Livscykelanalys ska ge gröna fakta

Livscykelanalysen ska göras på ett fäste till en jetmotor. Foto: Sintavia

Additive Manufacturer Green Trade Association (AMGTA) har beställt det första forskningsprojektet som rör en livscykelanalys (LCA) av en komponent som tillverkats med 3d-printing. Den ska jämföras med en motsvarande komponent som är traditionellt tillverkad.

Det handlar om en del till flygindustrin, närmare bestämt ett fäste för en low pressure turbine (LPT) till en jetmotor. De två identiska komponenterna, men med två olika tillverkningssätt, ska jämföras när det gäller miljöpåverkan hela vägen från “vagga till grav”. Det skriver AMGTA i ett pressmeddelande.

– Denna nya studie kommer att innehålla upp till 18 olika miljöindikatorer för att kvantifiera den miljöpåverkan som LPT-fästet har under hela sin livscykel – från materialutvinning, tillverkning, transport, användning och dess slutliga livslängd, säger Sherry Handel, vd för AMGTA.

Ska granskas av experter

Dessa data ska sedan jämföras för de två olika komponenterna för att kunna avgöra hur additiv tillverkning med pulverbäddsteknik kan resultera i en lägre miljöpåverkan. AMGTA har ambitionen att publicera fler forskningsrapporter framöver som främjar hållbarhet inom den additiva tillverkningsindustrin, enligt Handel.

Analysen ska göras av Golisero Institute for Sustainability (GIS) vid Rochester Institute of Technology. Rapporten kommer att granskas av en panel med tre LCA-experter för at säkerställa att metodik, data, antaganden, resultat och slutsatser är korrekta. Planen är att publicera resultaten under våren 2022 och tillkännage dessa vid RAPID + TCT-mässan i maj 2022.

 

AMGTA

Additive Manufacturer Green Trade Association (AMGTA) bildades i november 2019 av ett antal företag inom industrin, bland andra ExOne, Stratasys och Sintavia.

AMGTA är en global icke vinstdrivande organisation vars syfte är att lyfta fram gröna fördelar med additiv tillverkning, såväl för viktiga industrier som för allmänheten i stort.

I dag har organisationen ett trettiotal medlemmar som till exempel EOS, HP, DyeMansion, Materialise, 3D Systems och SLM Solutions.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: