Byggfel kan minskas med 3D-printing

Tobias v. Haslingen, grundare av ConcretePrint, gästar AM-dagen den 7 december.

Varje år görs ett stort antal fel på svenska byggen. Kan robotisering genom till exempel användning av 3D-printing förhindra vissa av dessa byggfel? Det är något av det som Tobias v. Haslingen kommer att tala om under AM-dagen.

Med sitt startup-företag ConcretePrint är han en pionjär inom husbyggande med additiv tillverkning. Att få byggbranschen att ta denna ny teknik till sitt hjärta har inte varit helt lätt.

– Byggbranschen är konservativ och ligger efter när det gäller digitaliseringen, jämfört med till exempel tillverkningsindustrin. Jag tror att 3D-printing kan lösa en del av de utmaningar som byggbranschen står inför, men vi har bara tagit de första stapplande stegen, säger Tobias v. Haslingen.

Digital design avgörande

Han har tidigare forskat inom AI vid KTH och intresserar sig mycket för digitaliseringsfrågan och hur ny teknik kan leda till förbättringar. När det gäller husbyggande handlar det mycket om den digitala designen och konstruktionen som görs i CAD-programmet.

– Additiv tillverkning är helt unik på det sättet att det du CAD:ar är det du får ut ur maskinen. Jag tänkte visa ett exempel på printade fönsterbågar som skall installeras i det 3D-printade huset som ConcretePrint ska skriva ut. Fönsterbågarna kommer genom ett samarbete med fönstertillverkaren NorDan, som tillverkar 3D-printade fönsterbågar, och är tillverkade i träfiber. En fördel med 3D-printing är att allt är i våg, så när du ska sätta in ett fönster så passar det.

Hör Tobias v. Haslingen prata om “3D-print ett sätt att robotisera byggbranschen” på AM-dagen den 7 december, läs mer här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Så kan kunskapen om AM höjas

Den fjärde – och på sikt även den femte – industriella revolutionen står för dörren. Hur kan additiv tillverkning ha en plats i den utvecklingen? Och vilket behov av kompetens för den med sig? Det är något av det Sima Valizadeh tar upp i sin presentation under AM-dagen.

Publicerat av: 

Printade organ kan rädda liv i framtiden

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]