Mimaki lanserar ny helhetslösning

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 13 oktober 2021
Mimakis Jordi Drieman visar upp 3D-skrivaren 3DUJ-2207 som kompletterats med mjukvara för preflight och efterbehandlingsstation. Foto: Anja Degerholm

I samband med mässan Fespa Global Print Expo i Amsterdam visade tillverkaren Mimaki upp en ny komplett lösning, från preflight till utskrift och efterbehandling. Denna lösning ska officiellt se dagens ljus i samband med Formnext i Frankfurt i november.

3D-skrivaren 3DUJ-2207 lanserades hösten 2020 som en vidareutveckling av 3DUJ-553. Den har tio miljoner färger med ICC-profil och härdar med uv-led.

När Mimaki frågade sina kunder vad de ville ha ut av maskinen så var svaret en komplett lösning, framför allt var det många som hade problem med 3D-modellerna innan själva utskriften. Därför har företaget nu tagit fram en molnbaserad mjukvara avsedd för förbehandling.

– Mjukvaran visar vilka fel som finns i modellen och rättar till dessa, berättar Jordi Drieman, 3D application specialist på Mimaki Europe.

Instegspaket

Skrivaren har även kompletterats med en efterbehandlingsstation, 3DCS-322, som rengör med antingen vatten eller rengöringsmedel. Den är framtagen i samarbete med AM Solutions. Maskinen har tre olika automatiska rengöringsprogram.

Denna nya helhetslösning ska få fler företag att våga ta steget till additiv tillverkning med ett betydligt lägre pris än sin föregångare 3DUJ-553. Hela paket landar på runt 35 000 euro.

 

Ett exempel på en utskrift i fullfärg, tillverkad i 3DUJ-2207.
Flera målgrupper

Målgruppen för 3DUJ-2207 är bland annat de som sysslar med så kallade game collectables, samlarfigurer inom spelvärlden. Figurer som tidigare tillverkades med FDM-skrivare och målades för hand. Utbildning inom medicin är ett annat användningsområde, för att tillverka modeller av olika kroppsdelar som är både i färg och transparenta. Produktutveckling och prototyper är ett tredje användningsområde.

– Fördelen med 3DUJ-2207 är den stora designfriheten med olika texturer. Och framför allt färgrymden med tio miljoner olika färger, det gör det möjligt att göra unika produkter anpassade för användaren, säger Jordi Drieman.

 

Efterbehandlingsstationen 3DCS-322 är en nyhet i Mimakis produktportfölj.

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

nTop och NVIDIA samarbetar om GPU-driven design för AM

nTop, tidigare nTopology, ska förbättra funktionerna i sin designprogramvara med hjälp av NVIDIA. Det ska resultera i snabbare produktutveckling.
bmw-group-virtual-factory-nvidia-omniverse

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype