Förvärv ett steg i europeisk expansion

Prototal Industries gör sitt andra förvärv utanför Norden i och med köpet av italienska Prosilas.

Svenska koncernen Prototal Industries utökar nu sin verksamhet. Nyligen meddelade företaget att man förvärvat italienska Prosilas, en av Europas största 3D-printleverantörer med 500 kunder runtom i världen.

Prosilas grundades 2003 och har sedan dess etablerat sig som en ledande aktör inom SLS-tekniken på den italienska marknaden. Företaget erbjuder tjänster som hjälper kunden genom hela processen – allt från detaljoptimering, prototyper, serieproduktion till efterbehandling. När man nu blir en del av Prototal ska man bidra med en kapacitets- och kompetensökning.

Brett gemensamt utbud

Genom avtalet mellan de två parterna, som undertecknades den 2 november 2021, kan man tillsammans erbjuda ett brett utbud av tekniker för polymer additiv tillverkning samt formsprutning och vakuumgjutning.

Förvärvet är det andra Prototal, med huvudkontor i Jönköping, gör utanför Norden. Bolaget finns sedan tidigare på flera orter i Sverige samt i Norge, Danmark och Storbritannien. Prototal skriver i ett pressmeddelande att förvärvet av Prosilas är en tydlig indikation på avsikten att utvidga räckvidden inom Europa.

Jan Löfving, vd för Prototal Industries.

Vill växa ytterligare i Europa

Jan Löfving, CEO för Prototal, kommenterar affären så här i ett uttalande:

– Det är med stolthet vi välkomnar Prosilas till vår koncern. Additiv tillverkning är en marknad som ständigt växer och utvecklas och Prototal har gjort ett antal förvärv för att befästa sin position och utöka sitt erbjudande. Prosilas har varit i framkant på denna marknad i nästan tjugo års tid och de passar mycket bra in i koncernen, vilket kommer gynna alla våra kunder. Förvärvet ska ses som en tydlig signal till marknaden om Prototals avsikt att aktivt utveckla additiv tillverkning i Italien och övriga marknader inom Europa.

Vanna Menco, vd Prosilas.

“Större möjligheter att växa”

Prosilas kommer även i fortsättningen att ledas av nuvarande vd:n Vanna Menco.

– Vi är verkligen exalterade över den här resan som vi ska starta tillsammans med Prototal. För oss var det en självklarhet att bli en del av Prototalkoncernen när möjligheten gavs och vi har stor tilltro till deras vision och kompentens inom additiv tillverkning. Tillsammans kommer vi att ha större möjligheter att växa, säger Vanna Menco.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


3D-skanning avslöjar krigsbrott

3D-skanningföretaget Artec 3D har inlett ett samarbete med avdelningen för mänskliga rättigheter vid den nationella polisen i Ukraina. Detta för att dokumentera krigsförbrytelser i landet. Samarbetet presenterades i samband med en presskonferens i Luxembourg, där Artec 3D har sin hemvist. Genom 3D-skanning kan polisen samla in bevis för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord som […]

Publicerat av: 

Nedslag under AM Summit

Heldagskonferensen AM Summit i Köpenhamn den 7 september samlade framför allt den danska AM-branschen, men även nordiska och internationella besökare. 3dp.se kikade in i montrarna hos några av de svenska utställarna för att höra vad besökarna var mest nyfikna på. 

Publicerat av: