Fler talare klara för AM-dagen

Ytterligare tre talare är klara för AM-dagen 2021.

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

AM-dagen, 3dp.se:s egna heldagskonferens närmar sig med stormsteg. Nu är ytterligare tre talare klara – och fler tillkommer innan det är dags att slå upp portarna på Kistamässan om en och en halv månad. Årets tema är “AM2030 – Additiv tillverkning i framtiden” och alla presentationer kommer att knyta an till detta tema på något sätt. Det kommer bli ett brett fält av talare, så det finns mycket att lära under denna dag.

En krokig väg framåt

Det kostar blod, svett och tårar att införa additiv tillverkning i en organisation. Det vet Andreas Graichen, digitaliseringschef för additiv tillverkning på Siemens Energy i Finspång, mer än väl. Siemens Energy har arbetat med AM sedan 2009 och det har varit långt ifrån en spikrak väg framåt. Om denna resa, som är kantad av både utmaningar och framgångar, kommer Andreas Graichen berätta mer om. En resa vars slutstation är långtgående automatisering i alla led där det är ekonomiskt meningsfullt, både för verkstäderna och kontoren. Det blir även en utblick mot framtida trender inom industrin och hur digitaliseringen kan stödja industriell additiv tillverkning. Temat för Andreas Graichens presentation på AM-dagen är “Kan 3d-printing i metall någonsin bli lika enkelt som pappersutskrifter?”

Framsteg inom bioprinting

Sedan starten för fem år sedan har Cellink växt explosionsartat. Numera är bioprinting bara en del av företagets verksamhet, och nyligen bytte koncernen namn till Bico med en bredare inriktning på biokonvergens. Itedale Namro Redwan har doktorerat i läkemedelskemi/organisk kemi och hon leder dotterbolaget Cellinks forsknings- och applikationsteam med fokus att skapa applikationer och verktyg som kan leda till framsteg inom området. På AM-dagen kommer hon att prata om detta och om framtida möjligheter med teknologin, såväl som hur Cellink vill fortsätta sin utvecklingsresa.

Hållbar användning av plast?

Robert Kniola är grundare och vd för Linköpingsbaserade tillverkaren Wematter. Hans presentation kommer att kretsa kring huruvida plast som material vid additiv tillverkning är hållbart eller inte. Wematter tillverkar och hyr ut SLS-3d-skrivare med pulverbädd som använder polymerer. En fråga som företaget jobbar mycket med är hur användningen av plast kan bli hållbar, bland annat genom återanvändning av pulver. Wematter har som ledstjärna att man vill demokratisera 3d-printing med pulverbädd genom att erbjuda utrustning som är användarvänlig, med hög grad av automation och som såklart även är hållbar.

Förmånligt pris

Heldagskonferensen AM-dagen arrangeras av 3dp.se den 7 december på Kistamässan i Stockholm. Du kan läsa mer om eventet här. Sedan tidigare är följande talare klara: Olaf Diegel, professor vid The University of Auckland, Sima Valizadeh, Sandbacka Science park och Tobias v. Haslingen, ConcretePrint.

Fram till den 31 oktober är det ett förmånligt early bird-pris, missa inte tillfället att säkra en biljett redan nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.