Gammal plast blir nytt segelbåtsskrov

Segelbåten har printats i ett stycke med hjälp av en sexaxlig robotarm. Foto: Pressbild

Italienska 3d-printingföretaget Caracol har tillsammans med materialtillverkaren NextChem tagit fram, vad de hävdar är, världens första additivt tillverkade segelbåt som skrivits ut i ett enda stycke. Skrovet är tillverkat med det återvunna materialet MyReplastTM.

Segelbåten har fått namnet Beluga och den visades upp i samband med Milano Design Week 2021 i början av september. Skrovet har skrivits ut med hjälp av en robotprinter med en sexaxlig robotarm och en patenterad extruder.

Vid traditionell tillverkning används ofta gjutning och material som är svåra att återvinna, som till exempel glasfiber. Att istället använda additiv tillverkning kan, enligt Caracol, minska kostnaderna, ledtiderna och höja kvaliteten på de printade delarna. Tillverkningen blir därmed även mer hållbar.

Läs mer om projektet på Caracols hemsida.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Printade organ kan rädda liv i framtiden

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Publicerat av: