Stort, snabbt och slitstarkt i nya maskinen

Stor byggvolym och tre munstycken som kan printa två polymerer och ett fibermaterial parallellt. Det är några av egenskaperna hos nya Markforged FX20. Foto: Pressbild

Nu släpper Markforged nästa generations plattform, Markforged FX20. Tillverkaren kallar detta den snabbaste, starkaste och mest sofistikerade 3D-skrivaren som man producerat hittills.

Markforged FX20 ska kunna tillverka delar som är storskaliga och slitstarka – och göra det i en hög hastighet. Det kan handla om allt ifrån verktyg och fixturer till komponenter som ska användas inom flygindustrin. Materialen som kan användas i skrivaren är flera varianter av Onyx, nylon, kontinuerlig kolfiber, kevlar, glasfiber och ultrapolymeren ULTEM 9085, som klarar höga temperaturer.

Byggvolymen är 525 x 400 x 400 millimeter  och printern klarar temperaturer upp till 200 grader. Den är utrustad med ett skrivhuvud som har tre munstycken. Dessa kan printa två polymera material och ett fibermaterial samtidigt. Fiberförstärkningen ger starka delar och kan i många tillämpningar ersätta metall som material.

 

Markforged FX20 levereras till slutkund först nästa år, men går redan nu att förbeställa.

“Fin ytfinish”

Återförsäljaren 3DVerkstan kommer att sälja Markforged FX20 både i Sverige och Danmark.

– Nu kommer FX20 som kompletterar Markforged line-up med stor byggvolym, extremt snabb hastighet och dessutom med möjlighet att printa ULTEM med kontinuerlig fiberförstärkning och stödmaterial! Stora delar från FDM-tekniken brukar allt som oftast innebära en grov ytfinish och inte lika hög detaljrikedom men de delar vi sett från FX-20 är dock raka motsatsen och den fina ytfinish som Markforged skrivare är så välkända för gäller även för FX-20, säger Patrik Rosén, delägare och sales manager på 3DVerkstan.

 

Exempel på delar som printats i den nya maskinen.

Redan stort intresse

Markforged FX20 kommer inte att levereras till slutkund förrän under nästa år, men under första kvartalet 2022 får 3DVerkstan in en demo-maskin till sitt showroom i Solna norr om Stockholm. Det går även att redan nu förbeställa den.

– Markforged har bevisat gång på gång att de producerar extremt driftsäkra 3D-skrivare som
genererar extremt högt värde för våra kunder. Allt ifrån mindre bolag med 1-2 skrivare och funktionell prototyping upp till kunder med produktion med fler än 20 Markforged-maskiner, säger Patrik Rosén och fortsätter:

– Vi har redan sett ett stort intresse bland våra kunder och vi har sett fram emot att äntligen få presentera skrivaren ordentligt. Vi misstänker vi att efterfrågan kommer vara större än tillgången och har redan nu börjat ta emot förbokningar av systemet för att kunna säkerställa en plats i den prioriterade kön för leverans av FX20 till Sverige.

Den 9 november klockan 16 CET håller Markforged ett digitalt lanseringsevent. Du kan anmäla dig till eventet här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


3D-skanning avslöjar krigsbrott

3D-skanningföretaget Artec 3D har inlett ett samarbete med avdelningen för mänskliga rättigheter vid den nationella polisen i Ukraina. Detta för att dokumentera krigsförbrytelser i landet. Samarbetet presenterades i samband med en presskonferens i Luxembourg, där Artec 3D har sin hemvist. Genom 3D-skanning kan polisen samla in bevis för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord som […]

Publicerat av: 

Nedslag under AM Summit

Heldagskonferensen AM Summit i Köpenhamn den 7 september samlade framför allt den danska AM-branschen, men även nordiska och internationella besökare. 3dp.se kikade in i montrarna hos några av de svenska utställarna för att höra vad besökarna var mest nyfikna på. 

Publicerat av: