tisdag 28 mars – vecka 13
Amerikanska företaget Icon, som bygger med hjälp av additiv tillverkning, har ingått ett samarbete med bostadsbolaget Lennar och den välkända arkitektfirman BIG-Bjarke Ingels Group om att bygga ett bostadsområde i Texas med runt hundra 3D-printade hus.
Området som ska bebyggas ligger i staden Austin i södra USA. Enligt de inblandade parterna är detta ett av de största 3D-printade bostadsområdena i världen hittills.
Projektet ska inledas under 2022 och syftet med bygget är att möta en allt mer ökande efterfrågan på bostadsmarknaden av hus till överkomliga priser. I USA räknar man med att det är ett underskott på ungefär fem miljoner bostäder. Samtidigt är det även brist på arbetskraft och material. Därför finns det ett stort behov av att utveckla byggmetoder utan att tumma på kvalitet, estetiska värden eller hållbarhet.
– Icon finns som ett svar på den globala bostadskrisen och för att sätta vår teknologi i bruk för världen, säger Icons medgrundare och vd Jason Ballard i ett uttalande.
Jason Ballard tror starkt på att additiv tillverkning kan förändra byggbranschen i grunden och att det framöver kommer att finnas en hel flotta med 3d-skrivare för detta ändamål.
Icon har ett eget robotprintersystem som de kallar Vulcan, men även ett egenutvecklat system för att bygga väggar med ett avancerat material. Företaget hävdar att detta sätt att bygga håller bättre och längre än vid traditionella byggmetoder. Husen ska klara extremväder och själva byggandet ska gå snabbt och kunna göras i stor skala. Dessutom ska bygget bättre kunna följa tidplan och budget.
För utformningen står uppmärksammade arkitektfirman BIG-Bjarke Ingels Group, med bas i Köpenhamn och New York. De har tidigare varit involverade i byggprojekt med additiv tillverkning tillsammans med Icon, bland annat Nasas kupolbostäder som ska simulera markbaserat arbete på Mars.
– Additiv tillverkning har potentialen att revolutionera den byggda miljön när den anammas av industrin i stor skala, säger Martin Voelkle, Partner, BIG-Bjarke Ingels Group och fortsätter:
– Genom att samarbeta med Icon och Lennar kan vi se denna nya teknik rullas ut till en så bred publik som möjligt. Den 3D-printade arkitekturen och solcellstaken är innovationer som är viktiga steg mot att minska avfallet i byggprocessen, samt mot att göra våra hem mer motståndskraftiga, hållbara och självförsörjande med energi.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige