oak Ridge National Laboratory (ORNL), som lyder under den amerikanska energimyndigheten, har 3d-printat fyra fästen för bränslepatroner till en kärnreaktor. Fästena är de första i sitt slag och de har installerats och används nu i rutinmässiga driftförhållanden vid ett kärnkraftverk i delstaten Alabama. 

Komponenterna har utvecklats i samarbete med TVA, Framatome och DOE Office of Nuclear Energy-finansierade Transformational Challenge Reactor (TCR), ett program som är baserat på ORNL. Det skriver ORNL i ett pressmeddelande. 

– Att distribuera 3d-printade komponenter i en reaktorapplikation är en stor milstolpe, säger ORNL:s Ben Betzler, TCR-programdirektör. Det visar att det är möjligt att leverera kvalificerade komponenter i en mycket reglerad miljö. Detta program överbryggar grundläggande och tillämpad vetenskap och teknik för att leverera konkreta lösningar som visar hur avancerad tillverkning kan omvandla reaktorteknik och komponenter.

Ska sitta i reaktorn i sex år

Fästanordningarna är enkla, men med en icke-geometrisk symmetri vilket gjorde att de lämpade sig väl för att bli den första additivt tillverkade applikationen som används i en kärnreaktor. De är tillverkade med pulverbäddsteknik för metall.

ORNL: s breda kärnforsknings- och utvecklingsverksamhet är inriktad på att ge vetenskapliga och tekniska genombrott för att förlänga livskraften och verksamheten i landets kärnkraftsflotta, samtidigt som det påskyndar utplaceringen av nya, avancerade kärnkraftstekniker.

Kärnkraftverket Tennessee Valley Authority’s Browns Ferry Nuclear Plant genomförde under våren ett planerat driftavbrott för att byta ut komponenterna. Fästena kommer att sitta i reaktorn i sex år med regelbundna inspektioner under perioden. Därefter ska de undersökas och utvärderas.

Se mer om projektet i videon nedan.

 

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3