Kunskapscenter ska påskynda övergången till AM

RISE Applikationscenter för additiv tillverkning är fysiskt placerat hos RISE i Mölndal men nyttjar hela forskningsinstitutets bredd. Foto: RISE

Forskningsinstitutet RISE startar tillsammans med representanter från industrin och forskarvärlden RISE Applikationscenter för additiv tillverkning. Centret ska stötta företag att ta steget att gå över till additiv tillverkning.

Övergången från traditionell tillverkning till 3D-printing kräver utveckling av nya affärsmodeller, en annan produktdesign och möjligheter att göra tester i en verklig produktionsmiljö. RISE Applikationcenter för additiv tillverkning ska finnas där för företagen och guida och stötta dem i dessa frågorna, för att de ska kunna maximera möjligheterna med AM. Det skriver RISE i ett pressmeddelande.

– Genom att samla slutanvändare, leverantörer av tjänster, teknik och material med våra forskare och experter på RISE skapar vi genom Applikationscenter för additiv tillverkning ett robust nationellt ekosystem för additiv tillverkning i Sverige, säger Seyed Hosseini, senior projektledare på RISE och ansvarig för satsningen.

“Krävs samarbete”

Målgrupp för centret är tillverkande företag av olika storlekar och inom olika branscher, men man riktar sig även till leverantörer av material, mjukvara och utrustning för AM. 15 partners från såväl industrin som akademin finns med från starten och tanken är att de ska bidra med både kompetens och infrastruktur. Bland annat är stora företag som Volvo Group, Ericsson och Vattenfall involverade i centret.

– För att bli framgångsrika inom additiv tillverkning måste man ta hand om hela processen, från utrustning, printprocess, efterbehandlingsprocesser till kvalitetssäkring av komponenterna. Det här är frågor som måste adresseras, och det kan vi inte göra själva utan det krävs samarbete mellan flera parter, säger Vladimir Navrotsky, Vice President Technology and Innovation, Siemens Energy.

– Det är vitalt för svensk industri att öka forskningen på området additiv tillverkning eftersom stora delar av global transportindustri investerar stort på området. Vi behöver en expansion av svensk högteknologisk industri för att få konkurrens på lika villkor globalt. För Ericssons produkter kan additiv tillverkning medföra ett flertal möjligheter att reducera energibehovet i den totala utvecklingen samt över hela produktlivscykeln, detta ser vi fram emot att utveckla tillsammans med RISE och de företag som ingår i Applikationscentrum för additiv tillverkning säger Mikael Wahlén, projektledare Hardware Research på Ericsson.

Om centret

Applikationscenter för additiv tillverkning drivs av RISE tillsammans med AddUp, Alfa Laval, Chalmers, Digital Metal, DNA.am, Ericsson, Höganäs, Materialise, Modul-System HH, Nikon Metrology Europe, RENA Technologies Austria, Ringhals (Vattenfall), Siemens Energy, Volvo Cars, Volvokoncernen samt genom stöd av Västra Götalandsregionen, Vinnova och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Det är fysiskt placerat hos RISE i Mölndal men nyttjar hela forskningsinstitutets bredd.

Läs mer på ri.se/am-center.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Så kan kunskapen om AM höjas

Den fjärde – och på sikt även den femte – industriella revolutionen står för dörren. Hur kan additiv tillverkning ha en plats i den utvecklingen? Och vilket behov av kompetens för den med sig? Det är något av det Sima Valizadeh tar upp i sin presentation under AM-dagen.

Publicerat av: 

Printade organ kan rädda liv i framtiden

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Publicerat av: