Wohlers släpper rapport om efterbehandling

Rapporten “Post-Processing of AM and 3D-Printed Parts” släpps i ett digitalt format. Foto: Wohlers Associates

Analysföretaget Wohlers Associates fokuserar på utmaningarna med efterbehandling inom additiv tillverkning i en ny rapport. Bland annat lyfter rapporten fram moment som är både tids- och resurskrävande i AM-processen och hur de kan förbättras.

Enligt Wohlers årliga rapport som kom i våras lägger företagen nästan 27 procent av kostnaderna på att efterbearbeta delarna, alltså en dryg fjärdedel av kostnaden. Det finns därför mycket pengar att spara på effektiv efterbehandling.

Wohlers slår fast att det finns mycket kunskap och erfarenhet bland användarna, men att det saknas systematisk dokumentation och att man tenderar att återuppfinna hjulet, något som tär på resurserna.

Kostnader förknippade med de olika stegen i AM-processen. Illustration: Wohlers Associates

Utlovar färre kostsamma misstag

Det finns också ett antal flaskhalsar, inte minst för de företagen som vill skala upp till volymproduktion. Då krävs det att även efterbehandlingsledet skalas upp och strömlinjeformas för att undvika dessa hinder. En ytterligare viktig faktor som Wohlers tar upp i rapporten är vikten av design för additiv tillverkning, som kan spara både tid och pengar.

I rapporten tar man upp metoder och tekniker för att ta bort stödstrukturer både på delar av metall och polymerer, förbättra ytfinishen, sätt att färga, täcka eller skydda komponenten samt olika former av värmebehandling. Dessa metoder och tekniker, ska enligt Wohlers, reducera antalet “trial and errors” och innebära kostnadsbesparingar.

Läs mer om rapporten på Wohlers Associates hemsida.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Så kan kunskapen om AM höjas

Den fjärde – och på sikt även den femte – industriella revolutionen står för dörren. Hur kan additiv tillverkning ha en plats i den utvecklingen? Och vilket behov av kompetens för den med sig? Det är något av det Sima Valizadeh tar upp i sin presentation under AM-dagen.

Publicerat av: 

Printade organ kan rädda liv i framtiden

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Publicerat av: