Det här får du inte missa under Formnext

Formnext äger rum i Frankfurt den 16-19 november 2021. Foto: Mesago/Mattias Kutt

En av världens största mässor för additiv tillverkning väntar runt hörnet. Efter ett uppehåll på två år är det den 16-19 november dags för Formnext i Frankfurt. 3dp.se kommer vara på plats för att rapportera från mässan.

Runt 500 utställare inom additiv tillverkning gästar Messe Frankfurt för att visa upp allt ifrån nya 3D-skrivare och material till lösningar för efterbehandling och mjukvara. Senast det begav sig 2019 kom 34 500 besökare och i de två hallarna var det totalt en utställningsyta på drygt 50 000 kvadratmeter.

Som sig bör så blir det en rad produktlanseringar under mässan. Här är några av nyheterna som du inte får missa. Dessutom medverkar ett antal svenska utställare.

 • Markforged släppte nyligen FX20, den snabbaste, starkaste och mest sofistikerade 3D-skrivaren som man producerat hittills, om man får tro Markforged själva. En skrivare som ska kunna tillverka delar som är storskaliga och slitstarka, i en hög hastighet. Svensk återförsäljare är 3DVerkstan som också kommer att finnas på plats i Markforged monter under mässan.
 • Svenska tillverkaren av efterbehandlingsutrustning, AM Efficiency, finns också på plats med nya CCP2. Som 3dp.se skrivit tidigare så hoppas AM Efficiency kunna hitta fler återförsäljare i Europa under Formnext och på så sätt expandera i fler länder.
 • Xact Metal, som säljs via Protech i Sverige, släpper XM200G, en familj med prisvärda högpresterande 3D-skrivare för metall.
 • Som 3dp.se skrivit om tidigare lanserar Mimaki en ny end-to-end-lösning där 3D-skrivaren 3DUJ kompletterats med en efterbehandlingsenhet, 3DCS-322.
 • Ricoh tar upp konkurrensen med Desktop Metal, ExOne och HP genom att lansera en ny Binder Jet Metal-skrivare.
 • Essentium premiärvisar nya plattformen Essentium High-Speed Extrusion (HSE) 240 HT Dual Extruder. En kompakt maskin som kan skriva ut olika material under en utskrift, med två skrivarhuvuden.
 • AIM3D visar en prototyp av ny ExAM 510, som skriver ut med CEM-processen och använder pellets för formsprutning. På så sätt ska materialkostnaderna kunna hållas nere, enligt AIM3D.
 • Freemelt, med huvudkontor i Mölndal, meddelade tidigare i höst att man startar ett dotterbolag i Tyskland och öppnar ett showroom i staden Esslingen nära Stuttgart. Ambitionen är att nå en större marknad med E-PBF-systemet Freemelt ONE.
 • Linköpingsbaserade Wematter gästar också mässan för att visa upp sitt Gravity-system. Wematters vd Robert Kniola medverkar även som talare under 3dp:s egna event, AM-dagen, missa inte det!
 • Italienska Beamit, där Sandvik är delägare, visar upp en ny AM-process för den nickelbaserade legeringen René 80 RAMI, som är högpresterande i höga temperaturer. Sandvik och Beamit ställer också ut tillsammans under mässan.
 • Solukon presenterar nytt system för medelstora delar, till exempel till värmeväxlare. Företaget har tidigare utvecklat egna Smart Powder Recuperation (SPR)-processen, som bland andra EOS använder. En ny standard för att avlägsna pulver vid efterbehandling utlovas.
 • Sist men inte minst medverkar svenska Nobula, vinnare av Formnext startup challenge. Läs mer om deras innovativa system för glasprinting här.

Vi ses i Frankfurt eller här på 3dp.se!

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Så kan kunskapen om AM höjas

Den fjärde – och på sikt även den femte – industriella revolutionen står för dörren. Hur kan additiv tillverkning ha en plats i den utvecklingen? Och vilket behov av kompetens för den med sig? Det är något av det Sima Valizadeh tar upp i sin presentation under AM-dagen.

Publicerat av: 

Printade organ kan rädda liv i framtiden

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]