Det här får du inte missa under Formnext

Formnext äger rum i Frankfurt den 16-19 november 2021. Foto: Mesago/Mattias Kutt

En av världens största mässor för additiv tillverkning väntar runt hörnet. Efter ett uppehåll på två år är det den 16-19 november dags för Formnext i Frankfurt. 3dp.se kommer vara på plats för att rapportera från mässan.

Runt 500 utställare inom additiv tillverkning gästar Messe Frankfurt för att visa upp allt ifrån nya 3D-skrivare och material till lösningar för efterbehandling och mjukvara. Senast det begav sig 2019 kom 34 500 besökare och i de två hallarna var det totalt en utställningsyta på drygt 50 000 kvadratmeter.

Som sig bör så blir det en rad produktlanseringar under mässan. Här är några av nyheterna som du inte får missa. Dessutom medverkar ett antal svenska utställare.

 • Markforged släppte nyligen FX20, den snabbaste, starkaste och mest sofistikerade 3D-skrivaren som man producerat hittills, om man får tro Markforged själva. En skrivare som ska kunna tillverka delar som är storskaliga och slitstarka, i en hög hastighet. Svensk återförsäljare är 3DVerkstan som också kommer att finnas på plats i Markforged monter under mässan.
 • Svenska tillverkaren av efterbehandlingsutrustning, AM Efficiency, finns också på plats med nya CCP2. Som 3dp.se skrivit tidigare så hoppas AM Efficiency kunna hitta fler återförsäljare i Europa under Formnext och på så sätt expandera i fler länder.
 • Xact Metal, som säljs via Protech i Sverige, släpper XM200G, en familj med prisvärda högpresterande 3D-skrivare för metall.
 • Som 3dp.se skrivit om tidigare lanserar Mimaki en ny end-to-end-lösning där 3D-skrivaren 3DUJ kompletterats med en efterbehandlingsenhet, 3DCS-322.
 • Ricoh tar upp konkurrensen med Desktop Metal, ExOne och HP genom att lansera en ny Binder Jet Metal-skrivare.
 • Essentium premiärvisar nya plattformen Essentium High-Speed Extrusion (HSE) 240 HT Dual Extruder. En kompakt maskin som kan skriva ut olika material under en utskrift, med två skrivarhuvuden.
 • AIM3D visar en prototyp av ny ExAM 510, som skriver ut med CEM-processen och använder pellets för formsprutning. På så sätt ska materialkostnaderna kunna hållas nere, enligt AIM3D.
 • Freemelt, med huvudkontor i Mölndal, meddelade tidigare i höst att man startar ett dotterbolag i Tyskland och öppnar ett showroom i staden Esslingen nära Stuttgart. Ambitionen är att nå en större marknad med E-PBF-systemet Freemelt ONE.
 • Linköpingsbaserade Wematter gästar också mässan för att visa upp sitt Gravity-system. Wematters vd Robert Kniola medverkar även som talare under 3dp:s egna event, AM-dagen, missa inte det!
 • Italienska Beamit, där Sandvik är delägare, visar upp en ny AM-process för den nickelbaserade legeringen René 80 RAMI, som är högpresterande i höga temperaturer. Sandvik och Beamit ställer också ut tillsammans under mässan.
 • Solukon presenterar nytt system för medelstora delar, till exempel till värmeväxlare. Företaget har tidigare utvecklat egna Smart Powder Recuperation (SPR)-processen, som bland andra EOS använder. En ny standard för att avlägsna pulver vid efterbehandling utlovas.
 • Sist men inte minst medverkar svenska Nobula, vinnare av Formnext startup challenge. Läs mer om deras innovativa system för glasprinting här.

Vi ses i Frankfurt eller här på 3dp.se!

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


3D-skanning avslöjar krigsbrott

3D-skanningföretaget Artec 3D har inlett ett samarbete med avdelningen för mänskliga rättigheter vid den nationella polisen i Ukraina. Detta för att dokumentera krigsförbrytelser i landet. Samarbetet presenterades i samband med en presskonferens i Luxembourg, där Artec 3D har sin hemvist. Genom 3D-skanning kan polisen samla in bevis för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord som […]

Publicerat av: 

Nedslag under AM Summit

Heldagskonferensen AM Summit i Köpenhamn den 7 september samlade framför allt den danska AM-branschen, men även nordiska och internationella besökare. 3dp.se kikade in i montrarna hos några av de svenska utställarna för att höra vad besökarna var mest nyfikna på. 

Publicerat av: