Turbintillverkningen ska snurra snabbare

Utskriftsprocessen går till så att ett lager av partikelmaterial printas på byggplattformen. Därefter applicerar skrivhuvudet ett bindemedel i pulverbädden där delen ska printas. Denna process upprepas tills formen är färdigutskriven. Illustration: Voxeljet

GE Renewable Energy, tyska forskningsinstitutet Frauenhofer och tillverkaren Voxeljet har inlett ett samarbete för att ta fram världens största 3d-skrivare med sand binder jetting-teknologin (SBJ). Syftet är att med 3d-printade sandformar gjuta delar till havsbaserade vindkraftverk.

Den nya Advance Casting Cell-skrivaren (ACC) är under utveckling. Tanken är att printa sandformar som sedan används för att gjuta delar till GE Renewable Energys turbin Haliade-X. Denna storformatsskrivare ska klara av att skriva ut formar för komplexa metalldelar i olika former och storlekar, delar som är upp emot 9,5 meter i diameter och väger över 60 ton.

Additiv tillverkning ger, enligt GE, en större flexibilitet när det gäller tillverkning av stora turbindelar, i synnerhet när det görs så nära projektplatsen som möjligt. På så sätt kan transporterna minskas liksom påverkan på miljön. Genom att använda additiv tillverkning kan även produktionstiden kortas, jämfört med konventionell gjutning, från tio till två veckor. Projektet ska sjösättas i kvartal tre 2021 och de första testerna ska påbörjas strax efter årsskiftet.

Växande bransch

De tre samarbetsparterna ser projektet som en satsning för framtiden. Enligt beräkningar från Internationella energirådet förväntas den globala utbyggnaden av vindkraft öka 15-faldigt fram till år 2040 och vara en industri i biljondollarklassen. ACC-skrivaren ska hjälpa GE att accelerera och optimera tillverkningen av vindturbiner och strömlinjeforma produktionen.

– 3d-printade formar kommer att ge många fördelar, inklusive förbättrad gjutkvalitet genom bättre ytfinish, mer exakta delar och konsistens. Dessutom ger SBJ-formar eller additiva formar kostnadsbesparingar genom att minska bearbetningstid och andra materialkostnader på grund av optimerad design. Denna oöverträffade produktionsteknik kommer att vara en “game changer” för produktionseffektiviteten som möjliggör lokal tillverkning i högkostnadsländer, en viktig fördel för våra kunder som vill maximera de lokala ekonomiska utvecklingsfördelarna med havsvindkraft, säger  Juan Pablo Cilia, Senior Additive Design Engineer på GE Renewable Energy i ett pressmeddelande.

 

Skrivaren ska designas för att kunna printa formar till turbinkomponenter som är upp emot 9,5 meter i diameter och som väger 30-60 ton. Illustration: Voxeljet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: