Oljeindustrin vill öka nyttjandet av AM

Rapporten belyser utmaningar och möjligheter för tjänstesektorn när det gäller framtidens oljeutvinning i Europa. Foto: Pressbild/Protolabs

Mer än åtta av tio företag i oljeindustrin planerar att använda tillverkning som tjänst, så som 3d-printing, det närmaste året för att effektivisera tillverkningen av komponenter. Det visar rapporten “Decision Time” från företaget Protolabs.

Undersökningen är gjord under sommaren 2021 av analysföretaget Longitude på uppdrag av Protolabs. Rapporten belyser utmaningar och möjligheter för tjänstesektorn i oljeindustrin när det gäller en grön omställning. Medverkar gör mer än 180 höga chefer i europeiska företag i branschen, bland andra Welltec och Swire Energy Services.

Deltagarna pekar tydligt på att innovation är nödvändig i denna omställning. De svenska företagen i undersökningen uppger att de det närmaste året kommer att satsa på att effektivisera tillverkningen av komponenter med hjälp av ny teknik. Hela 87 procent svarar att de planerar att använda tillverkning som tjänst, Manufacturing-as-a-Service (MaaS), så som 3d-printing och uppdragstillverkning. 67 procent planerar att införa robotteknik och automatisering.

Kortare leverantörskedja

Tidigare i år publicerade Protolabs en rapport som fokuserade på Europas batteriindustri, “In Charge”. Den visade att 58 procent av tillverkarna tror att hållbarhet kan vara en konkurrensfördel, men även fördelen med att ha en kortare leverantörskedja.

– I båda branscherna svarade 80 procent av de tillfrågade svenska deltagarna att de planerar flytta sin leverantörskedja närmare sin tillverkningsbas inom de närmaste tolv månaderna. Detta är en viktig åtgärd eftersom de måste förlita sig på innovation, skapa mer strömlinjeformade företagsprocesser och använda Manufacturing-as-a-Service för en framgångsrik verksamhet i framtiden, säger Bjoern Klaas, Vice President och vd för Protolabs Europa i ett pressuttalande.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: