Har lyckats printa världens dyraste kött

Originalet kan kosta flera tusen kronor kilot och ser ut som ovan. Nedan finns en skiss för hur processen att skriva ut en växtbaserad kopia ser ut. Foto: Pixabay

Ett japanskt forskarteam har framgångsrikt tagit fram odlat wagyu-nötkött bestående av muskel-, fett- och blodkärlsvävnad. Det har gjorts med hjälp av additiv tillverkning och en speciell vävnadsmodellteknik som möjliggör kontrollerad replikering av komplexa vävnadsstrukturer.

Det har forskats på 3d-printat kött i flera år och det har tagits fram flera olika produkter. Majoriteten av dessa har strukturen av färs med muskelfibrer, men det har varit svårt att återskapa själva vävnadsstrukturen som till exempel marmoreringen av köttet. Det var det det japanska teamet ville uppnå med sitt projekt.

Forskargruppen består av representanter från Osaka University, Hirosaki University och Osaka Institute of Technology samt företagen Toppan och Kirin Holdings Company. Forskarna har försökt efterlikna så kallat wagyu-kött, även kallat kobe-kött, som är känt för att ha en omfattande grad av marmorering. Det brukar kallas världens dyrast kött och är en välkänd delikatess.

Additivt tillverkat kött kan, enligt forskarna, få stor betydelse i framtiden i takt med att världens befolkning ökar och med det behovet av protein. Odlat kött kan därmed vara ett växtbaserat alternativ, som vid serieproduktion kan tillverkas var som helst på jorden.

En beskrivning av processen att skriva ut köttet. Foto: via Toppan

Inspiration av japanskt godis

Designen av köttet bygger på vävnadsstrukturen i originalet. Man har även tagit inspiration från Kintero-ame, ett japanskt godis som tillverkas i olika lager så när man drar eller skär i det så framträder Kinteros ansikte (en hjälte i japansk mytologi). Själva utskriften har gjorts med 3d-bioprinting.

Professor Michiya Matsusaki beskriver tillverkningsprocessen i ett pressuttalande:

– Tekniken från denna forskning utvecklades för att replikera den komplexa och vackra marmorstrukturen som finns i Japans världsberömda wagyu-nötkött. För att vi ska kunna använda 3d-printingteknik för att producera muskler, fett och blodkärlsvävnad var det viktigt att undertrycka den sammandragning som uppstår under differentieringsinduktion. Med fokus på det faktum att senor stödjer muskler i kroppen, producerade vi därför “artificiell senvävnad” med hjälp av kollagen av typ I, huvudkomponenten i senor. Genom att sedan fästa varje fibrös vävnad till den artificiella senvävnaden har det blivit möjligt att skapa fibrösa vävnader för produktion. Vi hoppas att odlat wagyu-kött blir en ny industri för Japan.

Läs mer om projektet här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Trio samarbetar kring återvunna material

Nyligen blev det klart att BLB Industries i Värnamo byter namn till Industry. Parallellt har bolaget inlett ett samarbete med Ecorub och delägaren Lostboyslab. De tre företagen ska arbeta tillsammans med försäljning, forskning, teknisk utveckling och affärssamarbeten när det gäller återvunna termoplaster, gummi och fibermaterial för en rad olika industrier.

Publicerat av: 

Nu kickar mässorna igång igen

Suget att träffas är nog stort när de fysiska mässorna öppnar upp igen. Flera av de stora internationella mässorna liksom de på hemmaplan aviserar att de kör som planerat, inte minst 3dp.se:s egna konferens AM-dagen. Nu blir det återigen tillfälle att nätverka, lära sig något nytt, träffa experter, se den nyaste tekniken och känna på nya material. Här är några event att hålla koll på i höst.

Publicerat av: 

Skriver ut brosk av stamceller

Ett unikt forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, håller på att utveckla en metod för att odla brosk av stamceller från patientens egen fettvävnad. Broskcellerna kan tillsammans med biobläck skrivas ut i önskad form med en 3d-bioskrivare.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]