Svenskar äter hellre insekter än 3D-printad mat

En 3D-printad bulle till kaffet? Bild från ett forskningsprojekt vid RISE om 3D-printad mat till personer med tugg- och sväljsvårigheter. Foto: RISE

Det pratas ofta om att additiv tillverkning av mat och livsmedel kan vara en framtidsbransch, men än så länge har inte utvecklingen kommit speciellt långt. En ny svensk undersökning visar också att det finns en viss skepsis mot 3D-printad mat.

Det är undersökningsföretaget Kantar Sifo som på uppdrag av Mathem frågat drygt 1 000 svenskar vilken typ av framtidsmat de kan tänka sig att äta, bland annat 3D-printad mat i puréform som skrivs ut i olika former som broccolibuketter eller kanelbullar. Undersökningen omfattar personer i åldersspannet 18-65 år som ingår i Sifo Kantars webbpanel.

Män mer positiva

Resultaten visar att bara 15 procent av de svarande kan tänka sig att äta additivt tillverkad mat, något fler män (19 procent) än kvinnor (12 procent). Det är till exempel fler som kan tänka sig att äta insekter (21 procent) eller labbodlad mat som kött eller fisk (29 procent). Nästan hälften svarar att de kan tänka sig att äta mat som innehåller alger eller tång.

Nyligen skrev 3dp.se om ett forskningsprojekt vid RISE om 3D-printad mat för personer med tugg- och sväljsvårigheter, du kan läsa mer om det här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Så kan kunskapen om AM höjas

Den fjärde – och på sikt även den femte – industriella revolutionen står för dörren. Hur kan additiv tillverkning ha en plats i den utvecklingen? Och vilket behov av kompetens för den med sig? Det är något av det Sima Valizadeh tar upp i sin presentation under AM-dagen.

Publicerat av: 

Printade organ kan rädda liv i framtiden

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Publicerat av: