R.a.p.s tar in Sinterit i sitt sortiment

Pär Nobring och Michael Ullvin framför Sinterits nya Lisa X, som numera ingår i Raps produktportfölj. Foto: Anja Degerholm

Tidigare i år släppte polska tillverkaren Sinterit en uppdaterad variant av sin SLS-3D-skrivare Lisa: Lisa X, men även nya industriskrivaren Nils 480. I samband med Formnext gick R.a.p.s i Landskrona ut med att man blivit ny återförsäljare för Sinterit i Sverige.

– Det känns väldigt bra, våra grundvärderingar går hand i hand med Sinterits företagsvision, säger Pär Nobring, vd för R.a.p.s.

Han och kollegan Michael Ullvin är på plats i Raplas monter under Formnext. Raplas är en brittisk tillverkare av SLA-skrivare som R.a.p.s säljer sedan tidigare och är ensam återförsäljare för i Skandinavien.

– Vi har haft deras Raplas 700 sedan december förra året. Nu har vi hunnit utvärdera den och sett att den funkar bra, det har inte varit något strul, säger Pär Nobring.

För små serier

Raplas SLA-skrivare finns i olika storlekar och fler är på gång till nästa år. Då är det storskaliga maskiner som står på tur. I montern finns exempel på olika applikationer som skrivits ut med systemet. Det handlar om allt ifrån en stolsrygg som ska sitta en racingbil till en del som hör hemma i en av Whirlpools diskmaskiner.

Dagarna innan mässan har R.a.p.s egna Raplas 700 gått varm för att kunna printa diskmaskinsdelen, som sedan transporterats från Landskrona till Frankfurt. Raplas maskiner lämpar sig för små serier, upp till ett hundratal exemplar, och kan användas både till prototyper och slutprodukter.

 

En del till en diskmaskin som R.a.p.s printat i Raplas 700 inför mässan.

En fördel med deras lösningar är att det krävs lite stödmaterial. Pär Nobring och Michael Ullvin visar hur tunna stödstrukturer som skrivits ut tillsammans med Whirlpool-delen, och hur enkelt de kan avlägsnas utan att lämna allt för vassa kanter. Det innebär i många fall ett begränsat behov av efterbehandling.

Leverans i mars

R.a.p.s har förutom Raplas även 3D-skrivare från Felix och EnvisionTec i portföljen. Nu utökas den alltså med produkter från Sinterit. Inte minst Nils 480 som är större och snabbare än sina föregångare i desktopserien Lisa. Den är mer avsedd för höga volymer.

– Det är en maskin utvecklad för produktion i industriell skala. Nils 480 kommer att släppas i mars 2022 men finns redan nu att förbeställa, säger Tomasz Frackiewicz, International Channel Manager på Sinterit.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Så kan kunskapen om AM höjas

Den fjärde – och på sikt även den femte – industriella revolutionen står för dörren. Hur kan additiv tillverkning ha en plats i den utvecklingen? Och vilket behov av kompetens för den med sig? Det är något av det Sima Valizadeh tar upp i sin presentation under AM-dagen.

Publicerat av: 

Printade organ kan rädda liv i framtiden

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]