EOS: Trender inom AM efter pandemin

Markus Glasser, Senior Vice President EMEA hos EOS, skriver att pandemin har visat potentialen med additiv tillverkning.

En hållbar teknik – inte bara en nödlösning i pandemitider. Markus Glasser, Senior Vice President EMEA hos EOS, förutspår att industriell additiv tillverkning kommer att öka i spåren av covid-19, framför allt när det gäller skräddarsydda konsumtionsvaror och för att ställa om till en mer hållbar produktion.

I en text som EOS publicerat beskriver Markus Glasser hur företag runtom i världen snabbt kunde ställa om när pandemin bröt ut och utnyttja 3d-printing för att tillverka delar till utrustning och apparater för sjukvården. På det sättet kunde man möta en snabbt ökande efterfrågan på bland annat skyddsutrustning som visir, ögonskydd, respiratorer och näsprovtagningsspinnar.

Han lyfter fram ett tydligt exempel på detta, den första 3d-printade provtagningspinnen som blev certifierad av en statlig myndighet. Ett antal företag i Europa och Nordamerika gick i mars 2020 ihop och bildade ett konsortium tillsammans med hälso- och sjukvårdsmyndigheterna i Kanada och Spanien. Konsortiet samarbetar nu med den spanska regeringen om att tillverka tusentals provpinnar till testkit för covid-19 och hjälper samtidigt sjukvården i USA att öka sin kapacitet. Tack vare AM kan pinnarna tillverkas var som helst i världen.

 

Under pandemin var det många företag som ställde om och printade bland annat visir och testutrustning. Foto: Pressbild

Individuellt anpassade produkter

Pandemin har visat att AM-tekniken kan göra produktionsprocesserna mer flexibla genom att både minska beroendet av globala leveranskedjor och logistikkostnader. Möjligheterna med additiv tillverkning är stora och Markus Glasser pekar på två viktiga trender på kort och medellång sikt.

Det första scenariot eller huvudspåret handlar om skräddarsydda konsumtionsvaror som tillverkas med industriell 3d-printing, till exempel glasögonbågar eller sportutrustning som hjälmar och skosulor. En trend som Glasser tror kommer att öka eftersom såväl konsumenter som tillverkare ser fördelar med individuellt anpassade produkter. Om detta kombineras med distribuerad produktion och on demand-produktion kan företag variera sina produkter efter lokal efterfrågan och tillverka dem när behovet finns, skriver Markus Glasser.

“Potential att ändra strukturer”

Den andra trenden handlar om vikten av hållbar produktion. Glasser pekar på att många tillverkningstekniker är begränsande, oekonomiska och tämligen ineffektiva. “På EOS är vi övertygade om att avancerad tillverkning kan eliminera de begränsningarna, eftersom 3d-printing ger möjlighet till lokal on demand-produktion, minskar mängden skrot jämfört med konventionell tillverkning och även ger potential att minska koldioxidutsläppen med 5 procent till 2025”, skriver han. Dessutom kan allt fler 3d-printade produkter tillverkas av förnybara källor, till exempel har EOS tagit fram materialet PA 11 som är gjort på 100 procent förnybara ricinbönor.

Slutsatsen blir att covid-19 tvingade världen att hitta nya lösningar för distribuerad tillverkning. “Nu händer det saker, och det finns potential att ändra strukturer – till det bättre, förutsatt att rätt saker görs på rätt platser och att AM utnyttjas fullt ut”, avslutar Markus Glasser.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: