Stort, snabbt och slitstarkt i nya maskinen

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 27 oktober 2021
Stor byggvolym och tre munstycken som kan printa två polymerer och ett fibermaterial parallellt. Det är några av egenskaperna hos nya Markforged FX20. Foto: Pressbild

Nu släpper Markforged nästa generations plattform, Markforged FX20. Tillverkaren kallar detta den snabbaste, starkaste och mest sofistikerade 3D-skrivaren som man producerat hittills.

Markforged FX20 ska kunna tillverka delar som är storskaliga och slitstarka – och göra det i en hög hastighet. Det kan handla om allt ifrån verktyg och fixturer till komponenter som ska användas inom flygindustrin. Materialen som kan användas i skrivaren är flera varianter av Onyx, nylon, kontinuerlig kolfiber, kevlar, glasfiber och ultrapolymeren ULTEM 9085, som klarar höga temperaturer.

Byggvolymen är 525 x 400 x 400 millimeter  och printern klarar temperaturer upp till 200 grader. Den är utrustad med ett skrivhuvud som har tre munstycken. Dessa kan printa två polymera material och ett fibermaterial samtidigt. Fiberförstärkningen ger starka delar och kan i många tillämpningar ersätta metall som material.

 

Markforged FX20 levereras till slutkund först nästa år, men går redan nu att förbeställa.
”Fin ytfinish”

Återförsäljaren 3DVerkstan kommer att sälja Markforged FX20 både i Sverige och Danmark.

– Nu kommer FX20 som kompletterar Markforged line-up med stor byggvolym, extremt snabb hastighet och dessutom med möjlighet att printa ULTEM med kontinuerlig fiberförstärkning och stödmaterial! Stora delar från FDM-tekniken brukar allt som oftast innebära en grov ytfinish och inte lika hög detaljrikedom men de delar vi sett från FX-20 är dock raka motsatsen och den fina ytfinish som Markforged skrivare är så välkända för gäller även för FX-20, säger Patrik Rosén, delägare och sales manager på 3DVerkstan.

 

Exempel på delar som printats i den nya maskinen.
Redan stort intresse

Markforged FX20 kommer inte att levereras till slutkund förrän under nästa år, men under första kvartalet 2022 får 3DVerkstan in en demo-maskin till sitt showroom i Solna norr om Stockholm. Det går även att redan nu förbeställa den.

– Markforged har bevisat gång på gång att de producerar extremt driftsäkra 3D-skrivare som
genererar extremt högt värde för våra kunder. Allt ifrån mindre bolag med 1-2 skrivare och funktionell prototyping upp till kunder med produktion med fler än 20 Markforged-maskiner, säger Patrik Rosén och fortsätter:

– Vi har redan sett ett stort intresse bland våra kunder och vi har sett fram emot att äntligen få presentera skrivaren ordentligt. Vi misstänker vi att efterfrågan kommer vara större än tillgången och har redan nu börjat ta emot förbokningar av systemet för att kunna säkerställa en plats i den prioriterade kön för leverans av FX20 till Sverige.

Den 9 november klockan 16 CET håller Markforged ett digitalt lanseringsevent. Du kan anmäla dig till eventet här.

Läs vidare

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1