AMCM siktar mot stjärnorna

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 2 november 2021
AMCM tar sikte mot den kommersiella delen av rymdsektorn som populärt kallas ”New Space”. Foto: Pressbild/EOS

EOS-ägda bolaget AMCM gör en satsning på ”New Space”, en kommersialiserad del av rymdindustrin. AM-teknikens stora designfrihet öppnar upp nya möjligheter inom rymdsektorn, enligt AMCM, som vill leverera teknik för att kunna 3D-printa delar till raketer. 

Tyska AMCM, Additive Manufacturing Customized Machines, har ett särskilt fokus på att erbjuda AM-lösningar skräddarsydda efter kundernas behov. Med stöd av moderbolagets muskler ska företaget nu alltså satsa på ”New Space”. Det handlar om små satelliter som förmedlar datatrafik, navigation och mobilt internet till människor över hela världen.

– De stora fördelarna med additiv tillverkning i produktionen av raketmotorer är lägre tillverkningskostnad och möjliggörandet av komplexitet i designen. Dessutom minskar utvecklingstiderna avsevärt samtidigt som konstruktionsflexibiliteten utökas, säger Martin Bullemer, vd för AMCM i ett pressuttalande.

Komponenter till storskaliga raketmotorer

AMCM fick i början av 2021 i uppdrag av det skotska rymdföretaget Orbex Space att bygga Europas största industriella 3D-skrivare, något som 3dp.se skrivit om tidigare. AM-systemet M 4K innebär att Orbex Space kan producera komponenter till mer än 35 storskaliga raketmotorer per år.

– Även om våra raketmotorer och andra kritiska system redan är ganska mogna efter år av tester, bidrar ett stort internt 3D-utskriftssystem som detta till en högre hastighet och större smidighet när vi ökar produktionen, säger Chris Larmour, vd för Orbex Space.

Kan printa i ett enda stycke

M 4K-systemet har även levererats till andra europeiska och amerikanska rakettillverkare. De kraftfulla motorerna används sedan i raketer för att leverera satelliter ut i omloppsbana. M 4K har en byggvolym på 45 x 45 x 100 centimeter och stöder kopparlegering, det mest avancerade materialet för tillverkning av förbränningskammare för raketmotorer. Motorerna använder flytande syre i invändiga kanaler för kylning och när syret sedan värms upp övergår det till gasform som nyttjas för raketens framdrift via förbränning.

Med M 4K-systemet kan förbränningskammaren printas i ett enda stycke, vilket gör det möjligt att utforma kylkanaler optimalt,  men innebär även färre delar, enklare processer och lägre totala produktionskostnader.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3