Har lyckats printa världens dyraste kött

Originalet kan kosta flera tusen kronor kilot och ser ut som ovan. Nedan finns en skiss för hur processen att skriva ut en växtbaserad kopia ser ut. Foto: Pixabay

Ett japanskt forskarteam har framgångsrikt tagit fram odlat wagyu-nötkött bestående av muskel-, fett- och blodkärlsvävnad. Det har gjorts med hjälp av additiv tillverkning och en speciell vävnadsmodellteknik som möjliggör kontrollerad replikering av komplexa vävnadsstrukturer.

Det har forskats på 3d-printat kött i flera år och det har tagits fram flera olika produkter. Majoriteten av dessa har strukturen av färs med muskelfibrer, men det har varit svårt att återskapa själva vävnadsstrukturen som till exempel marmoreringen av köttet. Det var det det japanska teamet ville uppnå med sitt projekt.

Forskargruppen består av representanter från Osaka University, Hirosaki University och Osaka Institute of Technology samt företagen Toppan och Kirin Holdings Company. Forskarna har försökt efterlikna så kallat wagyu-kött, även kallat kobe-kött, som är känt för att ha en omfattande grad av marmorering. Det brukar kallas världens dyrast kött och är en välkänd delikatess.

Additivt tillverkat kött kan, enligt forskarna, få stor betydelse i framtiden i takt med att världens befolkning ökar och med det behovet av protein. Odlat kött kan därmed vara ett växtbaserat alternativ, som vid serieproduktion kan tillverkas var som helst på jorden.

En beskrivning av processen att skriva ut köttet. Foto: via Toppan

Inspiration av japanskt godis

Designen av köttet bygger på vävnadsstrukturen i originalet. Man har även tagit inspiration från Kintero-ame, ett japanskt godis som tillverkas i olika lager så när man drar eller skär i det så framträder Kinteros ansikte (en hjälte i japansk mytologi). Själva utskriften har gjorts med 3d-bioprinting.

Professor Michiya Matsusaki beskriver tillverkningsprocessen i ett pressuttalande:

– Tekniken från denna forskning utvecklades för att replikera den komplexa och vackra marmorstrukturen som finns i Japans världsberömda wagyu-nötkött. För att vi ska kunna använda 3d-printingteknik för att producera muskler, fett och blodkärlsvävnad var det viktigt att undertrycka den sammandragning som uppstår under differentieringsinduktion. Med fokus på det faktum att senor stödjer muskler i kroppen, producerade vi därför “artificiell senvävnad” med hjälp av kollagen av typ I, huvudkomponenten i senor. Genom att sedan fästa varje fibrös vävnad till den artificiella senvävnaden har det blivit möjligt att skapa fibrösa vävnader för produktion. Vi hoppas att odlat wagyu-kött blir en ny industri för Japan.

Läs mer om projektet här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.