Innovativt sätt att fånga in koldioxid

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 31 augusti 2021
Forskarna vid GE Research har tagit fram denna värmeväxlare med hjälp av additiv tillverkning. Värmeväxlaren optimerar temperaturen för att maximera utvinningen av koldioxid. Foto: Pressbild

I vintras skrev 3dp.se om GE Researchs forskningsprojekt, AIR2WATER, som skulle omvandla luft till vatten med hjälp av en 3d-printad värmeväxlare. Nu har forskargruppen fått anslag till ett liknande projekt. Den här gången handlar det om att fånga in koldioxid från luften.

GE Research har tillsammans med forskare vid UC Berkeley och University of South Alabama fått två miljoner dollar av den amerikanska energimyndigheten. Målet är att ta fram en metod för att fånga koldioxid direkt från luften. En teknik som kan bli banbrytande för storskaligt och ekonomiskt livskraftigt infångande av koldioxid till framtida energiproduktion.

Bygger på år av forskning

Metoden innebär att en särskild 3d-printad värmeväxlare används tillsammans med innovativa sorbenter. Detta ska enligt forskarna vara ett effektivt sätt att utvinna koldioxid direkt ur luften. Precis som i AIR2WATER-projektet bygger kunskapen på många års forskning om utveckling och design av värmeväxlare inom flygindustrin och kraftgenereringsturbiner.

 

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3