Innovativt sätt att fånga in koldioxid

Forskarna vid GE Research har tagit fram denna värmeväxlare med hjälp av additiv tillverkning. Värmeväxlaren optimerar temperaturen för att maximera utvinningen av koldioxid. Foto: Pressbild

I vintras skrev 3dp.se om GE Researchs forskningsprojekt, AIR2WATER, som skulle omvandla luft till vatten med hjälp av en 3d-printad värmeväxlare. Nu har forskargruppen fått anslag till ett liknande projekt. Den här gången handlar det om att fånga in koldioxid från luften.

GE Research har tillsammans med forskare vid UC Berkeley och University of South Alabama fått två miljoner dollar av den amerikanska energimyndigheten. Målet är att ta fram en metod för att fånga koldioxid direkt från luften. En teknik som kan bli banbrytande för storskaligt och ekonomiskt livskraftigt infångande av koldioxid till framtida energiproduktion.

Bygger på år av forskning

Metoden innebär att en särskild 3d-printad värmeväxlare används tillsammans med innovativa sorbenter. Detta ska enligt forskarna vara ett effektivt sätt att utvinna koldioxid direkt ur luften. Precis som i AIR2WATER-projektet bygger kunskapen på många års forskning om utveckling och design av värmeväxlare inom flygindustrin och kraftgenereringsturbiner.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Printade organ kan rädda liv i framtiden

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Publicerat av: