Global satsning med ”hyperlokal tillverkning”

Henrik Müller-Hansen, vd för Gelato. Foto: Pressbild

Norska tryck- och logistikjätten Gelato tar in 240 miljoner dollar i en ny investeringsrunda. Pengarna ska bland annat användas för en global satsning på 3d-printing.

Gelato startades 2007 av Henrik Müller-Hansen. Bolaget beskriver sig som ett mjukvaruföretag som erbjuder on demand-tryck, utan att äga ett enda tryckeri. Gelato är i stället en plattform och ett nätverk för tryck- och logistiktjänster.

I dag finns företaget i 33 länder och säljer personaliserat tryck av bland annat tavlor, kläder, böcker och inredning. Affärsidén är att använda lokala producenter.

Skräddarsy tillverkningen

Investeringen innebär att företaget nu inte bara ska erbjuda trycksaker utan även produkter som tillverkats med additiv tillverkning. Vd:n Henrik Müller-Hansen kommenterar satsningen så här i ett skriftligt svar till 3dp.se:

– 3d-printing representerar nästa steg i hållbar hyperlokal tillverkning, vilket gör det lättare för tillverkare och globala företag att producera de skräddarsydda produkterna när och på den platsen de behöver dem. Något som sänker leveranstiden, svinnet, kostnaderna och koldioxidutsläppen.

Fler lokala e-handelsjobb

Detta sätt att ge en omedelbar tillgång till 3d-utskrifter för en stor andel av jordens befolkning via Gelatos plattform ska, enligt Henrik Müller-Hansen, bidra till en cirkulär, lokal ekonomi som ska revolutionera hur produkter produceras, levereras och konsumeras samtidigt som fler lokala jobb inom e-handeln kan skapas.

– Vi är fortfarande i ett tidigt skede av planeringen av vår lansering av 3d-utskrifter, och vi utforskar olika produktkategorier som sträcker sig från kläder och heminredning till delar och utrustning för industrin, utifrån våra kunders ambitioner, efterfrågan och fantasi.

Investeringspengarna ska även accelerera Gelatos intåg på den amerikanska och asiatiska marknaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Trio samarbetar kring återvunna material

Nyligen blev det klart att BLB Industries i Värnamo byter namn till Industry. Parallellt har bolaget inlett ett samarbete med Ecorub och delägaren Lostboyslab. De tre företagen ska arbeta tillsammans med försäljning, forskning, teknisk utveckling och affärssamarbeten när det gäller återvunna termoplaster, gummi och fibermaterial för en rad olika industrier.

Publicerat av: 

Nu kickar mässorna igång igen

Suget att träffas är nog stort när de fysiska mässorna öppnar upp igen. Flera av de stora internationella mässorna liksom de på hemmaplan aviserar att de kör som planerat, inte minst 3dp.se:s egna konferens AM-dagen. Nu blir det återigen tillfälle att nätverka, lära sig något nytt, träffa experter, se den nyaste tekniken och känna på nya material. Här är några event att hålla koll på i höst.

Publicerat av: 

Skriver ut brosk av stamceller

Ett unikt forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, håller på att utveckla en metod för att odla brosk av stamceller från patientens egen fettvävnad. Broskcellerna kan tillsammans med biobläck skrivas ut i önskad form med en 3d-bioskrivare.

Publicerat av: