
Den 7 december är det dags för 3dp:s årliga heldagskonferens AM-dagen. Nu börjar programmet ta form och vi har bokat de första talarna. Här är något av det som det bjuds på under årets konferens, lyssna och lär av experterna!
Hur kan en väl utformad design för additiv tillverkning fungera som en bro till obegränsad innovation? På vilket sätt kan 3d-printing revolutionera byggbranschen? Och hur kan vi säkerställa att det finns tillgång till kompetent arbetskraft? Det är något av det som årets talare kommer att prata om på AM-dagen.
För den trogna läsaren av 3dp.se är nog flera av namnen redan bekanta. Olaf Diegel medverkade första gången AM-dagen arrangerades 2016, som då hette 3dp-dagen. Nu gör han ett nytt besök, via länk från Nya Zeeland den här gången. Till vardags är han professor vid The University of Auckland och tidigare även på LTH, Lunds universitet. Med tjugo års erfarenhet av additiv tillverkning har han på senare år ägnat mycket tid åt design för AM och snabb produktutveckling för att korta tiden från idé till marknad. Han är en av författarna till den årliga branschbibeln ”Wohlers report” och 3d-printar gitarrer som en sidobusiness. Under AM-dagen kommer han prata om hur viktig designen är när ett företag ställer om från konventionell till additiv tillverkning, och vilken katalysator för innovation detta kan innebära.
Specialiserad arbetskraft
Sima Valizadeh har såväl en entreprenörsutbildning som en doktorsexamen i tunnfilmsfysik i bagaget. Hon har lång erfarenhet av ledande befattningar inom tillverkningsindustri och industriell additiv tillverkning, både i Sverige och internationellt. Nu är hon verksam på Sandbacka Science Park i Sandviken där hon arbetar med innovation och hjälper företag att driva sina affärsplaner. Sima Valizadeh har hållbar tillväxt, innovation och förnyelse som nyckelord, och är svensk ambassadör för den amerikanska organisationen ”Women in 3d-printing”. På AM-dagen kommer hon att prata om färdigheter och utbildning för att specialisera arbetskraft för additiv tillverkning, men även möjligheterna med konceptet ”AM on the road” som en mobil kunskapsöverföringsmetod för att öka tekniska färdigheter och kompetenser inom AM-teknik.
Pionjär inom byggbranschen
Byggandet med additiv tillverkning börjar ta fart på allvar ute i världen. Här på hemmaplan verkar det finnas en viss skepsis i branschen att bygga med 3d-printad betong. Det vill entreprenören och visionären Tobias v. Haslingen som driver startup-bolaget ConcretePrint ändra på. Tobias v. Haslingen har en bakgrund inom teknisk fysik på KTH och var tidigt ute och startade en reklambyrå på internet – everywhere media. Han har även jobbat 25 år inom IT och bedrivit forskarstudier inom AI. Hans vision är att kunna bygga betonghus med en storskalig 3d-skrivare. I somras lyckades han printa Sveriges första Attefallshus med en egen betongblandning som stelnar fort och kan bära sig själv, vilket innebär att det går att bygga högt med metoden. Målet är att kunna bygga radhus där allt ifrån stomme, fönster och dörrar till inredning är 3d-printat. Hör om Tobias v. Haslingens spännande resa dit.
Årets upplaga av AM-dagen arrangeras på Kistamässan i Stockholm den 7 december, läs mer om konferensen här. Årets tema är ”AM 2030 – Additiv tillverkning i framtiden”. Lyssna på inspirerande talare, nätverka med kollegor i branschen, se den nyaste tekniken bland våra utställare och träffa experter på 3d-printing. Vi kommer att lägga ut information fortlöpande, så håll utkik här och på eventets hemsida. Säkra din biljett redan nu till ett förmånligt early bird-pris!