Rekordlång 3d-printad cykelbro

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 10 september 2021
Bron finns i De Geologenstrook park i Nijmegen. Foto: Municipality of Nijmegen

Den nederländska staden Nijmegen har fått världens längsta cykelbro i betong, byggd med additiv tillverkning. Den 29 meter långa bron i De Geologenstrook park i staden invigdes den 8 september.

Bron har donerats av den statliga myndigheten Rijkswaterstaat som en minne från stadens utnämning till European Green Capital 2018. För den runda vågformade designen står Michiel van der Kley och byggarbetet har utförts hos Saint Gobain Weber Beamix i samarbete med konstruktionsgruppen BAM och Eindhoven University of Technology (TU/e).

Själva utskriften har gjorts i flera delar som sedan satts samman på plats. Projektet visar att sättet att bygga med 3d-printing innebär en snabbare byggprocess, en flexiblare design och minskad materialanvändning.

– Utskrifter i betong har en enorm tillväxtpotential. Vi använder mindre råvaror eftersom betongskrivaren bara lägger till material där det faktiskt stödjer konstruktionen. Vi kan också drastiskt öka bygghastigheten. I framtiden vill vi göra betongen mer hållbar och även återanvända den. Det finns mycket mer att uppnå. Jag är också stolt över att den kunskap som utvecklats har hittat till branschen så snabbt, säger Theo Salet, professor i betongkonstruktioner vid TU/e, i ett pressuttalande.

 

Bron printades i delar som sedan sattes samman på plats. Foto: Michiel van der Kley
Totalt mäter den färdiga bron 29 meter. Foto: Michiel van der Kley

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Tufft för Formnext Chicago – ställer in

Formnext i Frankfurt är bara några veckor bort och det ser ut att bli en diger utställarlista på mässan. Samtidigt meddelar arrangören att de skjuter på Formnext Chicago på grund av "utmanande förhållanden på marknaden och i AM-branschen".
Formnext-entre

3D-printat glasblock lika robust som betong

Tänk om byggmaterial skulle kunna sättas ihop och plockas isär lika enkelt som LEGO-klossar? Det var utgångspunkten för ett forskarteam vid MIT som experimenterat med 3D-printat glas – med lyckat resultat.
MIT-Glass-Masonary-01-press

Betongprinter med obegränsad bygglängd

Danska COBOD lanserar nu BOD3: Nästa generation 3D-printer för byggbranschen, med obegränsad bygglängd.
cobod-bod3-cover

AM Summit visade spännvidden inom branschen

AM Summit, som arrangeras av Danish AM Hub, har sedan starten för några år sedan etablerat sig som en viktig årlig händelse inom AM-branschen i Skandinavien. Årets event lockade runt 1 000 besökare, 60 utställare och 40 talare.
AM Summit