Svenskar äter hellre insekter än 3D-printad mat

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 15 oktober 2021
En 3D-printad bulle till kaffet? Bild från ett forskningsprojekt vid RISE om 3D-printad mat till personer med tugg- och sväljsvårigheter. Foto: RISE

Det pratas ofta om att additiv tillverkning av mat och livsmedel kan vara en framtidsbransch, men än så länge har inte utvecklingen kommit speciellt långt. En ny svensk undersökning visar också att det finns en viss skepsis mot 3D-printad mat.

Det är undersökningsföretaget Kantar Sifo som på uppdrag av Mathem frågat drygt 1 000 svenskar vilken typ av framtidsmat de kan tänka sig att äta, bland annat 3D-printad mat i puréform som skrivs ut i olika former som broccolibuketter eller kanelbullar. Undersökningen omfattar personer i åldersspannet 18-65 år som ingår i Sifo Kantars webbpanel.

Män mer positiva

Resultaten visar att bara 15 procent av de svarande kan tänka sig att äta additivt tillverkad mat, något fler män (19 procent) än kvinnor (12 procent). Det är till exempel fler som kan tänka sig att äta insekter (21 procent) eller labbodlad mat som kött eller fisk (29 procent). Nästan hälften svarar att de kan tänka sig att äta mat som innehåller alger eller tång.

Nyligen skrev 3dp.se om ett forskningsprojekt vid RISE om 3D-printad mat för personer med tugg- och sväljsvårigheter, du kan läsa mer om det här.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1