Rekordlång 3d-printad cykelbro

Bron finns i De Geologenstrook park i Nijmegen. Foto: Municipality of Nijmegen

Den nederländska staden Nijmegen har fått världens längsta cykelbro i betong, byggd med additiv tillverkning. Den 29 meter långa bron i De Geologenstrook park i staden invigdes den 8 september.

Bron har donerats av den statliga myndigheten Rijkswaterstaat som en minne från stadens utnämning till European Green Capital 2018. För den runda vågformade designen står Michiel van der Kley och byggarbetet har utförts hos Saint Gobain Weber Beamix i samarbete med konstruktionsgruppen BAM och Eindhoven University of Technology (TU/e).

Själva utskriften har gjorts i flera delar som sedan satts samman på plats. Projektet visar att sättet att bygga med 3d-printing innebär en snabbare byggprocess, en flexiblare design och minskad materialanvändning.

– Utskrifter i betong har en enorm tillväxtpotential. Vi använder mindre råvaror eftersom betongskrivaren bara lägger till material där det faktiskt stödjer konstruktionen. Vi kan också drastiskt öka bygghastigheten. I framtiden vill vi göra betongen mer hållbar och även återanvända den. Det finns mycket mer att uppnå. Jag är också stolt över att den kunskap som utvecklats har hittat till branschen så snabbt, säger Theo Salet, professor i betongkonstruktioner vid TU/e, i ett pressuttalande.

 

Bron printades i delar som sedan sattes samman på plats. Foto: Michiel van der Kley

Totalt mäter den färdiga bron 29 meter. Foto: Michiel van der Kley

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Trio samarbetar kring återvunna material

Nyligen blev det klart att BLB Industries i Värnamo byter namn till Industry. Parallellt har bolaget inlett ett samarbete med Ecorub och delägaren Lostboyslab. De tre företagen ska arbeta tillsammans med försäljning, forskning, teknisk utveckling och affärssamarbeten när det gäller återvunna termoplaster, gummi och fibermaterial för en rad olika industrier.

Publicerat av: 

Nu kickar mässorna igång igen

Suget att träffas är nog stort när de fysiska mässorna öppnar upp igen. Flera av de stora internationella mässorna liksom de på hemmaplan aviserar att de kör som planerat, inte minst 3dp.se:s egna konferens AM-dagen. Nu blir det återigen tillfälle att nätverka, lära sig något nytt, träffa experter, se den nyaste tekniken och känna på nya material. Här är några event att hålla koll på i höst.

Publicerat av: 

Skriver ut brosk av stamceller

Ett unikt forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, håller på att utveckla en metod för att odla brosk av stamceller från patientens egen fettvävnad. Broskcellerna kan tillsammans med biobläck skrivas ut i önskad form med en 3d-bioskrivare.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]