SLS-skrivare med automatiserad kylprocess

Kuba Graczyk visar hur kylkammaren tas ut ur skrivaren automatiskt så att flera jobb kan köras till exempel nattetid. Foto: Anja Degerholm

Nexa 3D förhandsvisar nya SLS-3D-skrivaren QLS 350 under Formnext. En maskin som genom att frikoppla print- och kylprocessen ska öka automatiseringen och produktiviteten. Nexa 3D visar även nya desktop-skrivaren XiP.

– Med QLS 350 kan företagen ta steget från rapid prototyping till massproduktion. Tidigare har varje lager tagit för lång tid att printa, i den här nya modellen har vi satt in fyra lasrar istället för bara en. Den är 24 procent snabbare än jämförbara maskiner på marknaden, säger Kuba Graczyk, head of QLS business på Nexa 3D.

 

Räls i golvet

Det som är unikt med QLS 350 är en funktion som automatiserar kylprocessen. Kylkammaren rullas ut automatiskt på en räls i golvet så att nästa printjobb kan köras direkt.

– En robot gör jobbet vilket möjliggör en kontinuerlig produktion. Det är en funktion som varit väldigt efterfrågad bland våra kunder, säger Kuba Graczyk.

QLS 350 är avsedd för olika termoplaster så som till exempel PA11, PA12 och PA630. Nexa 3D säger själva att kvaliteten i utskrifterna motsvarar den vid formsprutning. Maximal effektivitet och produktivitet är ledorden för denna maskin.

 

XiP har en smart resinflaska som matar ut materialet med hjälp av tyngdkraften i en kontaktfri process.

Kompakt och prisvärd

Nexa 3D vill även slå sig in på marknaden för desktop-skrivare. Under Formnext presenterades nya XiP. En modulär polymer-skrivare med snabb LSPc-teknologi.

– Det är en kompakt och prisvärd skrivare för små serier, berättar Mike Arellano hos Nexa 3D.

QLS 350 finns att förbeställa, men någon exakt leveranstid är inte satt. XiP kan beställas och ska levereras till kund under kvartal två 2022. Återförsäljare för Nexa 3D:s produkter i Sverige är 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Så kan kunskapen om AM höjas

Den fjärde – och på sikt även den femte – industriella revolutionen står för dörren. Hur kan additiv tillverkning ha en plats i den utvecklingen? Och vilket behov av kompetens för den med sig? Det är något av det Sima Valizadeh tar upp i sin presentation under AM-dagen.

Publicerat av: 

Printade organ kan rädda liv i framtiden

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Publicerat av: