Det här får du inte missa under Formnext

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 12 november 2021
Formnext äger rum i Frankfurt den 16-19 november 2021. Foto: Mesago/Mattias Kutt

En av världens största mässor för additiv tillverkning väntar runt hörnet. Efter ett uppehåll på två år är det den 16-19 november dags för Formnext i Frankfurt. 3dp.se kommer vara på plats för att rapportera från mässan.

Runt 500 utställare inom additiv tillverkning gästar Messe Frankfurt för att visa upp allt ifrån nya 3D-skrivare och material till lösningar för efterbehandling och mjukvara. Senast det begav sig 2019 kom 34 500 besökare och i de två hallarna var det totalt en utställningsyta på drygt 50 000 kvadratmeter.

Som sig bör så blir det en rad produktlanseringar under mässan. Här är några av nyheterna som du inte får missa. Dessutom medverkar ett antal svenska utställare.

  • Markforged släppte nyligen FX20, den snabbaste, starkaste och mest sofistikerade 3D-skrivaren som man producerat hittills, om man får tro Markforged själva. En skrivare som ska kunna tillverka delar som är storskaliga och slitstarka, i en hög hastighet. Svensk återförsäljare är 3DVerkstan som också kommer att finnas på plats i Markforged monter under mässan.
  • Svenska tillverkaren av efterbehandlingsutrustning, AM Efficiency, finns också på plats med nya CCP2. Som 3dp.se skrivit tidigare så hoppas AM Efficiency kunna hitta fler återförsäljare i Europa under Formnext och på så sätt expandera i fler länder.
  • Xact Metal, som säljs via Protech i Sverige, släpper XM200G, en familj med prisvärda högpresterande 3D-skrivare för metall.
  • Som 3dp.se skrivit om tidigare lanserar Mimaki en ny end-to-end-lösning där 3D-skrivaren 3DUJ kompletterats med en efterbehandlingsenhet, 3DCS-322.
  • Ricoh tar upp konkurrensen med Desktop Metal, ExOne och HP genom att lansera en ny Binder Jet Metal-skrivare.
  • Essentium premiärvisar nya plattformen Essentium High-Speed Extrusion (HSE) 240 HT Dual Extruder. En kompakt maskin som kan skriva ut olika material under en utskrift, med två skrivarhuvuden.
  • AIM3D visar en prototyp av ny ExAM 510, som skriver ut med CEM-processen och använder pellets för formsprutning. På så sätt ska materialkostnaderna kunna hållas nere, enligt AIM3D.
  • Freemelt, med huvudkontor i Mölndal, meddelade tidigare i höst att man startar ett dotterbolag i Tyskland och öppnar ett showroom i staden Esslingen nära Stuttgart. Ambitionen är att nå en större marknad med E-PBF-systemet Freemelt ONE.
  • Linköpingsbaserade Wematter gästar också mässan för att visa upp sitt Gravity-system. Wematters vd Robert Kniola medverkar även som talare under 3dp:s egna event, AM-dagen, missa inte det!
  • Italienska Beamit, där Sandvik är delägare, visar upp en ny AM-process för den nickelbaserade legeringen René 80 RAMI, som är högpresterande i höga temperaturer. Sandvik och Beamit ställer också ut tillsammans under mässan.
  • Solukon presenterar nytt system för medelstora delar, till exempel till värmeväxlare. Företaget har tidigare utvecklat egna Smart Powder Recuperation (SPR)-processen, som bland andra EOS använder. En ny standard för att avlägsna pulver vid efterbehandling utlovas.
  • Sist men inte minst medverkar svenska Nobula, vinnare av Formnext startup challenge. Läs mer om deras innovativa system för glasprinting här.

Vi ses i Frankfurt eller här på 3dp.se!

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3