Trio samarbetar kring återvunna material

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 15 september 2021
Ecorubs material TPRR är gjort på återvunnen gummi och plast. Foto: Pressbild

Nyligen blev det klart att BLB Industries i Värnamo byter namn till Industry. Parallellt har bolaget inlett ett samarbete med Ecorub och delägaren Lostboyslab. De tre företagen ska arbeta tillsammans med försäljning, forskning, teknisk utveckling och affärssamarbeten när det gäller återvunna termoplaster, gummi och fibermaterial för en rad olika industrier.

3dp.se har tidigare skrivit om Ecorubs samarbete med dåvarande BLB Industries om att skriva ut produkter i materialet TPRR, Thermo Plastic Recycled Rubber, som består av återvunnen gummi och plast. Testerna visade att materialet inte bara lämpade sig för prototyper utan även för slutproduktion. Nu utökas alltså samarbetet mellan företagen.

Det kretsar kring Industrys nya 3d-skrivare Magnum, med en byggvolym på 2,16 kubikmeter, som i första hand ska köras med återvunna material från plast, gummi eller skogsindustrin. Ecorub ska medverka till att hitta nya material som är optimerade för ett bra produktionsresultat.

Isac Andersson, Ecorub.
Material på marknaden nästa år

Enligt Ecorub är detta en viktig milstolpe för att hitta fler användningsområden för TPRR. Målet är att ha färdiga material för marknaden redan under andra kvartalet 2022. Till att börja med kommer fokus att vara på enkla material som är lätta att printa med för den stora massan. Därefter väntar under nästa år ytterligare produktutveckling för att ta fram specialmaterial för industrin. De nya materialen ska kunna användas både i FGM- och FDM-skrivare, vilka är de mest använda additiva teknikerna på världsmarknaden. Materialen ska bli optimerade med hög kvalitet och med återvunna cirkulära material som bas.

– Tack vare vi fått in nya likvida medel på 4,6 miljoner kronor, så kan vi tidigarelägga vår satsning mot 3d-materialutveckling. Vi kommer att göra detta i samarbete med två företag som både jobbar med 3d-printing i storformat med FGM-3d-printers och med FDM-3d-printning för mikrofabriker med mindre maskiner som använder 3d-filament, säger Isac Andersson, vd för Ecorub i ett pressuttalande.

Filament med återvunnen plast

Lostboyslab i Vellinge drivs av techentreprenören Stefan Larsson som numera även är delägare i Industry. Företaget har en designstudio och en stor 3d-printfarm där man utvecklar maskiner, mjukvara, metoder och har tillverkning av komponenter till olika delar av industrin som till exempel motorsport, drönare, maskiner och inredningsprodukter. Lostboyslab har även tagit fram helt egna filament till FDM-skrivare som är baserade helt på återvunnen biologisk plast, rPLA.

Här kan du läsa en intervju med Stefan Larsson som 3dp.se gjorde i början av sommaren 2021.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF