Skapar utställningsobjekt till Prince minne

Den 3D-printade flygeln fungerar som utställningsplattform. Foto: Business Wire

Stratasys har skapat unika 3D-printade objekt till Paisley Parks senaste utställning, den vackra samlingen av den bortgångne artisten Princes handgjorda skor.

I samarbete med designteamet på Paisley Park, som fungerade som Prince hem och studio, har Stratasys skapat en anpassad uppsättning 3D-printade objekt för att visa konstnären Prince (1958-2016) enorma skokollektion på utställningen: “The Beautiful Collection: Prince’s Custom Shoes”. Paisley Parks designers och kuratorer har arbetat med Stratasys för att skapa sina mönster genom att pressa gränserna för vad som är möjligt med 3D-utskrift.

“The Beautiful Collection” lyfter fram cirka 300 par skor som Prince bar under sin karriär. Konstnären var liten till växten och kompenserade för detta genom att alltid bära högklackade skor, och dessa var unika designskor. Paisley Park-teamet har noggrant visat upp skorna på ett sätt som belyser Prince påverkan på mode, konsertframträdanden och populärkultur.

Belägen i mitten av utställningen och byggd för att visa elva par skor, är en flygel printad med både FDM och PolyJet 3D-printteknik. Pianot är den första 3D-printade flygeln någonsin och består av 45 individuella delar som smälts samman till ett stycke. Alla konstruktionsdelar printades i Nylon12 kolfiber och det icke-bärande locket i ASA Black-material. Stratasys använde företagets F900 3D-skrivare och Fortus 450 3D-skrivare för att skriva ut de strukturella delarna. Tangenterna till pianot printades med PolyJet-teknik på Stratasys J850 3d-skrivare med VeroUltra White och VeroUltra Black-material, ingen lackering behövdes för att slutföra tangenterna.

Replika av gitarr

När utställningen designades ville Duff Eisenschenk, designer för Paisley Park, se till att ikoniska Prince-element ingick i utställningen. För att fokusera på ett sådant element designade Eisenschenk benen på babyflygeln för att vara repliker av Cloud Guitars, en av Princes mest ikoniska gitarrformer. Stratasys tog först över 250 3d-skanningar av Princes Cloud Guitar och bearbetade skanningarna till 3D-printbara designfiler. Stratasys designteam tillbringade över 60 timmar från första skanning till slutliga filer för att säkerställa att alla delar av gitarren kunde replikeras genom 3D-utskrift. Gitarrerna printades på Stratasys F900 3d-skrivare med Nylon 12 Carbon Fiber, och storleken på F900-skrivaren gjorde att gitarrerna kunde skrivas ut i ett stycke, där varje gitarr tog över 60 timmar att skriva ut. Inga detaljer sparades när gitarrerna var färdiga; varje bit inkluderade en exakt kopia “moln” etikett tryckt med VeroVivid material på Stratasys J850. Dessutom var gitarrerna målade och utrustade med faktiska stämmuttrar, broar och strängar, vilket gjorde dem inte bara visuellt tilltalande, utan också spelbara!

– När du skapar nya utställningar i Paisley Park är det viktigt att inkludera innovativa element som inte bara kommer att överraska våra gäster, utan också ge dem inspiration, säger Mitch Maguire, vd för Paisley Park.

 

Stratasys har skapat en anpassad uppsättning 3d-printade displayobjekt för att visa upp Prince stora skokollektion. Foto: Business Wire

“Tänjt våra gränser”

Förutom flygeln utställningsalternativ för skorna skapade Stratasys också den största 3D-printade polymerbilden på tyg av Prince. Nio gånger nio fot stora bilden består av 347 130 klara sfäriska celler med färglager inuti. Möjligheten att kopiera fotot på duk med sådan noggrannhet berodde på Stratasys J850 3d-skrivare, som kan skriva ut mer än 640 000 kombinationer av färger, texturer, gradienter och OH-film – ner till mikronivå. Den färdiga duken trycktes i 56 sektioner på denim i 100 procent vit bomull och sys ihop för hand. Stratasys direkt-till-textil 3D-utskrift demonstrerades första gången av designers vid New York Fashion Week 2019. Duken har en bild på Prince tagen av Jeff Katz 1992.

– Innovationsnivån inom 3D-utskrifter som visas på Paisley Park är otrolig. I allt vi skapade för den här utställningen tänjde vi på gränserna för vår teknik. Förutom att kunna visa upp och komplimentera Prince skor genom skapandet av dessa fantastiska 3D-printade objekt kan vi också fokusera på hur 3D-utskrifter kan användas utöver de typiska applikationerna, säger Pat Carey, Senior Vice President of Strategic Growth for Stratasys.

“The Beautiful Collection: Prince’s Custom Shoes” kommer att vara öppen fram till 2022. För att läsa mer eller köpa biljetter till Paisley Park, besök www.paisleypark.com.

Återförsäljare för Stratasys produkter i Sverige är Protech.

Text: Roger Stormo.

Översättning: Anja Degerholm.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Så kan kunskapen om AM höjas

Den fjärde – och på sikt även den femte – industriella revolutionen står för dörren. Hur kan additiv tillverkning ha en plats i den utvecklingen? Och vilket behov av kompetens för den med sig? Det är något av det Sima Valizadeh tar upp i sin presentation under AM-dagen.

Publicerat av: 

Printade organ kan rädda liv i framtiden

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Publicerat av: