Det pratas ofta om att additiv tillverkning av mat och livsmedel kan vara en framtidsbransch, men än så länge har inte utvecklingen kommit speciellt långt. En ny svensk undersökning visar också att det finns en viss skepsis mot 3D-printad mat.
Det är undersökningsföretaget Kantar Sifo som på uppdrag av Mathem frågat drygt 1 000 svenskar vilken typ av framtidsmat de kan tänka sig att äta, bland annat 3D-printad mat i puréform som skrivs ut i olika former som broccolibuketter eller kanelbullar. Undersökningen omfattar personer i åldersspannet 18-65 år som ingår i Sifo Kantars webbpanel.
Män mer positiva
Resultaten visar att bara 15 procent av de svarande kan tänka sig att äta additivt tillverkad mat, något fler män (19 procent) än kvinnor (12 procent). Det är till exempel fler som kan tänka sig att äta insekter (21 procent) eller labbodlad mat som kött eller fisk (29 procent). Nästan hälften svarar att de kan tänka sig att äta mat som innehåller alger eller tång.
Nyligen skrev 3dp.se om ett forskningsprojekt vid RISE om 3D-printad mat för personer med tugg- och sväljsvårigheter, du kan läsa mer om det här.