Global satsning med ”hyperlokal tillverkning”

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 3 september 2021
Henrik Müller-Hansen, vd för Gelato. Foto: Pressbild

Norska tryck- och logistikjätten Gelato tar in 240 miljoner dollar i en ny investeringsrunda. Pengarna ska bland annat användas för en global satsning på 3d-printing.

Gelato startades 2007 av Henrik Müller-Hansen. Bolaget beskriver sig som ett mjukvaruföretag som erbjuder on demand-tryck, utan att äga ett enda tryckeri. Gelato är i stället en plattform och ett nätverk för tryck- och logistiktjänster.

I dag finns företaget i 33 länder och säljer personaliserat tryck av bland annat tavlor, kläder, böcker och inredning. Affärsidén är att använda lokala producenter.

Skräddarsy tillverkningen

Investeringen innebär att företaget nu inte bara ska erbjuda trycksaker utan även produkter som tillverkats med additiv tillverkning. Vd:n Henrik Müller-Hansen kommenterar satsningen så här i ett skriftligt svar till 3dp.se:

– 3d-printing representerar nästa steg i hållbar hyperlokal tillverkning, vilket gör det lättare för tillverkare och globala företag att producera de skräddarsydda produkterna när och på den platsen de behöver dem. Något som sänker leveranstiden, svinnet, kostnaderna och koldioxidutsläppen.

Fler lokala e-handelsjobb

Detta sätt att ge en omedelbar tillgång till 3d-utskrifter för en stor andel av jordens befolkning via Gelatos plattform ska, enligt Henrik Müller-Hansen, bidra till en cirkulär, lokal ekonomi som ska revolutionera hur produkter produceras, levereras och konsumeras samtidigt som fler lokala jobb inom e-handeln kan skapas.

– Vi är fortfarande i ett tidigt skede av planeringen av vår lansering av 3d-utskrifter, och vi utforskar olika produktkategorier som sträcker sig från kläder och heminredning till delar och utrustning för industrin, utifrån våra kunders ambitioner, efterfrågan och fantasi.

Investeringspengarna ska även accelerera Gelatos intåg på den amerikanska och asiatiska marknaden.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3