Rekordlång 3d-printad cykelbro

Bron finns i De Geologenstrook park i Nijmegen. Foto: Municipality of Nijmegen

Den nederländska staden Nijmegen har fått världens längsta cykelbro i betong, byggd med additiv tillverkning. Den 29 meter långa bron i De Geologenstrook park i staden invigdes den 8 september.

Bron har donerats av den statliga myndigheten Rijkswaterstaat som en minne från stadens utnämning till European Green Capital 2018. För den runda vågformade designen står Michiel van der Kley och byggarbetet har utförts hos Saint Gobain Weber Beamix i samarbete med konstruktionsgruppen BAM och Eindhoven University of Technology (TU/e).

Själva utskriften har gjorts i flera delar som sedan satts samman på plats. Projektet visar att sättet att bygga med 3d-printing innebär en snabbare byggprocess, en flexiblare design och minskad materialanvändning.

– Utskrifter i betong har en enorm tillväxtpotential. Vi använder mindre råvaror eftersom betongskrivaren bara lägger till material där det faktiskt stödjer konstruktionen. Vi kan också drastiskt öka bygghastigheten. I framtiden vill vi göra betongen mer hållbar och även återanvända den. Det finns mycket mer att uppnå. Jag är också stolt över att den kunskap som utvecklats har hittat till branschen så snabbt, säger Theo Salet, professor i betongkonstruktioner vid TU/e, i ett pressuttalande.

 

Bron printades i delar som sedan sattes samman på plats. Foto: Michiel van der Kley

Totalt mäter den färdiga bron 29 meter. Foto: Michiel van der Kley

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Printade organ kan rädda liv i framtiden

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]