Innovativt sätt att fånga in koldioxid

Forskarna vid GE Research har tagit fram denna värmeväxlare med hjälp av additiv tillverkning. Värmeväxlaren optimerar temperaturen för att maximera utvinningen av koldioxid. Foto: Pressbild

I vintras skrev 3dp.se om GE Researchs forskningsprojekt, AIR2WATER, som skulle omvandla luft till vatten med hjälp av en 3d-printad värmeväxlare. Nu har forskargruppen fått anslag till ett liknande projekt. Den här gången handlar det om att fånga in koldioxid från luften.

GE Research har tillsammans med forskare vid UC Berkeley och University of South Alabama fått två miljoner dollar av den amerikanska energimyndigheten. Målet är att ta fram en metod för att fånga koldioxid direkt från luften. En teknik som kan bli banbrytande för storskaligt och ekonomiskt livskraftigt infångande av koldioxid till framtida energiproduktion.

Bygger på år av forskning

Metoden innebär att en särskild 3d-printad värmeväxlare används tillsammans med innovativa sorbenter. Detta ska enligt forskarna vara ett effektivt sätt att utvinna koldioxid direkt ur luften. Precis som i AIR2WATER-projektet bygger kunskapen på många års forskning om utveckling och design av värmeväxlare inom flygindustrin och kraftgenereringsturbiner.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Trio samarbetar kring återvunna material

Nyligen blev det klart att BLB Industries i Värnamo byter namn till Industry. Parallellt har bolaget inlett ett samarbete med Ecorub och delägaren Lostboyslab. De tre företagen ska arbeta tillsammans med försäljning, forskning, teknisk utveckling och affärssamarbeten när det gäller återvunna termoplaster, gummi och fibermaterial för en rad olika industrier.

Publicerat av: 

Nu kickar mässorna igång igen

Suget att träffas är nog stort när de fysiska mässorna öppnar upp igen. Flera av de stora internationella mässorna liksom de på hemmaplan aviserar att de kör som planerat, inte minst 3dp.se:s egna konferens AM-dagen. Nu blir det återigen tillfälle att nätverka, lära sig något nytt, träffa experter, se den nyaste tekniken och känna på nya material. Här är några event att hålla koll på i höst.

Publicerat av: 

Skriver ut brosk av stamceller

Ett unikt forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, håller på att utveckla en metod för att odla brosk av stamceller från patientens egen fettvävnad. Broskcellerna kan tillsammans med biobläck skrivas ut i önskad form med en 3d-bioskrivare.

Publicerat av: