R.a.p.s tar in Sinterit i sitt sortiment

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 19 november 2021
Pär Nobring och Michael Ullvin framför Sinterits nya Lisa X, som numera ingår i Raps produktportfölj. Foto: Anja Degerholm

Tidigare i år släppte polska tillverkaren Sinterit en uppdaterad variant av sin SLS-3D-skrivare Lisa: Lisa X, men även nya industriskrivaren Nils 480. I samband med Formnext gick R.a.p.s i Landskrona ut med att man blivit ny återförsäljare för Sinterit i Sverige.

– Det känns väldigt bra, våra grundvärderingar går hand i hand med Sinterits företagsvision, säger Pär Nobring, vd för R.a.p.s.

Han och kollegan Michael Ullvin är på plats i Raplas monter under Formnext. Raplas är en brittisk tillverkare av SLA-skrivare som R.a.p.s säljer sedan tidigare och är ensam återförsäljare för i Skandinavien.

– Vi har haft deras Raplas 700 sedan december förra året. Nu har vi hunnit utvärdera den och sett att den funkar bra, det har inte varit något strul, säger Pär Nobring.

För små serier

Raplas SLA-skrivare finns i olika storlekar och fler är på gång till nästa år. Då är det storskaliga maskiner som står på tur. I montern finns exempel på olika applikationer som skrivits ut med systemet. Det handlar om allt ifrån en stolsrygg som ska sitta en racingbil till en del som hör hemma i en av Whirlpools diskmaskiner.

Dagarna innan mässan har R.a.p.s egna Raplas 700 gått varm för att kunna printa diskmaskinsdelen, som sedan transporterats från Landskrona till Frankfurt. Raplas maskiner lämpar sig för små serier, upp till ett hundratal exemplar, och kan användas både till prototyper och slutprodukter.

 

En del till en diskmaskin som R.a.p.s printat i Raplas 700 inför mässan.

En fördel med deras lösningar är att det krävs lite stödmaterial. Pär Nobring och Michael Ullvin visar hur tunna stödstrukturer som skrivits ut tillsammans med Whirlpool-delen, och hur enkelt de kan avlägsnas utan att lämna allt för vassa kanter. Det innebär i många fall ett begränsat behov av efterbehandling.

Leverans i mars

R.a.p.s har förutom Raplas även 3D-skrivare från Felix och EnvisionTec i portföljen. Nu utökas den alltså med produkter från Sinterit. Inte minst Nils 480 som är större och snabbare än sina föregångare i desktopserien Lisa. Den är mer avsedd för höga volymer.

– Det är en maskin utvecklad för produktion i industriell skala. Nils 480 kommer att släppas i mars 2022 men finns redan nu att förbeställa, säger Tomasz Frackiewicz, International Channel Manager på Sinterit.

Läs vidare

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design

Han tar över som ordförande i SVEAT

Branschföreningen SVEAT höll sitt årsmöte i samband med Elmia 3D och valde då en ny styrelse. Niclas Stensson på Campus Värnamo tar över som ordförande efter Mi Åberg, Tetra Pak.
SVEAT Niclas

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design