Tvätt och härdning även för större delar

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 1 november 2021
Formlabs Wash och Cure (L) klarar av tvätt och härdning av större printade delar. Foto: Pressbild

Formlabs släpper efterlängtade större modeller av sina efterbehandlingsmaskiner Form Wash (L) och Form Cure (L) för SLA-utskrifter. De två nya modellerna finns att förbeställa hos återförsäljaren 3DVerkstan och väntas levereras i början av 2022.

Tvättenheten Form Wash (L) är avsedd för att avlägsna rester av ohärdat resin efter själva utskriften på stora eller flera mindre delar. En automatisk process som ska ge släta och rena delar. Form Wash (L) är anpassad för en byggvolym från Form 2 eller två stycken från Form 3. Det är bara att flytta byggplattformen direkt från skrivaren till tvättenheten.

Maskinen har en integrerad lösningsmedelsmonitor, hygrometer, som meddelar när det är dags att byta ut lösningsmedlet i tanken, efter ungefär 70 utskrifter.

Värmare och uv-ljus

Form Cure (L) är avsedd för efterhärdning i syfte att materialet ska uppnå sina maximala mekaniska egenskaper samt för att ta bort klibbig yta efter ohärdat resin. Den använder två stycken 500W värmare och kraftfulla uv-ljus tillsammans med ett reflekterande inre hålrum och en snurrplatta i glas, som ska ge en konsekvent och högintensiv härdning.

De 13 högeffektiva lysdioderna med 405 nm våglängd gör att energiförbrukningen hålls nere och eliminerar behovet av ständiga lampbyten. Enheten kan användas med alla Formlabs 3d-skrivare av SLA-modell.

 

Läs vidare

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1