Marknaden pekar uppåt igen

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 6 oktober 2021
Den andra halvan av 2021 väntas bli bättre än innan pandemin. Illustration: SmarTech

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Enligt SmarTech Analysis är marknaden för additiv tillverkning tillbaka och utvecklingen väntas accelerera under andra halvan av 2021. Företaget lyfter fram en förväntad ökning i försäljningen av hårdvara under kvartal två, men att även material och service visade på positiva siffror. Detta tyder på mer än en tillfällig rekyl.

Ser man på försäljningen för hela marknaden, det vill säga skrivare, material och tjänster, under första halvan 2021 så låg intäkterna på 4,7 miljarder dollar, samma nivå som under 2019. Berörda parter på företag i branschen så som Desktop Metal och 3D Systems förväntar sig en ännu större tillväxt under andra halvan i år.

Även servicebyråerna har fullt upp och andelen som utökat sitt erbjudande av tjänster låg på en ”all time high” under juni månad. Detta är en viktig indikator för fortsatt tillväxt, enligt SmarTech. Många stora uppdragstillverkare har infört nya tjänster under kvartal två.

Spår ökad tillväxt för metallsystem

Under andra kvartalet tog flera tillverkare av elektronstrålebaserade pulverbäddsteknologier (E-PBF) sina första steg ut på marknaden, till exempel brittiska Wayland Additives system Calibur3. Detta ser SmarTech som ett viktigt steg för ökad tillväxt i början av 2022 av AM-system som rör metall. Dessutom väntar flera lanseringar av laserbaserade system i slutet av året, något som ytterligare kan sätta fart på intäkterna när det gäller hårdvara.

SmarTech Analysis har tidigare publicerat en rapport som förutspår att additiv tillverkning med polymerer väntas öka explosionsartat, från 11,7 miljarder dollar i intäkter 2020 till 55 miljarder dollar år 2030, något som 3dp.se skrivit om tidigare.

Du kan läsa mer om kvartalsrapporten för metaller och polymerer här.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1