Årets vinnare hyllades på digital gala

Fillamentum fick pris som årets materialföretag.

Vinnare av 2021 års 3D Printing Industry Awards har korats, framröstade av mer än 140 000 av sajtens läsare. Bland annat har pris för årets bästa maskinvara, programvara och material utsetts. Prisutdelningen skedde i år digitalt och sändes direkt på Youtube. 

3D Printing Industry skriver om alla pristagare på sin hemsida. Här är årets vinnare:

Årets innovation: 3D Systems’ Print to Perfusion bioprinting platform.

Scott Turner, VP Advanced Systems på 3D Systems kommenterar vinsten:

– Jag är så tacksam för alla som röstade på oss, och Martine Rothblatt (grundare av United Therapeutics) som tillsammans tog utmaningen med 3d-printade organ, i bästa fall en skrämmande uppgift, och för att upptäcka den teknologin som vi känner att vi är på väg att förverkliga. Vi är så glada för att få det här erkännandet.

Rymdfart, fordon, energi: 3D Systems RF filter för Airbus.

Mike Shepard, VP Aerospace & Defense Segment hos 3D Systems:

– Det har varit ett fantastiskt samarbete med teamet i Leuven, Belgien, med Airbus-teamet, och vi är extremt exalterade inför RF-passiva applikationer i framtiden, så tusen tack.

Användning inom medicin, dental eller sjukvård: The Satchi-Fainaro Lab, Tel Aviv University, 3DCanPredict ERC project, 3d-bioprintade glioblastomamodell.

Professor Ronit Satchi-Fainaro:

– Tack till alla som röstat på oss och tack för erkännandet och den stora äran att ta emot 3D Printing Industry Award. Det är fantastiskt för både mig själv och för hela teamet på laboratoriet vid Tel Aviv University vid den medicinska fakulteten. Vi har ett bra tvärvetenskapligt team som leds av doktoranden Lena Neufeld som jobbat tillsammans med många andra studenter för att utveckla en glioblastom-modell, en väldigt aggressiv hjärncancer, med perfusiva blodkärl för att utveckla ett personligt medicinskt tillvägagångssätt för att förutsäga vilken medicin som passar vilken patient. Så tusen tack, vi uppskattar detta väldigt mycket.

Akademiskt forskarteam eller projekt: Creative Design and Additive Manufacturing Lab, University of Auckland.

Materialföretag: Fillamentum. 

TÜV SÜD Hållbar additiv tillverkning: Fishy Filaments.

– Ett stort tack till alla som röstat och till alla våra aktieägare, vi har runt 950 av dem utspridda runtom i världen i 35 olika länder. Vi är ett barn av crowdfunding, så vi är en gräsrotsorganisation som drivs av folks genuina önskan om något annat, säger Ian Falconer, vd och grundare.

Programvaruverktyg eller företag: Materialise Magics.

Stefaan Motte, vice president för Materialise Software:

– Tack till alla som röstat, tack för erkännandet. Jag tror jag talar för alla när jag säger att det har varit en väldigt tuff period med covid och att inte kunna gå ut. Jag måste säga, under de senaste månaderna har jag varit ute och mött kunder, sett vad som sker inom 3d-printing på golvet, och det är alltid väldigt givande att se hur Magics verkligen är förankrat i processerna och arbetsflödet hos dessa förkämpar för additiv tillverkning och hur Magics gör det möjligt för dem att göra sin magi.

Desktop icke-FFF 3d-printer: Formlabs Form 3.

Formlabs Form 3 fick priset som icke-FFF 3d-printer i desktop-utförande.

Kreativ användning av 3d-printing: Adidas Futurecraft 4D (Carbon).

Erika Berg, chef för applikationsutveckling hos Carbon:

– Jag är hedrad att få representera och glad att få motta priset på vägnar av vår partner Adidas för deras kreativa användning av Carbon DLS. Vi tror detta är ett av de största användningsområdena för 3d-printing, och vi är så glada för att se de olika sätten som Adidas har utnyttjat Carbons 3d-teknologi för att utveckla bättre produkter på kortare tid.

