Vaccinplåster ska ge bättre skydd än spruta

Nålarna på plåstret är så små att de ska kunna leverera vaccin på ett smärtfritt sätt, och underlätta för alla spruträdda. Foto: Pressbild/UNC

Forskare vid Stanford University och University of North Carolina at Chapel Hill (UNC) har tagit fram ett 3d-printat plåster som ska ge ett bättre skydd än en vanlig injektion i armen. Det skriver UNC i ett pressmeddelande.

Plåstret appliceras direkt på huden, som är full av de immuncellerna som vaccinet riktar sig mot. Det består av 3d-printade mikronålar som är uppradade på en liten plastbit, knappt synbara – eller kännbara.

Resultatet från studien, som är utförd på djur, visar att immunsvaret var tio gånger högre än vid en injektion i armen. Det krävs dessutom en lägre dos för att generera motsvarande immunsvar jämfört med en injektion. Studien visar att vaccinplåstret gav ett signifikant T-cell- och antigenspecifikt antikroppssvar som var 50 gånger större än en spruta.

Krävs ingen sjukvårdspersonal

Detta enkla och effektiva sätt att vaccinera öppnar nya möjligheter för att på ett smärtfritt sätt kunna leverera vaccin. Patienten kan till och med själv applicera plåstret på huden. Enligt forskarna kan plåstret förenkla massvaccination och kanske till och med öka vaccinationsgraden.

– Vid utvecklingen av denna teknik hoppas vi kunna lägga grunden för en ännu snabbare global utveckling av vacciner, vid lägre doser, på ett smärt- och ångestfritt sätt, säger Joseph M. DeSimone, professor i translational medicine and chemical engineering vid Stanford University och professor emeritus vid UNC.

Kan anpassas efter vaccintyp

Det har forskats på liknande mikronålsplåster i årtionden. Vid tidigare studier har hindret varit svårigheten att tillverka plåster för olika vaccintyper. Det är där additiv tillverkningen kommer in i bilden. Tack vare 3d-printing kan plåstren enkelt anpassas till vaccin för till exempel influensa, mässlingen eller covid-19.

– Vårt tillvägagångssätt tillåter oss att 3d-printa mikronålarna direkt, vilket ger oss massor av designbredd för att göra de bästa mikronålarna ur prestanda- och kostnadssynpunkt, säger Shaomin Tian, forskare vid Department of Microbiology and Immunology in the UNC School of Medicine.

I forskningsprojektet har en prototypskrivare kallad CLIP använts. Den är utvecklad av professor Joseph M. DeSimone och tillverkas av Silicon Valley-företaget Carbon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]