Erbjuder kontraktsforskning inom 3d-bioprinting

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 28 september 2021
Cellink, MatTek och Visikol ska tillsammans erbjuda kontraktsforskning inom 3d-bioprinting. Foto: Pressbild

De tre Bico-bolagen Cellink, MatTek och Visikol går nu samman för att lansera ett gemensamt erbjudande om kontraktsforskning (CRO). Samarbetet gäller omfattande tjänster inom 3d-bioprinting.

Enligt ett pressmeddelande från moderbolaget Bico bidrar de tre företagen med sina respektive kompetenser. Cellink har kunskaper inom bioprinting när det gäller design och utveckling av biomaterial. MatTek har decennier av erfarenhet inom isolering av primära celler. Och Visikol är experter på analysutveckling och på att överbrygga gapet mellan 3d-modeller och djurstudier.

Det gemensamma erbjudandet kommer bestå av specialdesignade vävnadskonstrukt bioprintade av Cellink. Dessa kan antingen levereras till kundernas laboratorier för analys, eller så kan kunderna låta Bico genomföra experiment och leverera en detaljerad rapport.

 

Itedale Namro Redwan, Cellink. Foto: Pressbild
Även andra tjänster

Förutom bioprinting erbjuds kunderna 3d-vävnadsmodeller och toxikologitjänster från MatTek, samt få tillgång till tester av läkemedelsgiftighet och plattformar för sjukdomsmodellering från Visikols befintliga tjänster.

– Vi är mycket glada över att tillsammans med MatTek och Visikol kunna erbjuda kontraktsforskning som kombinerar vår expertis inom cellkultur, avancerade vävnadsmodeller, 3d-bioprintning, mikroskopering, digital patologi och avancerade cellkulturanalyser. Vi är övertygade om att vår gemensamma insats kommer att bidra till att minimera användningen av djurmodeller inom forskning, säger Itedale Namro Redwan, CSO på Cellink.

Hör Itedale Namro Redwan berätta mer om 3d-bioprintingens möjligheter i framtiden under AM-dagen den 7 december. Du kan läsa mer om det här.

Läs vidare

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Efter konkursen: Mycorena sålt till belgiskt bolag

Under sommaren kom nyheten att det Göteborgsbaserade food-tech-bolaget Mycorena ansökt om konkurs. Nu står det klart att belgiska Natural Plantbased Solutions köper konkursboet.
MYCORENA_NASA_1

Senaste nytt

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team