Storskaligt bostadsprojekt i Texas

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 3 november 2021
Det nya bostadsområdet i Austin, Texas, omfattar ett hundratal hus. Foto: Pressbild

Amerikanska företaget Icon, som bygger med hjälp av additiv tillverkning, har ingått ett samarbete med bostadsbolaget Lennar och den välkända arkitektfirman BIG-Bjarke Ingels Group om att bygga ett bostadsområde i Texas med runt hundra 3D-printade hus.

Området som ska bebyggas ligger i staden Austin i södra USA. Enligt de inblandade parterna är detta ett av de största 3D-printade bostadsområdena i världen hittills.

Projektet ska inledas under 2022 och syftet med bygget är att möta en allt mer ökande efterfrågan på bostadsmarknaden av hus till överkomliga priser. I USA räknar man med att det är ett underskott på ungefär fem miljoner bostäder. Samtidigt är det även brist på arbetskraft och material. Därför finns det ett stort behov av att utveckla byggmetoder utan att tumma på kvalitet, estetiska värden eller hållbarhet.

– Icon finns som ett svar på den globala bostadskrisen och för att sätta vår teknologi i bruk för världen, säger Icons medgrundare och vd Jason Ballard i ett uttalande.

Följa tidplan och budget bättre

Jason Ballard tror starkt på att additiv tillverkning kan förändra byggbranschen i grunden och att det framöver kommer att finnas en hel flotta med 3d-skrivare för detta ändamål.

Icon har ett eget robotprintersystem som de kallar Vulcan, men även ett egenutvecklat system för att bygga väggar med ett avancerat material. Företaget hävdar att detta sätt att bygga håller bättre och längre än vid traditionella byggmetoder. Husen ska klara extremväder och själva byggandet ska gå snabbt och kunna göras i stor skala. Dessutom ska bygget bättre kunna följa tidplan och budget.

Rulla ut till en bred publik

För utformningen står uppmärksammade arkitektfirman BIG-Bjarke Ingels Group, med bas i Köpenhamn och New York. De har tidigare varit involverade i byggprojekt med additiv tillverkning tillsammans med Icon, bland annat Nasas kupolbostäder som ska simulera markbaserat arbete på Mars.

– Additiv tillverkning har potentialen att revolutionera den byggda miljön när den anammas av industrin i stor skala, säger Martin Voelkle, Partner, BIG-Bjarke Ingels Group och fortsätter:

– Genom att samarbeta med Icon och Lennar kan vi se denna nya teknik rullas ut till en så bred publik som möjligt. Den 3D-printade arkitekturen och solcellstaken är innovationer som är viktiga steg mot att minska avfallet i byggprocessen, samt mot att göra våra hem mer motståndskraftiga, hållbara och självförsörjande med energi.

 

Additiv tillverkning gör att husen kan bygga med material som är mer hållfasta än traditionella material och de ska även kunna klara extremväder. Foto: Pressbild

Läs vidare

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Vinnarna i TCT Awards utsedda

I samband med mässan TCT 3Sixty i Birmingham avgjordes årets upplaga av TCT Awards 2024 som lyfter fram branschens bästa i elva olika kategorier. Dessutom valdes tre personer in i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_157

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC