Bico Group är Årets exportsuccé

Prisceremoni regeringens Exportpriser 2021. Vinnare kategori Årets Exportsuccé; Bico Group. Priset delades ut av utrikeshandelsminister Anna Hallberg i närvaro av Prins Daniel och mottogs av Erik Gatenholm Foto: UD/Frida Drake

Bioteknikföretaget Bico Group, tidigare Cellink, har tilldelats utmärkelsen Årets exportxuccé. Priset delades ut av utrikesminister Anna Hallberg och Prins Daniel vid en ceremoni på Utrikesdepartmentet i Stockholm den 22 oktober.

Syftet med priset är att främja svensk export, framför allt bland små och medelstora företag.

– I exportsektorn arbetar omkring 1,5 miljoner människor och det är också här många av de nya jobben skapas. Därför behöver fler företag våga och vilja exportera. Årets vinnare Bico Group är ett konkret och bra exempel på hur man kan lyckas ta steget ut i världen och exportera ännu mera och är en bra förebild för svenska företag, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg i ett pressmeddelande.

– Vi är oerhört hedrade och glada över att få motta denna utmärkelse. Samtidigt som det är ett kvitto på det hårda arbete teamet lägger ner, visar det också att life science är en framtidsbransch med enorm potential. Jag ser fram emot att fortsätta arbeta tillsammans med teamet för att lösa de hälsoutmaningarna vi står inför genom att kombinera biologi, teknik, robotik och teknik och att sprida vår vision om biokonvergens och hur den kan användas för att förbättra globala hälsoutmaningar. Jag är övertygad om att vi än så länge endast sett början, säger Erik Gatenholm, vd och medgrundare, Bico Group.

Motiveringen:

“Bico Group är en svensk framgångssaga vars produkter lever i framtiden. Genom att förflytta 3d-printing av vävnader och organ från ritbord till verklighet i fler än 65 länder, har Göteborgsföretaget brutit internationell mark inom bioteknikens tillämpningar. Tillsammans med utvecklingen av ett 50-tal egna biobläck har Bico Group även revolutionerat forskningen genom att ersätta djurförsök med utskrivna mänskliga cellvävnader. Med anslående innovationshöjd och osviktande beslutsamhet att växa globalt, är företaget en sann förebild för landets blivande exportörer.”

Övriga nominerade i kategorin var: Nick’s och OrganoWood.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Så kan kunskapen om AM höjas

Den fjärde – och på sikt även den femte – industriella revolutionen står för dörren. Hur kan additiv tillverkning ha en plats i den utvecklingen? Och vilket behov av kompetens för den med sig? Det är något av det Sima Valizadeh tar upp i sin presentation under AM-dagen.

Publicerat av: 

Printade organ kan rädda liv i framtiden

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Publicerat av: