Möbler som ingår i eget kretslopp

Denna gungsoffa är Normadas första produkt på marknaden. Foto: Normada

Hur kan skandinavisk design skapas på ett hållbart och cirkulärt sätt, och samtidigt göras tillgänglig för fler? Den frågan ställde sig Luleåbon Johanna Vesterberg. Svaret blev 3D-printing med biokomposit och cellulosa.

Denna insikt mynnade ut i startup-företaget Normada som i slutet av november lanserar sin första produkt, en gungsoffa. Några inredningsdetaljer i form av brickor och hyllor ska också tillverkas. The Future of Scandinavian Design, lyder mottot för Normada som gästar AM-dagen den 7 december.

– De 3D-printade möblerna som finns på marknaden är alla ganska futuristiska, jag vill skapa gedigna möbler som kan passa in i alla hem, säger Johanna Vesterberg som har en bakgrund som möbelsnickare, designer och strategisk inköpare.

Johanna Vesterberg.

Bygga egen designstudio

Under uppstarten utnyttjar Johanna Vesterberg utrustningen med storskalig 3D-skrivare hos forskningsinstitutet RISE. Ambitionen är inom ett år att bygga upp en liknande designstudio med en stor tillverkningsrobot själv för att kunna producera möbler och inredning direkt till marknaden. Allt för att komma ner i ett så lågt avtryck på miljön som möjligt.

– Det slängs flera miljoner ton möbler varje år. Min tanke är att det Normada tillverkar ska kunna malas ner och printas på nytt när man tröttnat på det. På så sätt behöver vi inte slösa på jordens resurser.

Tanken är att tillverka hållbart och cirkulärt nära kunden. På det sättet kan produkterna bli tillgängliga för fler. Det enda som behövs är en storskalig 3D-skrivare och själva materialet. I nuläget består produkterna av 80 procent biokomposit, och de printade föremålen sätts ihop och efterbehandlas av en möbelsnickare.

Fler möbler på gång

Målet är volymproduktion på flera enheter runtom i världen, att finnas i tio länder inom tio år. Efter den första lanseringen står tillverkning av stolar och bord näst på tur, med hjälp av fler designers. Studenter från Luleå tekniska universitet är också involverade i arbetet.

– Jag ser framför mig att Normada i framtiden ska finnas i lika många länder som Ikea. Det finns inte, vad jag vet, något företag i Sverige som gör möbler med additiv tillverkning i en kommersiell skala. Jag tror att det kommer bli fler framöver, så jag måste hela tiden ligga i framkant. Därför är det viktigt för mig att få ut mina produkter på marknaden så snart som möjligt, säger Johanna Vesterberg.

Under AM-dagen den 7 december på Kistamässan i Stockholm kommer Johanna Vesterberg finnas på plats för att visa och berätta mer om Normadas produkter. Läs mer om AM-dagen här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Så kan kunskapen om AM höjas

Den fjärde – och på sikt även den femte – industriella revolutionen står för dörren. Hur kan additiv tillverkning ha en plats i den utvecklingen? Och vilket behov av kompetens för den med sig? Det är något av det Sima Valizadeh tar upp i sin presentation under AM-dagen.

Publicerat av: 

Printade organ kan rädda liv i framtiden

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]