Rekordlång 3d-printad cykelbro

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 10 september 2021
Bron finns i De Geologenstrook park i Nijmegen. Foto: Municipality of Nijmegen

Den nederländska staden Nijmegen har fått världens längsta cykelbro i betong, byggd med additiv tillverkning. Den 29 meter långa bron i De Geologenstrook park i staden invigdes den 8 september.

Bron har donerats av den statliga myndigheten Rijkswaterstaat som en minne från stadens utnämning till European Green Capital 2018. För den runda vågformade designen står Michiel van der Kley och byggarbetet har utförts hos Saint Gobain Weber Beamix i samarbete med konstruktionsgruppen BAM och Eindhoven University of Technology (TU/e).

Själva utskriften har gjorts i flera delar som sedan satts samman på plats. Projektet visar att sättet att bygga med 3d-printing innebär en snabbare byggprocess, en flexiblare design och minskad materialanvändning.

– Utskrifter i betong har en enorm tillväxtpotential. Vi använder mindre råvaror eftersom betongskrivaren bara lägger till material där det faktiskt stödjer konstruktionen. Vi kan också drastiskt öka bygghastigheten. I framtiden vill vi göra betongen mer hållbar och även återanvända den. Det finns mycket mer att uppnå. Jag är också stolt över att den kunskap som utvecklats har hittat till branschen så snabbt, säger Theo Salet, professor i betongkonstruktioner vid TU/e, i ett pressuttalande.

 

Bron printades i delar som sedan sattes samman på plats. Foto: Michiel van der Kley
Totalt mäter den färdiga bron 29 meter. Foto: Michiel van der Kley

Senaste nytt

Förbättrad metod minskar sprickbildning i turbinblad

Forskare på Centre for Additive Manufacture – Metal (CAM2) vid Chalmers har utvecklat en metod som ska göra gasturbiner mer tillförlitliga och effektiva genom att minska sprickbildning och restspänningar i metallkomponenter vid additiv tillverkning.
Chalmers AM

Nano Dimension i mål med Markforged-förvärv

Nyligen kom beskedet att Nano Dimension genomfört förvärvet av Desktop Metal. Nu ror företaget även i land uppköpet av Markforged.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682-1

Koncept-modell av Corvette C9 med 3D-printad kaross

General Motors (GM) presenterar nu den första av tre konceptmodeller av nästa generations Corvette. En futuristisk elsuperbil med bland annat additivt tillverkad kaross.
Corvette

Stor potential för 3D-printade verktygsinsatser

Protech lanserar möjligheten att 3D-printa verktygsinsatser med Xact Metals 3D-skrivare och stålpulvret Uddeholm Corrax. Det beskrivs som ett viktigt steg för en bredare användning av additiv tillverkning i form- och verktygsindustrin.
Corrax 2

Läs vidare

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage