Svensk glasprinter väcker uppmärksamhet

Teamet på Nobula från vänster: Michael Fokine, medgrundare och CSO, Chunxin Liu, medgrundare och CEO samt Taras Oriekhov, medgrundare, CTO och chefsingenjör.

Startup-bolaget Nobula, som är sprunget ur avdelningen för laserfysik vid KTH, har utvecklat en unik metod för att printa med glas som man sökt patent på. Nobula är också ett av fem företag som utsetts till vinnare i Formnext Start-up Challenge. 

Bakgrunden till Nobula är ett forskningsprojekt vid KTH som startade 2016, med syftet att utveckla en 3D-skrivare för glas. Lektor Michael Fokine höll i projektet och rekryterade doktoranden Chunxin Liu för att utveckla själva skrivaren.

– Vi har sedan 2016 utvecklat ett system för 3D-printing med glas. I november förra året startade vi Nobula, berättar Chunxin Liu som är medgrundare och vd i bolaget.

 

Prototyp av Nobulas glasprinter.

Värmer upp med laser

Företaget ansökte i somras om två patent för sina innovativa lösningar: ett patent för själva 3D-skrivaren och ett för glasfilamentet. Patentprocessen väntas bli klar nästa sommar. Tekniken kallas DGLD, Direct Glass Laser Deposition. Materialet värms upp med laser till 2 000 grader, eller mer, vilket gör det möjligt att printa med.

Det finns sedan tidigare några andra glasprinters, bland annat har forskare vid amerikanska MIT utvecklat en printer för stora objekt. Ett tyskt företag har också tagit fram en glasprinter för mindre föremål.

– Det fanns ett stort glapp där emellan och det är där Nobula kommer in. Vi har utvecklat ett system för att printa små och medelstora objekt som ska vara enkelt att använda, till ett överkomligt pris. Vi har en kommersiell ambition och är orienterade mot slutanvändare, säger Chunxin Liu.

 

Mikrolinser som printats i Nobulas glasprinter.

Löser problem inom industrin

Glas som material har många fördelar och användningsområden, men det är svårbearbetat eftersom det krävs höga temperaturer för att glaset ska smälta. Utmaningarna för industrin har varit att arbeta med ett så skört material, och det har varit både dyrt och komplicerat att skapa detaljerade objekt med komplexa geometrier. Additiv tillverkning kan erbjuda en lösning på de problemen.

Eftersom Nobulas lösning klarar så höga temperaturer kan det potentiellt användas även för metallprinting.

– Glasprinting är det som gör oss unika, men finns det en efterfrågan så är det möjligt att vi även försöker nå marknaden för metallprinting.

 

Forskarna kan studera flyttfåglars rörelsemönster tack vare Nobulas uppfinning, med hjälp av en “fågelryggsäck” i glas. Foto: Patrik Olofsson

“Fågelryggsäck” i glas

Inledningsvis fokuserar Nobula framför allt på glasprinting som riktar sig mot det biomedicinska området, men andra användningsområden kan också bli aktuella.

Ett oväntat sådant exempel är en glasbehållare, en “fågelryggsäck”, som forskare vid Lunds universitet använder för att spåra flyttfåglar. I behållaren satte forskarna in en spårsändare som inte vägde mer än ett halvt gram och kunde hålla i minst ett år. På så sätt kunde de följa silvertärnor på deras resa mellan häckningsplats och vinterkvarter, som kan handla om distanser på 9 000 mil.

 

“Fågelryggsäcken” kan hålla i uppemot ett år.

Internationellt erkännande

Nyligen presenterades vinnarna av Formnext Start-up Challenge med Nobula som en av de fem pristagarna. Tävlingen ska uppmärksamma innovativa affärsidéer och tekniska framsteg.

– Utmärkelsen är viktig för Nobula eftersom det ger oss internationellt erkännande, att man ser värde i vår glasprinter och vårt företag. Vi får också möjlighet att ha en monter på Formnext så vi kan träffa potentiella kunder och investerare, säger Chunxin Liu.

Läs mer på: nobula3d.com

De fyra andra vinnarna är:

Atlant 3D Nanosystems (Danmark): Multipla material och atomisk precision.

Azul 3D (USA): Fina detaljer och ultrasnabb printing.

Fited (USA): Ortopedisk “tandställning” för ryggradsdeformationer.

Print Parts Inc. (USA): Digitala signaturer med nanopartiklar.

Vinnarna i Formnext Start-up Challenge uppmärksammas under mässan Formnext, tisdagen den 16 november på AM4U-scenen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.