Årets startup-bolag: Slice Engineering. 

Daniel Barousse, vd och medgrundare:

– Det här är fantastiskt, vi är så glada för att ta emot det här priset. Min medgrundare och jag startade i ett garage, så det är verkligen häftigt att vi nu är på den globala scenen och kan ha en påverkan på den. Tack till 3DPI och hela teamet, och till alla människor som röstade, tack till hela gemenskapen, vi uppskattar det verkligen.

Enterprise 3d-skrivare (Metall): EOS M290.

Uttalande från EOS:

– Vi är mycket hedrade över att M290 har blivit nominerad och utsedd till vinnare av det här priset av våra användare och kunder. Vi lanserade M290 2014 och har sedan dess installerat över 1 000 M290-modeller världen över, något som gör den till den mest populära metall-3d-printern genom tiderna, så här långt. Vi är väldigt stolta över att våra kunder fortsätter att uppskatta denna maskinen som deras favorit för mellanramssystem, och att den har blivit standard för kvalitet inom additiv tillverkning. Som en av våra kunder sa, den är så pålitlig att den nästan är tråkig.

Enterprise 3d-skrivare (Polymer): Carbon L1. 

En talesperson för Carbon säger:

– Jag uppskattar verkligen att få ta emot det här priset på Carbons vägnar. Jag vill tacka 3D Printing Industry Awards, inte bara för hela den här processen, men även för att administrera den här virtuella begivenheten, det kan inte vara lätt, men jag uppskattar det, speciellt under pandemin. Jag vill också tacka alla som röstade där ute för detta erkännandet.

– L1-skrivaren utvecklades ursprungligen 2018 och användes specifikt för elastomer. Priset som min kollega Erika tog emot på Adidas vägnar, alla dessa mellansulor är printade med L1. Vi fortsätter att printa hjälmar, sadlar och andra slutprodukter på L1.

3d-printing för en bättre värld: EOS-initiativet 3D-printing mot Corona.

Efter att ha mottagit priset sa en talesperson för EOS:

–”3D Against Corona”-plattformen sattes upp på kortast möjliga tid för att knyta folk samman. Omedelbart blev den matad med värdefull information om tillgänglig kapacitet för additiv tillverkning och professionella kontakter för att föra folk samman och undersöka behov och kvantiteter för att ta tillvara på dessa.

Årets vinnare av priset för enastående bidrag till 3d-printing gick till Ralph Resnick, grundare av USA:s nationella 3d-printmotor America Makes. När han fick priset sa Resnick:

– Det har varit en enastående karriär, och det har varit resultatet av alla relationer jag har byggt upp, alla människorna, partners, medarbetare, som verkligen har gått samman och jobbar för att främja vår industri och hjälpa global produktion. Jag vill tacka 3D Printing Industry för att man fortsätter den här fantastiska insatsen med att uppmärksamma nyckelpersoner och nyckelorganisationer inom vår bransch, och jag gratulerar alla som vinner priser och de som blivit nominerade.

Årets företag blev programvaruföretaget Autodesk och i kategorin Privat vann Prusa Research. Årets desktop FFF 3d-skrivare blev Original Prusa I3 MK 3S.

För en fullständig lista över vinnare och nominerade hänvisar vi till den här sidan hos 3D Printing Industry och till Youtube-filmen från det direktsända evenemanget.

Text: Roger Stormo.

Översättning: Anja Degerholm.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Freemelt siktar mot toppen

På bara ett år har personalstyrkan på svenska Freemelt fördubblats. Omsättningen har också skjutit i höjden på kort tid. I höstas började Daniel Gidlund som ny vd på företaget och en första viktig uppgift blir att undvika växtvärk – parallellt med fortsatt höga tillväxtambitioner.

Publicerat av: