Unik stålbro pryder kanal i Amsterdam

Bron invigdes av Nederländernas drottning Máxima. Foto: Pressbild/Adriaan de Groot

Nederländerna tycks ha en förkärlek för 3d-printade broar. Nyligen skrev 3dp.se om världens längsta cykelbro i betong i staden Nijmegen. Även Amsterdam har fått en spektakulär bro, den här gången handlar det om en i rostfritt stål som är tillverkad med en stor metallprinter från MX3D. Det ska vara den första i världen i sitt slag.

Bron finns att beskåda vid en av Amsterdams äldsta kanaler i området Red Light District. Den mäter tolv meter på längden och väger sex ton. Joris Laarman Lab står för den iögonfallande designen och MX3D har med hjälp av fyra robotarmar printat bron lager för lager med Robotic WAAM-teknologin. Den är skapad med hjälp av generativ design och topologioptimering.

– När vi drog igång det här projektet var bron mer än hundra gånger så stor som det största objektet som 3d-printats i metall, och nu när den är klar finns det nog goda skäl att tro att det kommer att förbli det största metallobjektet som 3d-printats i många år framöver, säger Gijs van der Velden, vd och medgrundare av MX3D i ett pressuttalande.

Utrustad med smart teknik

Arbetet med bron påbörjades redan 2015 och i somras var det dags för invigning med ingen mindre än drottning Máxima av Nederländerna. Den 3d-printade stålbron kommer att finnas på platsen under åtminstone två år. Under den perioden ska bron fungera som ett “levande laboratorium”. Den har utrustats med ett antal sensorer som bland annat ska mäta hur större grupper av människor rör sig och hjälpa till att förstå vilken påverkan turismen har på staden.

Sensorerna samlar även in data om belastning, rotation, vibrationer och andra påfrestningar. Dessa data används sedan för att skapa en digital tvilling, det vill säga en digital modell av bron som visar i vilket skick den är i realtid och hur det förändras över tid.

 

Bron har snirkliga former och sticker ut i stadsbilden. Foto: Pressbild/Jan de Groen

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: