Finska Brinter släpper instegsmodell

Brinter vill göra bioprinting tillgänglig för fler med ett mer överkomligt pris på själva utrustningen. Foto: Pressbild

Det finska bioprinting-företaget Brinter lanserar nu Brinter Core. En kompakt och portabel 3D-bioskrivare som enligt företaget ska göra tekniken mer tillgänglig för fler forskare och tillverkare. Detta tack vare ett, för marknaden, lågt pris.

– Vi vill verkligen öppna upp marknaden för 3D-bioprinting på ett sätt som aldrig har gjorts tidigare. Forskare och företag behöver leverera produkter för 3D-bioprinting, men många har inte 3D-skrivare med obegränsat antal biobläck och annat material ännu på grund av deras betydande kostnad och svårighet att flytta dem mellan labb. Med Brinter Core gör vi 3D-bioprinting möjlig för dem som tidigare var utestängda från marknaden, säger Brinters vd Tomi Kalpio i ett pressuttalande.

Skriver ut flera material

Brinter har tidigare släppt Brinter 1, när nu uppföljaren Brinter Core kommer är målgruppen bland annat läkemedelsföretag, sjukhus, universitet och forskningsinstitut, som trots en snäv budget ska kunna utnyttja fördelarna med bioprinting. Den är 50 procent mindre och har ett mer överkomligt pris än sin föregångare.

Användningsområden är allt ifrån cancerforskning till personaliserade läkemedel eller mänskliga “reservdelar”. Brinter Core är en multimaterialskrivare som kan printa komplexa vävnadsstrukturer, och såväl hårda som mjuka material.

Brinter är aktiva i tio länder, däribland USA, Tyskland, Indien och Storbritannien.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Freemelt siktar mot toppen

På bara ett år har personalstyrkan på svenska Freemelt fördubblats. Omsättningen har också skjutit i höjden på kort tid. I höstas började Daniel Gidlund som ny vd på företaget och en första viktig uppgift blir att undvika växtvärk – parallellt med fortsatt höga tillväxtambitioner.

Publicerat av: