Storskaligt bostadsprojekt i Texas

Det nya bostadsområdet i Austin, Texas, omfattar ett hundratal hus. Foto: Pressbild

Amerikanska företaget Icon, som bygger med hjälp av additiv tillverkning, har ingått ett samarbete med bostadsbolaget Lennar och den välkända arkitektfirman BIG-Bjarke Ingels Group om att bygga ett bostadsområde i Texas med runt hundra 3D-printade hus.

Området som ska bebyggas ligger i staden Austin i södra USA. Enligt de inblandade parterna är detta ett av de största 3D-printade bostadsområdena i världen hittills.

Projektet ska inledas under 2022 och syftet med bygget är att möta en allt mer ökande efterfrågan på bostadsmarknaden av hus till överkomliga priser. I USA räknar man med att det är ett underskott på ungefär fem miljoner bostäder. Samtidigt är det även brist på arbetskraft och material. Därför finns det ett stort behov av att utveckla byggmetoder utan att tumma på kvalitet, estetiska värden eller hållbarhet.

– Icon finns som ett svar på den globala bostadskrisen och för att sätta vår teknologi i bruk för världen, säger Icons medgrundare och vd Jason Ballard i ett uttalande.

Följa tidplan och budget bättre

Jason Ballard tror starkt på att additiv tillverkning kan förändra byggbranschen i grunden och att det framöver kommer att finnas en hel flotta med 3d-skrivare för detta ändamål.

Icon har ett eget robotprintersystem som de kallar Vulcan, men även ett egenutvecklat system för att bygga väggar med ett avancerat material. Företaget hävdar att detta sätt att bygga håller bättre och längre än vid traditionella byggmetoder. Husen ska klara extremväder och själva byggandet ska gå snabbt och kunna göras i stor skala. Dessutom ska bygget bättre kunna följa tidplan och budget.

Rulla ut till en bred publik

För utformningen står uppmärksammade arkitektfirman BIG-Bjarke Ingels Group, med bas i Köpenhamn och New York. De har tidigare varit involverade i byggprojekt med additiv tillverkning tillsammans med Icon, bland annat Nasas kupolbostäder som ska simulera markbaserat arbete på Mars.

– Additiv tillverkning har potentialen att revolutionera den byggda miljön när den anammas av industrin i stor skala, säger Martin Voelkle, Partner, BIG-Bjarke Ingels Group och fortsätter:

– Genom att samarbeta med Icon och Lennar kan vi se denna nya teknik rullas ut till en så bred publik som möjligt. Den 3D-printade arkitekturen och solcellstaken är innovationer som är viktiga steg mot att minska avfallet i byggprocessen, samt mot att göra våra hem mer motståndskraftiga, hållbara och självförsörjande med energi.

 

Additiv tillverkning gör att husen kan bygga med material som är mer hållfasta än traditionella material och de ska även kunna klara extremväder. Foto: Pressbild

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.