Finska Brinter släpper instegsmodell

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 5 november 2021
Brinter vill göra bioprinting tillgänglig för fler med ett mer överkomligt pris på själva utrustningen. Foto: Pressbild

Det finska bioprinting-företaget Brinter lanserar nu Brinter Core. En kompakt och portabel 3D-bioskrivare som enligt företaget ska göra tekniken mer tillgänglig för fler forskare och tillverkare. Detta tack vare ett, för marknaden, lågt pris.

– Vi vill verkligen öppna upp marknaden för 3D-bioprinting på ett sätt som aldrig har gjorts tidigare. Forskare och företag behöver leverera produkter för 3D-bioprinting, men många har inte 3D-skrivare med obegränsat antal biobläck och annat material ännu på grund av deras betydande kostnad och svårighet att flytta dem mellan labb. Med Brinter Core gör vi 3D-bioprinting möjlig för dem som tidigare var utestängda från marknaden, säger Brinters vd Tomi Kalpio i ett pressuttalande.

Skriver ut flera material

Brinter har tidigare släppt Brinter 1, när nu uppföljaren Brinter Core kommer är målgruppen bland annat läkemedelsföretag, sjukhus, universitet och forskningsinstitut, som trots en snäv budget ska kunna utnyttja fördelarna med bioprinting. Den är 50 procent mindre och har ett mer överkomligt pris än sin föregångare.

Användningsområden är allt ifrån cancerforskning till personaliserade läkemedel eller mänskliga ”reservdelar”. Brinter Core är en multimaterialskrivare som kan printa komplexa vävnadsstrukturer, och såväl hårda som mjuka material.

Brinter är aktiva i tio länder, däribland USA, Tyskland, Indien och Storbritannien.

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

Prototal inleder året med maskininstallation

Prototal Industries norska anläggning i Levanger förstärker från årsskiftet sin 3D-printingkapacitet med en EOS-maskin för SLS-utskrifter.
Prototal EOS 1

SPEE3D har lyckats printa i minusgrader

Australiensiska företaget SPEE3D, som tillverkar system för additiv tillverkning i metall, har framgångsrikt printat i kalla temperaturer. Enligt företaget med samma egenskaper som om det gjorts i en labbmiljö.
IMG_2849

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE