Många lediga studieplatser trots het arbetsmarknad

Behovet av utbildad personal är stort inom AM-branschen, samtidigt gapar många studieplatser tomma. Foto: Tina Stafrén/Arkiv

Den svenska AM-branschen är i stort behov av kompetent personal och vänder sig inte sällan till utlandet vid rekryteringar. Samtidigt har det startats flera högskoleutbildningar inom additiv tillverkning på högre nivå för att möta den efterfrågan, men det är inte helt lätt att locka studenter. Speciellt inte i pandemitider.

3dp.se har ringt runt till tre av de högskolorna och universiteten som startat program inom additiv tillverkning för att undersöka hur intresset ser ut. Det skiljer sig lite mellan de olika lärosätena, men de ansvariga för utbildningarna är överens om en sak: utbudet av utbildad personal i dag matchar inte efterfrågan som finns i branschen.

 

Högskolan Väst, Trollhättan

Förra året aviserade Högskolan Väst i Trollhättan att det skulle starta en masterutbildning inom additiv tillverkning med inriktning metall. Programmet skulle ha startat i slutet av augusti, men eftersom det bara var två studenter som tackat ja till en plats så blev det inte så.

– Det är inte ekonomiskt försvarbart att starta med så få sökande, det hade krävts åtminstone sju studenter, säger programansvarig Magnus Neikter.

Högskolan Väst har startat flera masterutbildningar inom teknik, bland annat inom tillverkningsteknik där även additiv tillverkning ingår. De två studenterna har nu fått plats på det programmet i stället.

Varför tror du att det är så få sökande?

– Det är svårt att säga, men en stor anledning är nog pandemin. Vi har många internationella studenter som inte kunnat söka på grund av det. Det är även en väldigt nischad utbildning, till exempel är utbildningen i tillverkningsteknik bredare och studenterna har en större arbetsmarknad när de är klara. Dessutom startas det allt fler utbildningar och det är svårt att nå fram i bruset.

Kommer ni ändra utbildningsutbudet till nästa år?

– Nej, vi kommer inte göra några ändringar inför kommande år, däremot om ansökningsresultatet blir detsamma nästa år så kan det bli aktuellt, säger Magnus Neikter.

 

Mittuniversitetet, Östersund

Vid Mittuniversitetet i Östersund finns sedan hösten 2020 ett högskoleingenjörsprogram inom maskinteknik med additiv tillverkning som inriktning. Första året hade utbildningen 17 sökande och inför höstterminen 2021 var motsvarande siffra elva studenter.

Lars-Erik Rännar. Foto: Tina Stafren

– Det är lite synd att det inte är fler som söker utbildningar inom additiv tillverkning när det är ett enormt tryck från industrin som skriker efter utbildade ingenjörer, säger Lars-Erik Rännar, professor i maskinteknik och lärare på programmet.

Det är ett problem som mer eller mindre alla ingenjörsutbildningar dras med, så länge det inte handlar om civilingenjörsprogrammet på de stora universiteten. Lars-Erik Rännar säger att systerutbildningen i sportteknologi lockar något fler studenter, men inte tillräckligt för att fylla en hel klass på 30 elever.

– Det är en unik utbildning som sticker ut lite. Jag hoppas och tror att även utbildningen inom additiv tillverkning kan locka fler studenter framöver.

Mittuniversitetet har fått två miljoner kronor av KK-stiftelsen för att starta en magister- och en masterutbildning inom additiv tillverkning med metalliska material, där man samarbetar med Örebro universitet och Karlstad universitet. Planen är att kunna starta hösten 2023.

– Det rullar på och vi har etablerat ett starkt kontaktnät med europeiska och internationella universitet som vi hoppas kunna samarbeta med. Vi har en långsiktig plan för alla våra utbildningar och deras koppling mot vår starka forskning vid Sports Tech Research Centre inom området additiv tillverkning så vi känner oss trygga i att utbildningarna kommer att rekrytera studenter även i framtiden, säger Lars-Erik Rännar.

 

Uppsala universitet

Även Uppsala universitet startade hösten 2020 en utbildning inom AM, ett masterprogram med internationell inriktning och ett fokus på materialutveckling. Intresset har varit relativt stort med ett sextiotal sökande både i år och förra året. Problemet är att många av de internationella studenterna varit förhindrade att börja på grund av pandemin.

– Det har varit trassligt för studenterna att komma hit, så det har varit många avhopp. Förra året tog vi in 13 studenter och i år 15-16 stycken av de runt 60 som sökte, säger programansvarig Urban Wiklund.

Med tanke på att det är så pass många som söker så har man ändå gott hopp om att framöver kunna starta med betydligt fler studenter.

– Vi siktar på 25 studenter och det tror vi är fullt möjligt.

Kurser inom additiv tillverkning erbjuds numera även till andra studentgrupper, till exempel ingenjörsutbildningar med andra inriktningar. Uppsala universitet har samarbeten med flera företag i branschen när det gäller AM-utbildningarna, bland andra VBN Components, Sandvik och Amexci. Signalerna från branschen är tydliga säger Urban Wiklund, det behövs utbildad personal inom alla områden.

– Företagen efterfrågar såväl operatörer som designers och materialutvecklare, det finns absolut ett behov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]