Trio samarbetar kring återvunna material

Ecorubs material TPRR är gjort på återvunnen gummi och plast. Foto: Pressbild

Nyligen blev det klart att BLB Industries i Värnamo byter namn till Industry. Parallellt har bolaget inlett ett samarbete med Ecorub och delägaren Lostboyslab. De tre företagen ska arbeta tillsammans med försäljning, forskning, teknisk utveckling och affärssamarbeten när det gäller återvunna termoplaster, gummi och fibermaterial för en rad olika industrier.

3dp.se har tidigare skrivit om Ecorubs samarbete med dåvarande BLB Industries om att skriva ut produkter i materialet TPRR, Thermo Plastic Recycled Rubber, som består av återvunnen gummi och plast. Testerna visade att materialet inte bara lämpade sig för prototyper utan även för slutproduktion. Nu utökas alltså samarbetet mellan företagen.

Det kretsar kring Industrys nya 3d-skrivare Magnum, med en byggvolym på 2,16 kubikmeter, som i första hand ska köras med återvunna material från plast, gummi eller skogsindustrin. Ecorub ska medverka till att hitta nya material som är optimerade för ett bra produktionsresultat.

Isac Andersson, Ecorub.

Material på marknaden nästa år

Enligt Ecorub är detta en viktig milstolpe för att hitta fler användningsområden för TPRR. Målet är att ha färdiga material för marknaden redan under andra kvartalet 2022. Till att börja med kommer fokus att vara på enkla material som är lätta att printa med för den stora massan. Därefter väntar under nästa år ytterligare produktutveckling för att ta fram specialmaterial för industrin. De nya materialen ska kunna användas både i FGM- och FDM-skrivare, vilka är de mest använda additiva teknikerna på världsmarknaden. Materialen ska bli optimerade med hög kvalitet och med återvunna cirkulära material som bas.

– Tack vare vi fått in nya likvida medel på 4,6 miljoner kronor, så kan vi tidigarelägga vår satsning mot 3d-materialutveckling. Vi kommer att göra detta i samarbete med två företag som både jobbar med 3d-printing i storformat med FGM-3d-printers och med FDM-3d-printning för mikrofabriker med mindre maskiner som använder 3d-filament, säger Isac Andersson, vd för Ecorub i ett pressuttalande.

Filament med återvunnen plast

Lostboyslab i Vellinge drivs av techentreprenören Stefan Larsson som numera även är delägare i Industry. Företaget har en designstudio och en stor 3d-printfarm där man utvecklar maskiner, mjukvara, metoder och har tillverkning av komponenter till olika delar av industrin som till exempel motorsport, drönare, maskiner och inredningsprodukter. Lostboyslab har även tagit fram helt egna filament till FDM-skrivare som är baserade helt på återvunnen biologisk plast, rPLA.

Här kan du läsa en intervju med Stefan Larsson som 3dp.se gjorde i början av sommaren 2021.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Trio samarbetar kring återvunna material

Nyligen blev det klart att BLB Industries i Värnamo byter namn till Industry. Parallellt har bolaget inlett ett samarbete med Ecorub och delägaren Lostboyslab. De tre företagen ska arbeta tillsammans med försäljning, forskning, teknisk utveckling och affärssamarbeten när det gäller återvunna termoplaster, gummi och fibermaterial för en rad olika industrier.

Publicerat av: 

Nu kickar mässorna igång igen

Suget att träffas är nog stort när de fysiska mässorna öppnar upp igen. Flera av de stora internationella mässorna liksom de på hemmaplan aviserar att de kör som planerat, inte minst 3dp.se:s egna konferens AM-dagen. Nu blir det återigen tillfälle att nätverka, lära sig något nytt, träffa experter, se den nyaste tekniken och känna på nya material. Här är några event att hålla koll på i höst.

Publicerat av: 

Skriver ut brosk av stamceller

Ett unikt forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, håller på att utveckla en metod för att odla brosk av stamceller från patientens egen fettvävnad. Broskcellerna kan tillsammans med biobläck skrivas ut i önskad form med en 3d-bioskrivare.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]