Byggfel kan minskas med 3D-printing

Tobias v. Haslingen, grundare av ConcretePrint, gästar AM-dagen den 7 december.

Varje år görs ett stort antal fel på svenska byggen. Kan robotisering genom till exempel användning av 3D-printing förhindra vissa av dessa byggfel? Det är något av det som Tobias v. Haslingen kommer att tala om under AM-dagen.

Med sitt startup-företag ConcretePrint är han en pionjär inom husbyggande med additiv tillverkning. Att få byggbranschen att ta denna ny teknik till sitt hjärta har inte varit helt lätt.

– Byggbranschen är konservativ och ligger efter när det gäller digitaliseringen, jämfört med till exempel tillverkningsindustrin. Jag tror att 3D-printing kan lösa en del av de utmaningar som byggbranschen står inför, men vi har bara tagit de första stapplande stegen, säger Tobias v. Haslingen.

Digital design avgörande

Han har tidigare forskat inom AI vid KTH och intresserar sig mycket för digitaliseringsfrågan och hur ny teknik kan leda till förbättringar. När det gäller husbyggande handlar det mycket om den digitala designen och konstruktionen som görs i CAD-programmet.

– Additiv tillverkning är helt unik på det sättet att det du CAD:ar är det du får ut ur maskinen. Jag tänkte visa ett exempel på printade fönsterbågar som skall installeras i det 3D-printade huset som ConcretePrint ska skriva ut. Fönsterbågarna kommer genom ett samarbete med fönstertillverkaren NorDan, som tillverkar 3D-printade fönsterbågar, och är tillverkade i träfiber. En fördel med 3D-printing är att allt är i våg, så när du ska sätta in ett fönster så passar det.

Hör Tobias v. Haslingen prata om “3D-print ett sätt att robotisera byggbranschen” på AM-dagen den 7 december, läs mer här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.