Xact Metal vill nå fler med nytt system

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 16 november 2021
Det är inte bara kapitalstarka företag som ska ha tillgång till bra metallskrivare. Det är Xact Metals vision och anledningen till att företaget nu släpper XM200G. Foto: Pressbild

Amerikanska tillverkaren Xact Metal lanserar nu XM200G, en familj med högpresterande 3D-skrivare för metall. Målet är att nå små och medelstora företag med prisvärda metallskrivare. Det nya systemet visas under mässan Formnext i Frankfurt.

– Med ett pris som startar på 990 000 svenska kronor är XM200G en metall-PBF (Powder Bed Fusion) 3D-skrivare som levererar hög utskriftshastighet för tillämpningar med höga krav. Introduktionen av XM200G är ytterligare ett exempel på att Xact Metal fortsätter kombinera kraven på industriell metall-PBF med innovativa teknologiska lösningar i en prisvärd nivå, säger Juan Mario Gomez, vd för Xact Metal i ett pressuttalande.

Finns med två lasrar

XM200G-familjen kan konfigureras med en eller två lasrar (XM200G2). Det är en vidareutveckling av XM200C och dess beprövade, lättanvända och kostnadseffektiva design, men med högpresterande galvanometersystem för laserstyrningen. Denna nya konstruktion ger snabbare utskriftshasighet och ger möjligheten till 3D-skrivare med fler lasrar.

För att öka utskriftshastigheten ger en XM200G med två lasrar en möjlighet att överlappa 100 procent av byggytan med 100 m laserpunkt eller 66 procent överlapp med en 50 m laserpunkt.

XM200G har en byggvolym på 150 x 150 x 150 millimeter och är en konfigurerbarmaskin med optioner som 100, 200 eller 400W fiberlaser, vattenkylda galvanometrar, utökad materialbehållare och åtkomst med handskar från utsidan för enkelt hanterande av detaljer och pulver med det integrerade pulverhanteringssystemet.

 

XM200G premiärvisas under mässan Formnext i Frankfurt. Foto: Anja Degerholm
Tillgänglig för fler

Xact Metal vill med släppet av XM200G ge konstruktörer, utvecklare och tillverkare möjligheten att skriva ut metalldelar med hög kvalitet och göra tekniken tillgänglig även för företag som inte är kapitalstarka. Till exempel för produktutveckling, tillverkning av verktyg, jiggar och fixturer, men även för att kunna introducera tekniken i utbildningssyfte. Enligt Xact Metal är denna metallskrivare lämplig för användning inom branscher som till exempel flyg-, fordons- och tillverkningsindustrin.

– Vi på Protech är riktigt glada att kunna introducera en högpresterande 3D-skrivare för metall till ett mycket attraktiv pris. Svenska små och medelstora företag får nu en chans att verkligen kunna utnyttja de fördelar som 3D-skrivarteknik ger vid tillverkning av metalldetaljer i låga serier, säger Anders Brask, vd för Protech Nordic AB, representant för Xact Metal i Sverige och Norden.

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

AI kan få betydelse för materialutvecklingen

Antalet leverantörer av material för 3D-printing minskar, men AI kan komma att användas för att utveckla fler material.
microsoft