Prototals vd: ”Dubblad omsättning till 2024”

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 15 november 2021
Jan Löfving är sedan hösten 2020 vd för Prototal. Foto: Anja Degerholm

Nyligen blev det klart att Prototal förvärvat italienska Prosilas. När 3dp.se träffar Prototals vd Jan Löfving i företagets monter under mässan Elmia Subcontractor berättar han att ambitionen framåt är att kunna täcka hela Europa.

– Vi har som strategi att dubbla omsättningen till 2024. Det ska ske till hälften genom förvärv och till hälften genom organisk tillväxt, säger Jan Löfving.

Prototal erbjuder tjänster inom 3D-printing, vakuumgjutning och formsprutning genom åtta olika bolag i koncernen. Geografiskt är de utspridda mellan Sverige, Norge, Danmark, Storbritannien och nu alltså även i Italien genom köpet av Prosilas.

– Nu anser vi att vi är ledande i branschen i norra Europa, vi vill även kunna täcka hela Europa på ett komplett sätt. Genom förvärv kan vi öka den geografiska täckningen. Det ger möjligheter att samarbeta på så sätt att vi kan se hur beläggningen ser ut på respektive anläggning och förlägga jobben där det finns kapacitet.

Visa möjligheterna med tekniken

I dag står affärsområdet 3D-printing för omkring 60 procent av verksamheten i koncernen. En del i affärsstrategin är också att den tårtbiten ska öka, säger Jan Löfving.

För att kunna växa ytterligare är synlighet viktigt, till exempel genom att medverka på mässor. Jan Löfving visar en maskindel som tidigare bestod av sex stycken frästa delar och som nu printats i ett enda stycke. Ett exempel på hur additiv tillverkning kan underlätta i produktionen och som ska få fler företag att se fördelarna med tekniken.

– Vår uppgift är att missionera vad 3D-printing egentligen är. Många tror att det bara handlar om prototyper med dåliga ytor, men framför allt att det är en väldigt dyr tillverkningsmetod. Vi vill visa möjligheterna med additiv tillverkning.

Rekord på rekord

Den senaste tiden har Prototal satt försäljningsrekord efter försäljningsrekord. Detta trots pandemin.

Varför går det så bra för Prototal?

– Det har flera förklaringar. Våra kunder har nog inte varit så påverkade av pandemin som många andra och vi skapade också nya corona-anpassade produkter, som till exempel visir. Vi låg även i framkant när det gäller samarbeten med stora företag redan innan pandemin bröt ut, och det är något vi vill bygga vidare på, säger Jan Löfving.

 

3D-printade glasögonbågar, ett samarbete mellan Prototal Damvig och Monoqool.
Flera framgångssagor

I montern under mässan finns en rad kundexempel uppradade. Tobias Nilsson, sälj- och kundansvarig på Prototal GTP i Ystad visar ett annat exempel, individanpassade glasögon som är ett samarbete mellan danska dotterbolaget Prototal Damvig och Monoqool.

– De kan anpassas när det gäller form och storlek och finns redan ute på marknaden. Glasögonbågarna är tillverkade i PA12 med SLS-teknik i en EOS-maskin, berättar Tobias Nilsson.

Han visar ännu en framgångshistoria, en 3D-printad cykelhjälm som tagits fram av det engelska företaget Hexr. Även den är individanpassad och personens huvud 3D-skannas och hjälmen printas efter måtten.

– Vi har printat 2 000 individanpassade hjälmar åt Hexr hittills, säger Tobias Nilsson.

 

Tobias Nilsson med ett exemplar av en 3D-printad Hexr-hjälm.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1