Turbintillverkningen ska snurra snabbare

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 22 september 2021
Utskriftsprocessen går till så att ett lager av partikelmaterial printas på byggplattformen. Därefter applicerar skrivhuvudet ett bindemedel i pulverbädden där delen ska printas. Denna process upprepas tills formen är färdigutskriven. Illustration: Voxeljet

GE Renewable Energy, tyska forskningsinstitutet Frauenhofer och tillverkaren Voxeljet har inlett ett samarbete för att ta fram världens största 3d-skrivare med sand binder jetting-teknologin (SBJ). Syftet är att med 3d-printade sandformar gjuta delar till havsbaserade vindkraftverk.

Den nya Advance Casting Cell-skrivaren (ACC) är under utveckling. Tanken är att printa sandformar som sedan används för att gjuta delar till GE Renewable Energys turbin Haliade-X. Denna storformatsskrivare ska klara av att skriva ut formar för komplexa metalldelar i olika former och storlekar, delar som är upp emot 9,5 meter i diameter och väger över 60 ton.

Additiv tillverkning ger, enligt GE, en större flexibilitet när det gäller tillverkning av stora turbindelar, i synnerhet när det görs så nära projektplatsen som möjligt. På så sätt kan transporterna minskas liksom påverkan på miljön. Genom att använda additiv tillverkning kan även produktionstiden kortas, jämfört med konventionell gjutning, från tio till två veckor. Projektet ska sjösättas i kvartal tre 2021 och de första testerna ska påbörjas strax efter årsskiftet.

Växande bransch

De tre samarbetsparterna ser projektet som en satsning för framtiden. Enligt beräkningar från Internationella energirådet förväntas den globala utbyggnaden av vindkraft öka 15-faldigt fram till år 2040 och vara en industri i biljondollarklassen. ACC-skrivaren ska hjälpa GE att accelerera och optimera tillverkningen av vindturbiner och strömlinjeforma produktionen.

– 3d-printade formar kommer att ge många fördelar, inklusive förbättrad gjutkvalitet genom bättre ytfinish, mer exakta delar och konsistens. Dessutom ger SBJ-formar eller additiva formar kostnadsbesparingar genom att minska bearbetningstid och andra materialkostnader på grund av optimerad design. Denna oöverträffade produktionsteknik kommer att vara en ”game changer” för produktionseffektiviteten som möjliggör lokal tillverkning i högkostnadsländer, en viktig fördel för våra kunder som vill maximera de lokala ekonomiska utvecklingsfördelarna med havsvindkraft, säger  Juan Pablo Cilia, Senior Additive Design Engineer på GE Renewable Energy i ett pressmeddelande.

 

Skrivaren ska designas för att kunna printa formar till turbinkomponenter som är upp emot 9,5 meter i diameter och som väger 30-60 ton. Illustration: Voxeljet

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

Kan Prusa CORE One ta upp kampen med Bambu Lab?

Under Formnext var Prusa Researchs monter nog en av de mest välbesökta. Bland nyheterna fanns en industriell SLA-lösning, som 3dp.se redan skrivit om, men det som lockade mest var nog nya Prusa CORE One.
Prusa Core

Formnext 2024 i (fler) bilder

Missade du årets Formnext-mässa eller längtar du redan tillbaka? Nästa års datum är redan spikade, då är det den 18–21 november 2025 som gäller. Tills dess, här är några nedslag i form av bilder från 2024 års upplaga.
Formnext kollage 2

Riskkapitalbolag lägger bud på Voxeljet

Tyska 3D-skrivartillverkaren Voxeljet har ingått ett avtal med investmentbolaget Anzu Partners om att sälja verksamheten. Förvärvet väntas vara klart i mars 2025.
voxeljet-2

Designklassiker i 3D-printad form lyser upp Helsingborg

Den har hängt över många svenska matbord sedan lanseringen 1968. Nu ska Bumlingen från Ateljé Lyktan i jätteformat lysa upp Helsingborg i trygghetsskapande syfte.
– Vad jag vet så är det världens största 3D-printade lampa, säger skaparen Per Hjort.
Bumling kollage