Visar prototyp av kraftig CEM-skrivare

ExAM 510 kan skriva ut upp till tre olika material parallellt. En prototyp av den nya maskinen från AIM3D visas på Formnext-mässan i november och under 2022 kommer den att kunna levereras till slutkund. Foto: AIM3D

AIM3D, en producent av 3D-skrivare för flera material, har utvecklat en ny, kraftigare 3D-skrivare för CEM-processen, composite extrusion modelling. En prototyp av den nya maskinen kommer att visas i samband med Formnext-mässan i november.

Nya ExAM 510 är en vidareutveckling av den tidigare versionen ExAM 255, som båda kommer att vara en del av Rostock-företagets produktportfölj i framtiden. ExAM 510 har en större byggvolym, högre precision och är snabbare än föregångaren. Det är en multimaterialprinter för additiv tillverkning som kan skriva ut upp emot tre olika material parallellt.

Det är en prototyp av den nya modellen som kommer att visas under Formnext 2021. Efter en betafas med pilottester är planen att ExAM 510 ska sättas i serieproduktion.

Clemens Lieberwirth, CTO hos AIM3D.

Större byggplattform

I och med att maskinen kan hantera tre material samtidigt ger det utrymme för två byggmaterial och ett stödmaterial. Den utökade byggplattformen på 510 x 510 x 400 millimeter gör det möjligt att reducera spänningar i komponenten och för att behandla material med hög prestanda. Den har även en betydligt snabbare bygghastighet, beroende på materialet, på upp emot 250 cm³/timmen.

ExAM 510-konceptet möjliggör ökad precision på de printade komponenterna. Målet med att utveckla maskinen var att få ut ännu mer av den patenterade AIM3D-extruderteknologin. Enligt leverantören innebär teknologin upp till tio gånger så hög prestanda jämfört med filament-extruders av standardklass.

Kan göra kostnadsbesparingar

Det som utmärker ExAM 510 är användningen av ett brett spektrum av material. AIM3D har utrustat maskinen med en uppvärmd processkammare som är specialdesignad för högtemperatursplaster. Detta möjliggör bearbetning av plaster som PEEK, PEI, PSU, PPS, med och utan fiberfyllning.

Användaren kan göra avsevärda kostnadsbesparingar när det gäller materialet, enligt AIM3D. Om till exempel priset för PEEK-filament är cirka 700 euro per kilo som används på konventionella skrivare vid additiv tillverkning, kan ExAM 510 använda PEEK-pellets som används i klassisk formsprutning. Marknadspriset på cirka 50 euro per kilo för PEEK-pellets är endast 7  procent av jämförbara materialkostnader eller en kostnadsreduktion med en faktor på 14. Detta öppnar för helt nya dimensioner vad gäller kostnadseffektivitet.

“Teknologiskt framsteg”

Klassiska användningsområden för högprestationspolymerer hittar man till exempel inom bilindustrin, medicinsk teknologi eller rymdfart. AIM3D:s pilotkunder kommer alla från dessa branscher.

– Vidareutvecklingen av vår patenterade ExAM 255-maskin till ExAM 510 är ett teknologiskt framsteg för oss. Så du kan säga att vi nu erbjuder snabbare, större, varmare och mer precis CEM-processteknologi för additiv produktion, säger Clemens Lieberwirth, CTO hos AIM3D.

Formnext 2021 pågår den 16-19 november i Frankfurt. Det är den ledande mässan för additiv tillverkning och fokuserar på nästa generation av intelligenta produktionslösningar. 

Text: Roger Stormo

Översättning: Anja Degerholm

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.