Vaccinplåster ska ge bättre skydd än spruta

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 4 oktober 2021
Nålarna på plåstret är så små att de ska kunna leverera vaccin på ett smärtfritt sätt, och underlätta för alla spruträdda. Foto: Pressbild/UNC

Forskare vid Stanford University och University of North Carolina at Chapel Hill (UNC) har tagit fram ett 3d-printat plåster som ska ge ett bättre skydd än en vanlig injektion i armen. Det skriver UNC i ett pressmeddelande.

Plåstret appliceras direkt på huden, som är full av de immuncellerna som vaccinet riktar sig mot. Det består av 3d-printade mikronålar som är uppradade på en liten plastbit, knappt synbara – eller kännbara.

Resultatet från studien, som är utförd på djur, visar att immunsvaret var tio gånger högre än vid en injektion i armen. Det krävs dessutom en lägre dos för att generera motsvarande immunsvar jämfört med en injektion. Studien visar att vaccinplåstret gav ett signifikant T-cell- och antigenspecifikt antikroppssvar som var 50 gånger större än en spruta.

Krävs ingen sjukvårdspersonal

Detta enkla och effektiva sätt att vaccinera öppnar nya möjligheter för att på ett smärtfritt sätt kunna leverera vaccin. Patienten kan till och med själv applicera plåstret på huden. Enligt forskarna kan plåstret förenkla massvaccination och kanske till och med öka vaccinationsgraden.

– Vid utvecklingen av denna teknik hoppas vi kunna lägga grunden för en ännu snabbare global utveckling av vacciner, vid lägre doser, på ett smärt- och ångestfritt sätt, säger Joseph M. DeSimone, professor i translational medicine and chemical engineering vid Stanford University och professor emeritus vid UNC.

Kan anpassas efter vaccintyp

Det har forskats på liknande mikronålsplåster i årtionden. Vid tidigare studier har hindret varit svårigheten att tillverka plåster för olika vaccintyper. Det är där additiv tillverkningen kommer in i bilden. Tack vare 3d-printing kan plåstren enkelt anpassas till vaccin för till exempel influensa, mässlingen eller covid-19.

– Vårt tillvägagångssätt tillåter oss att 3d-printa mikronålarna direkt, vilket ger oss massor av designbredd för att göra de bästa mikronålarna ur prestanda- och kostnadssynpunkt, säger Shaomin Tian, forskare vid Department of Microbiology and Immunology in the UNC School of Medicine.

I forskningsprojektet har en prototypskrivare kallad CLIP använts. Den är utvecklad av professor Joseph M. DeSimone och tillverkas av Silicon Valley-företaget Carbon.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3