onsdag 18 maj – vecka 20
BLB Industries genomgår just nu en stor förändring. Företaget byter namn till The Industry Sweden AB, eller kort och gott Industry. Samtidigt tar man in nytt kapital och aviserar att en ny storskalig 3d-skrivare som kan printa med återvunna material lanseras inom kort. Målet är att inom några år kunna sälja ett hundratal maskiner årligen.
BLB Industries bildades i Värnamo 2016. Sedan dess har det hänt mycket, till exempel finns inte några av de ursprungliga grundarna kvar i bolaget. BLB stod för första bokstaven i grundarnas efternamn, och därför var ett första steg i denna omvandling att byta namn, berättar vd:n Emil Cajfeldt.
– Det nya namnet speglar bättre verksamheten så som den ser ut i dag, Emil Cajfeldt.
Namnbytet är inte det enda. Nyligen tog företaget in nytt kapital i en investeringsrunda efter en riktad nyemission. Bland dem som investerat finns Stefan Larsson på Lostboyslab, Johan och Jan Karlsson på Bk-Pac Invest, affärsängeln John Fällström, Christer Fåhreus från Fårö Capital, Jan Karlander på Extrico och LTB Swedens Klas Jansson samt några mindre investerare. Stefan Larsson blir även ny i Industrys styrelse.
– Det känns jättebra att ha med så erfarna och duktiga investerare som tror lika mycket på vår idé som vi själva gör.
Kapitalet ska användas för en ny skalbar affärsmodell, att stärka det nya varumärket och inte minst till lanseringen av en ny 3d-skrivare avsedd för volymproduktion. Nya “Magnum” är en förfinad, uppgraderad och redesignad variant av BLB Industries “The Box”. Skrivaren ska massproduceras och marknadsföras mot den globala marknaden inom industriell 3d-printing. Den har en byggyta på 1500x1200x1200 millimeter.
Magnum kan använda material av återvunnen plast och gummi samt biomaterial som trä, hampa och lin. Enligt företaget lämpar sig deras FGF-teknologi för storformatsskrivare med granulat perfekt för den typen av material. Utvecklingen av Magnum är ett steg för att bekämpa plastföroreningar i världen och är, enligt Industry, den mest hållbara 3d-skrivaren i storformatsklassen i världen.
– Som vi ser det så måste branschen ta nästa steg för att få till en hållbar modell. Vi vill gärna vara en del av den omställningen mot lokal produktion med lokala material. Och någon måste hålla i flaggan för att komma dit, säger Emil Cajfeldt och fortsätter:
– Vi satsar på volymproduktion och riktar oss till de företagen som vill vara med i den fjärde industriella revolutionen. Vi räknar med att gå från att sälja ett par maskiner om året till ett tiotal första året och runt 100 maskiner inom några år.
Företagets huvudkontor flyttas också från Värnamo till Malmö, med närheten till en stor internationell flygplats. Redan nu har man kontorslokaler centralt i Malmö som delas med Lostboyslab och 3DVerkstan. Produktionen ska också flytta söderut och man letar lämpliga industrilokaler i närområdet. Industry kommer även att behöva nyrekrytera för att växa ytterligare.
– Vi har inlett en rekryteringsprocess där vi söker medarbetare till ett antal olika positioner i bolaget. Personer som vill vara med på den här resan, en resa som vi ser fram emot väldigt mycket, säger Emil Cajfeldt.
Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. maj, 2022
Massivit 3D satsar mot den nordiska marknaden. Sedan snart ett år tillbaka är Björn Björnström företagets representant i Norden, och under Elmia 3D den 10-13 maj är han på plats för att visa möjligheterna med den patenterade GDP-teknologin för storskaliga utskrifter.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 12. maj, 2022
En “silent auction” kommer att äga rum nästa vecka i syfte att ge direkt stöd till Ukraina. Auktionen är ett initiativ från flera aktörer inom 3D-printing-branschen och går under namnet “Togheter we are strong”.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 12. maj, 2022
I 3DVerkstans monter under Elmia 3D gästar Spectram Technology, som visar upp sin robotintegration för metallutskrifter, och Markforged som tagit med en “field edition” av sin 3D-skrivare X7.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 11. maj, 2022
EOS grundade 2016 konsultenheten Additive Minds. När EOS ställer ut under Elmia 3D har de bjudit in en konsult från Additive Minds för att visa hur man kan hjälpa företag att utnyttja potentialen med industriell 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 11. maj, 2022
Metallforskningsinstitutet Swerim och Sandvik-ägda Kanthal har investerat i en gemensam atomiseringsenhet för tillverkning och utveckling av metallpulver. En satsning som ska bidra till att Sverige behåller sin världsledande position inom metallpulver.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 9. maj, 2022
Svenska 3D-skrivartillverkaren Freemelt har på kort tid tecknat avtal med två amerikanska återförsäljare. Detta ska accelerera försäljningen av forskningssystemet Freemelt ONE och har redan genererat en affär.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 6. maj, 2022
Den 12 maj bjuder 3D-skrivartillverkaren Stratasys in till ett virtuellt event och bjuder på ett gäng nyheter. Det handlar om två 3D-skrivare, mer än 20 material, mjukvara och exempel på applikationer.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. maj, 2022
Nyligen invigde GE Renewable Energy sin nya toppmoderna anläggning för tillverkning av vindkraftstorn. Tillverkningen ska ske med ett automatiserat 3D-printingsystem som gör armerade betongkonstruktioner, levererad av danska Cobod.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 2. maj, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige
För att förbättra din upplevelse, analysera trafik och ge dig personligt anpassade annonser använder vi cookies. Läs mer och anpassa dina inställningar eller godkänn för standardinställningar. Välkommen!