Rekordlång 3d-printad cykelbro

Bron finns i De Geologenstrook park i Nijmegen. Foto: Municipality of Nijmegen

Den nederländska staden Nijmegen har fått världens längsta cykelbro i betong, byggd med additiv tillverkning. Den 29 meter långa bron i De Geologenstrook park i staden invigdes den 8 september.

Bron har donerats av den statliga myndigheten Rijkswaterstaat som en minne från stadens utnämning till European Green Capital 2018. För den runda vågformade designen står Michiel van der Kley och byggarbetet har utförts hos Saint Gobain Weber Beamix i samarbete med konstruktionsgruppen BAM och Eindhoven University of Technology (TU/e).

Själva utskriften har gjorts i flera delar som sedan satts samman på plats. Projektet visar att sättet att bygga med 3d-printing innebär en snabbare byggprocess, en flexiblare design och minskad materialanvändning.

– Utskrifter i betong har en enorm tillväxtpotential. Vi använder mindre råvaror eftersom betongskrivaren bara lägger till material där det faktiskt stödjer konstruktionen. Vi kan också drastiskt öka bygghastigheten. I framtiden vill vi göra betongen mer hållbar och även återanvända den. Det finns mycket mer att uppnå. Jag är också stolt över att den kunskap som utvecklats har hittat till branschen så snabbt, säger Theo Salet, professor i betongkonstruktioner vid TU/e, i ett pressuttalande.

 

Bron printades i delar som sedan sattes samman på plats. Foto: Michiel van der Kley

Totalt mäter den färdiga bron 29 meter. Foto: Michiel van der Kley

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.