Siktar mot Europa med effektiv efterbehandling

Andra generationens efterbehandlingsmaskin från AM Efficiency, CCP2, visas upp på Formnext i Frankfurt.

Västerviksföretaget AM Efficiency släppte nyligen andra generationens efterbehandlingsmaskin, CCP2. I samband med mässan Formnext i november hoppas vd:n Ulf Qviberg kunna knyta kontakt med återförsäljare i Europa för vidare expansion.

Precis som för så många andra företag i branschen innebar pandemin tid för utvecklingsprojekt för AM Efficiency. Utvecklingen av den första generationens CCP, som står för cleaning, colouring and polishing, påbörjades för flera år sedan och släpptes under förra året. CCP är utvecklad för alla typer av 3D-skrivare med pulverbädd med syftet att effektivisera och automatisera efterbehandlingen.

– Vi såg ett stort behov av den här typen av maskiner. De alternativen som fanns på marknaden hade en stor förbättringspotential och framför allt var de våldsamt dyra, säger Ulf Qviberg.

Ulf Qviberg.

Tre funktioner i en maskin

Ofta säljs maskiner för blästring och polering separat, vilket kan bli en dyr affär för kunden. Ulf Qviberg förklarar att CCP kombinerar dessa och erbjuder även infärgning i mörkgrått.

– Det vi vill uppnå är effektiv efterbehandling, en investering som man snabb kan räkna hem, alla gånger inom ett år. De maskinerna som finns på marknaden kostar från 300 000 kronor och uppåt, vår lösning kostar 190 000 kronor.

Additiv tillverkning har använts såväl för att utveckla och tillverka CCP1 och CCP2, hela 110 delar till maskinen är 3D-printade. Ett kostnadseffektivt sätt att tillverka och det kräver inga lager av komponenter. Det gör det också lättare att på sikt kunna expandera.

Planen är att öppna fler produktionsenheter runtom i världen och då krävs det bara en pulverbäddsskrivare och en monteringslinje. Alla delar finns redan som digitala filer och kan enkelt produceras på ett annat ställe.

Expansion väntar

När CCP1 lanserades såldes ett tiotal maskiner på den nordiska marknaden. Efter feedback från kunderna har en del justeringar och uppgraderingar gjorts på CCP2, bland annat en patenterad lösning för utsug och separation för att kunna hantera stora mängder överblivet pulver. Programvaran har också uppdaterats.

Några exemplar av CCP2 har redan skeppats till kunder och fler väntar. Planen är att utvidga verksamheten, i första hand inom Europa och på sikt även i andra världsdelar.

– Formnext blir startskottet för lanseringen av CCP2 i Europa. Vi har en återförsäljare klar och hoppas på fler.

Blir det en CCP3 framöver?

– Förmodligen inte. Vi håller på att utveckla helt andra typer av efterbehandlingsmaskiner för pulverbädd. Modellen CCP känner vi är färdigutvecklad, men det är mycket annat på gång, säger Ulf Qviberg.

Mässan Formnext i Frankfurt pågår den 16-19 november.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Freemelt siktar mot toppen

På bara ett år har personalstyrkan på svenska Freemelt fördubblats. Omsättningen har också skjutit i höjden på kort tid. I höstas började Daniel Gidlund som ny vd på företaget och en första viktig uppgift blir att undvika växtvärk – parallellt med fortsatt höga tillväxtambitioner.

Publicerat av: