AMCM siktar mot stjärnorna

AMCM tar sikte mot den kommersiella delen av rymdsektorn som populärt kallas “New Space”. Foto: Pressbild/EOS

EOS-ägda bolaget AMCM gör en satsning på “New Space”, en kommersialiserad del av rymdindustrin. AM-teknikens stora designfrihet öppnar upp nya möjligheter inom rymdsektorn, enligt AMCM, som vill leverera teknik för att kunna 3D-printa delar till raketer. 

Tyska AMCM, Additive Manufacturing Customized Machines, har ett särskilt fokus på att erbjuda AM-lösningar skräddarsydda efter kundernas behov. Med stöd av moderbolagets muskler ska företaget nu alltså satsa på “New Space”. Det handlar om små satelliter som förmedlar datatrafik, navigation och mobilt internet till människor över hela världen.

– De stora fördelarna med additiv tillverkning i produktionen av raketmotorer är lägre tillverkningskostnad och möjliggörandet av komplexitet i designen. Dessutom minskar utvecklingstiderna avsevärt samtidigt som konstruktionsflexibiliteten utökas, säger Martin Bullemer, vd för AMCM i ett pressuttalande.

Komponenter till storskaliga raketmotorer

AMCM fick i början av 2021 i uppdrag av det skotska rymdföretaget Orbex Space att bygga Europas största industriella 3D-skrivare, något som 3dp.se skrivit om tidigare. AM-systemet M 4K innebär att Orbex Space kan producera komponenter till mer än 35 storskaliga raketmotorer per år.

– Även om våra raketmotorer och andra kritiska system redan är ganska mogna efter år av tester, bidrar ett stort internt 3D-utskriftssystem som detta till en högre hastighet och större smidighet när vi ökar produktionen, säger Chris Larmour, vd för Orbex Space.

Kan printa i ett enda stycke

M 4K-systemet har även levererats till andra europeiska och amerikanska rakettillverkare. De kraftfulla motorerna används sedan i raketer för att leverera satelliter ut i omloppsbana. M 4K har en byggvolym på 45 x 45 x 100 centimeter och stöder kopparlegering, det mest avancerade materialet för tillverkning av förbränningskammare för raketmotorer. Motorerna använder flytande syre i invändiga kanaler för kylning och när syret sedan värms upp övergår det till gasform som nyttjas för raketens framdrift via förbränning.

Med M 4K-systemet kan förbränningskammaren printas i ett enda stycke, vilket gör det möjligt att utforma kylkanaler optimalt,  men innebär även färre delar, enklare processer och lägre totala produktionskostnader.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Freemelt siktar mot toppen

På bara ett år har personalstyrkan på svenska Freemelt fördubblats. Omsättningen har också skjutit i höjden på kort tid. I höstas började Daniel Gidlund som ny vd på företaget och en första viktig uppgift blir att undvika växtvärk – parallellt med fortsatt höga tillväxtambitioner.

Publicerat av: