Byggfel kan minskas med 3D-printing

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 23 november 2021
Tobias v. Haslingen, grundare av ConcretePrint, gästar AM-dagen den 7 december.

Varje år görs ett stort antal fel på svenska byggen. Kan robotisering genom till exempel användning av 3D-printing förhindra vissa av dessa byggfel? Det är något av det som Tobias v. Haslingen kommer att tala om under AM-dagen.

Med sitt startup-företag ConcretePrint är han en pionjär inom husbyggande med additiv tillverkning. Att få byggbranschen att ta denna ny teknik till sitt hjärta har inte varit helt lätt.

– Byggbranschen är konservativ och ligger efter när det gäller digitaliseringen, jämfört med till exempel tillverkningsindustrin. Jag tror att 3D-printing kan lösa en del av de utmaningar som byggbranschen står inför, men vi har bara tagit de första stapplande stegen, säger Tobias v. Haslingen.

Digital design avgörande

Han har tidigare forskat inom AI vid KTH och intresserar sig mycket för digitaliseringsfrågan och hur ny teknik kan leda till förbättringar. När det gäller husbyggande handlar det mycket om den digitala designen och konstruktionen som görs i CAD-programmet.

– Additiv tillverkning är helt unik på det sättet att det du CAD:ar är det du får ut ur maskinen. Jag tänkte visa ett exempel på printade fönsterbågar som skall installeras i det 3D-printade huset som ConcretePrint ska skriva ut. Fönsterbågarna kommer genom ett samarbete med fönstertillverkaren NorDan, som tillverkar 3D-printade fönsterbågar, och är tillverkade i träfiber. En fördel med 3D-printing är att allt är i våg, så när du ska sätta in ett fönster så passar det.

Hör Tobias v. Haslingen prata om ”3D-print ett sätt att robotisera byggbranschen” på AM-dagen den 7 december, läs mer här.

Läs vidare

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage

Dags igen för Elmia 3D: "En bra bredd bland utställarna"

Smart industri. Hållbar industri. Omställbar industri. Det är tre teman som genomsyrar årets upplaga av Elmia Produktionsmässor, inte minst Elmia 3D där allt som handlar om additiv tillverkning samlas.
Elmia 3d

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage