Bico Group är Årets exportsuccé

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 25 oktober 2021
Prisceremoni regeringens Exportpriser 2021. Vinnare kategori Årets Exportsuccé; Bico Group. Priset delades ut av utrikeshandelsminister Anna Hallberg i närvaro av Prins Daniel och mottogs av Erik Gatenholm Foto: UD/Frida Drake

Bioteknikföretaget Bico Group, tidigare Cellink, har tilldelats utmärkelsen Årets exportxuccé. Priset delades ut av utrikesminister Anna Hallberg och Prins Daniel vid en ceremoni på Utrikesdepartmentet i Stockholm den 22 oktober.

Syftet med priset är att främja svensk export, framför allt bland små och medelstora företag.

– I exportsektorn arbetar omkring 1,5 miljoner människor och det är också här många av de nya jobben skapas. Därför behöver fler företag våga och vilja exportera. Årets vinnare Bico Group är ett konkret och bra exempel på hur man kan lyckas ta steget ut i världen och exportera ännu mera och är en bra förebild för svenska företag, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg i ett pressmeddelande.

– Vi är oerhört hedrade och glada över att få motta denna utmärkelse. Samtidigt som det är ett kvitto på det hårda arbete teamet lägger ner, visar det också att life science är en framtidsbransch med enorm potential. Jag ser fram emot att fortsätta arbeta tillsammans med teamet för att lösa de hälsoutmaningarna vi står inför genom att kombinera biologi, teknik, robotik och teknik och att sprida vår vision om biokonvergens och hur den kan användas för att förbättra globala hälsoutmaningar. Jag är övertygad om att vi än så länge endast sett början, säger Erik Gatenholm, vd och medgrundare, Bico Group.

Motiveringen:

”Bico Group är en svensk framgångssaga vars produkter lever i framtiden. Genom att förflytta 3d-printing av vävnader och organ från ritbord till verklighet i fler än 65 länder, har Göteborgsföretaget brutit internationell mark inom bioteknikens tillämpningar. Tillsammans med utvecklingen av ett 50-tal egna biobläck har Bico Group även revolutionerat forskningen genom att ersätta djurförsök med utskrivna mänskliga cellvävnader. Med anslående innovationshöjd och osviktande beslutsamhet att växa globalt, är företaget en sann förebild för landets blivande exportörer.”

Övriga nominerade i kategorin var: Nick’s och OrganoWood.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1