Protech visar bredden i sin portfölj

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 10 november 2021
Daniel Risberg framför Stratasys J55 och några utskriftsprover i fullfärg från maskinen. Foto: Anja Degerholm

En roterande byggplatta, delar i det nylonbaserade materialet Diran 410MF07 som är nästintill omöjliga att bryta och en instegsskrivare för termoplaster för användning inom industrin. Det är något av det Protech visar under Elmia Subcontractor.

– Vi har ett stort utbud av professionella 3D-skrivare i alla prisklasser, från instegsmodeller till högpresterande skrivare för serieproduktion, berättar Daniel Risberg, area sales manager på Protech.

Framför allt har Protech tagit med sig några olika Stratasys-produkter till mässan i Jönköping. Som trotjänaren F370, en kontorsmaskin som passar för såväl prototyper som fåstycksproduktion av delar, till exempel jiggar eller fixturer.

– Det är en smidig och pålitlig maskin som är väldigt användarvänlig, säger Daniel Risberg.

 

Instegsmodellen MakerBot Method X.

 

Färg i fokus

I montern visas även Stratasys J55 som har en byggplatta där delen byggs i en roterande rörelse. En maskin som är Pantone-certifierad och kan skriva ut i fullfärg, och är anpassad för en målgrupp som arbetar med itererande designprocesser. Det kan handla om konsumentvaror, konsumentelektronik eller fordon.

Förutom Stratasys olika produkter så visas även skrivbordsvarianten MakerBot Method X upp. En mindre skrivare som kan skriva ut med högpresterande termoplaster till industrin. En instegsmaskin för tillverkare som vill ha en maskin till ett lite lägre pris.

 

Ett urval av utskriftsprover i Protechs monter.

 

Vill veta mer om serieproduktion

Protech har även med sig utskriftsprover som gjorts med de olika teknikerna, inte minst de tre nya teknikerna från Stratasys: P3 (Programmable PhotoPolymerization Technology), SAF (Selective Absorption Fusion) och SL (stereolitografi).

Vad är besökarna mest nyfikna på?

– Framför allt möjligheterna att tillverka stora serier, det är ett naturligt nästa steg för många företag när det gäller additiv tillverkning, säger Daniel Risberg.

Hör Protechs Daniel Risberg tala under 3dp.se:s event AM-dagen. Hans presentation kommer att kretsa kring temat ”Additiv tillverkning – kommer visionen att slå in”. Läs mer på amdagen.se.

Läs vidare

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1