lördag 13 augusti – vecka 32
Pär Nobring och Michael Ullvin framför Sinterits nya Lisa X, som numera ingår i Raps produktportfölj. Foto: Anja Degerholm
Tidigare i år släppte polska tillverkaren Sinterit en uppdaterad variant av sin SLS-3D-skrivare Lisa: Lisa X, men även nya industriskrivaren Nils 480. I samband med Formnext gick R.a.p.s i Landskrona ut med att man blivit ny återförsäljare för Sinterit i Sverige.
– Det känns väldigt bra, våra grundvärderingar går hand i hand med Sinterits företagsvision, säger Pär Nobring, vd för R.a.p.s.
Han och kollegan Michael Ullvin är på plats i Raplas monter under Formnext. Raplas är en brittisk tillverkare av SLA-skrivare som R.a.p.s säljer sedan tidigare och är ensam återförsäljare för i Skandinavien.
– Vi har haft deras Raplas 700 sedan december förra året. Nu har vi hunnit utvärdera den och sett att den funkar bra, det har inte varit något strul, säger Pär Nobring.
Raplas SLA-skrivare finns i olika storlekar och fler är på gång till nästa år. Då är det storskaliga maskiner som står på tur. I montern finns exempel på olika applikationer som skrivits ut med systemet. Det handlar om allt ifrån en stolsrygg som ska sitta en racingbil till en del som hör hemma i en av Whirlpools diskmaskiner.
Dagarna innan mässan har R.a.p.s egna Raplas 700 gått varm för att kunna printa diskmaskinsdelen, som sedan transporterats från Landskrona till Frankfurt. Raplas maskiner lämpar sig för små serier, upp till ett hundratal exemplar, och kan användas både till prototyper och slutprodukter.
En fördel med deras lösningar är att det krävs lite stödmaterial. Pär Nobring och Michael Ullvin visar hur tunna stödstrukturer som skrivits ut tillsammans med Whirlpool-delen, och hur enkelt de kan avlägsnas utan att lämna allt för vassa kanter. Det innebär i många fall ett begränsat behov av efterbehandling.
R.a.p.s har förutom Raplas även 3D-skrivare från Felix och EnvisionTec i portföljen. Nu utökas den alltså med produkter från Sinterit. Inte minst Nils 480 som är större och snabbare än sina föregångare i desktopserien Lisa. Den är mer avsedd för höga volymer.
– Det är en maskin utvecklad för produktion i industriell skala. Nils 480 kommer att släppas i mars 2022 men finns redan nu att förbeställa, säger Tomasz Frackiewicz, International Channel Manager på Sinterit.
Det danska energibolaget Ørsted och Världsnaturfonden (WWF) i Danmark undersöker i ett gemensamt projekt hur 3D-printade rev kan gynna den biologiska mångfalden i Kattegatt. Förhoppningen är bland annat att se positiva effekter på torskbeståndet.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. augusti, 2022
Forskare vid Rutgers University i New Jersey har utvecklat ett nytt sätt att skriva ut med FFF-teknologin. Multiplexed Fused Filament Fabrication, eller MF3, kan bli en “game changer” enligt forskarna bakom studien.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. augusti, 2022
Nyligen invigde forskningsinstitutet RISE sitt Applikationscenter för additiv tillverkning i Göteborg. Med toppmodern utrustning och spetskompetens inom flera olika områden är förhoppningen att kunna driva på användningen av AM inom svensk industri.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 1. augusti, 2022
Göteborgsbaserade Fluicell har utsetts till ett av de mest intressanta bolagen inom 3D-printing 2022. Det är nättidskriften All3DP som varje år med hjälp av en oberoende expertjury listar de tio mest innovativa företagen i branschen.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 29. juni, 2022
Lufthansa och samarbetspartnern Aerotec har nått en viktig milstople inom additiv tillverkning. Tillsammans har man tagit fram flygbolagets första bärande 3D-printade reservdel i metall som blivit certifierad för flyganvändning.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 28. juni, 2022
EOS egen utbildningsverksamhet, Additive Minds Academy, lanserar nu en särskild app med AR-teknik. Appen “EOS M 290 Basic Training” gör det möjligt för personalen att snabbt lära sig systemet – till och med innan maskinen är på plats.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 27. juni, 2022
Ultimaker lanserar nu ett tillägg till sin 3D-skrivarmodell S5 som gör det möjligt att printa metalldelar. Detta nya “Ultimaker Metal Expansion Kit” innebär att användaren kan växla mellan utskrifter i plast och metall.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 22. juni, 2022
Läsktillverkaren PepsiCo har utvecklat en patenterad metod för tillverkning av formar till sin flaskproduktion. En hybridmetod som omfattar additiv tillverkning och sparar både tid och pengar.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. juni, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige