Turbintillverkningen ska snurra snabbare

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 22 september 2021
Utskriftsprocessen går till så att ett lager av partikelmaterial printas på byggplattformen. Därefter applicerar skrivhuvudet ett bindemedel i pulverbädden där delen ska printas. Denna process upprepas tills formen är färdigutskriven. Illustration: Voxeljet

GE Renewable Energy, tyska forskningsinstitutet Frauenhofer och tillverkaren Voxeljet har inlett ett samarbete för att ta fram världens största 3d-skrivare med sand binder jetting-teknologin (SBJ). Syftet är att med 3d-printade sandformar gjuta delar till havsbaserade vindkraftverk.

Den nya Advance Casting Cell-skrivaren (ACC) är under utveckling. Tanken är att printa sandformar som sedan används för att gjuta delar till GE Renewable Energys turbin Haliade-X. Denna storformatsskrivare ska klara av att skriva ut formar för komplexa metalldelar i olika former och storlekar, delar som är upp emot 9,5 meter i diameter och väger över 60 ton.

Additiv tillverkning ger, enligt GE, en större flexibilitet när det gäller tillverkning av stora turbindelar, i synnerhet när det görs så nära projektplatsen som möjligt. På så sätt kan transporterna minskas liksom påverkan på miljön. Genom att använda additiv tillverkning kan även produktionstiden kortas, jämfört med konventionell gjutning, från tio till två veckor. Projektet ska sjösättas i kvartal tre 2021 och de första testerna ska påbörjas strax efter årsskiftet.

Växande bransch

De tre samarbetsparterna ser projektet som en satsning för framtiden. Enligt beräkningar från Internationella energirådet förväntas den globala utbyggnaden av vindkraft öka 15-faldigt fram till år 2040 och vara en industri i biljondollarklassen. ACC-skrivaren ska hjälpa GE att accelerera och optimera tillverkningen av vindturbiner och strömlinjeforma produktionen.

– 3d-printade formar kommer att ge många fördelar, inklusive förbättrad gjutkvalitet genom bättre ytfinish, mer exakta delar och konsistens. Dessutom ger SBJ-formar eller additiva formar kostnadsbesparingar genom att minska bearbetningstid och andra materialkostnader på grund av optimerad design. Denna oöverträffade produktionsteknik kommer att vara en ”game changer” för produktionseffektiviteten som möjliggör lokal tillverkning i högkostnadsländer, en viktig fördel för våra kunder som vill maximera de lokala ekonomiska utvecklingsfördelarna med havsvindkraft, säger  Juan Pablo Cilia, Senior Additive Design Engineer på GE Renewable Energy i ett pressmeddelande.

 

Skrivaren ska designas för att kunna printa formar till turbinkomponenter som är upp emot 9,5 meter i diameter och som väger 30-60 ton. Illustration: Voxeljet

Läs vidare

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1