Design som katalysator för innovation

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 24 november 2021
Olaf Diegel har ett stort intresse för gitarrer, såklart 3D-printade sådana. För tillfället håller han på att printa en trägitarr.

Hur kan en automatiserad designprocess underlätta för företag som vill börja använda additiv tillverkning? Det är kärnan i Olaf Diegels presentation under AM-dagen den 7 december.

Olaf Diegel är professor vid The University of Auckland på Nya Zeeland, men även 20 procent på LTH i Lund. Med tjugo års erfarenhet av additiv tillverkning har han på senare år ägnat mycket tid åt design för AM och snabb produktutveckling för att korta tiden från idé till marknad. Han är en av författarna till den årliga branschbibeln ”Wohlers report”.

– Den största utmaningen för företagen är att additiv tillverkning är en så dyr tillverkningsmetod. Därför måste de tjäna tillräckligt på att gå över till AM. Till exempel att produkten blir lättare, att produktionen blir effektivare och kostnaderna lägre, säger Olaf Diegel.

Automatiserad design

De senaste åren har det kommit ut ett antal produkter på marknaden som automatiserar själva designprocessen, till exempel från Gen3D. Det kommer Olaf Diegel fokusera mycket på under sin presentation på AM-dagen kryddat med exempel på hur det kan se ut i praktiken. Detta förenklade sätt att designa innebär att företagen inte själva behöver kunna CAD eller programmering.

– Det kan göra en stor skillnad för små och medelstora företag. Det ger dem tillgång till en teknologi som de kanske annars inte hade kunnat använda sig av, säger Olaf Diegel.

– I min presentation kommer jag att berätta om processen när jag designar en ny produkt som ska 3D-printas. För det första handlar det om att ta bort alla material som inte är absolut nödvändiga. För det andra att minimera tiden för efterbehandling genom rätt design. Och för det tredje att minimera användningen av stödmaterial.

Efterbehandling stjäl mycket tid

Vilken är den vanligaste missuppfattningen företag har om 3D-printing när de börjar använda tekniken?

– Att de ser det som ett tillverkningssätt som rakt av kan ersätta det de använt tidigare, till exempel formsprutning. Då är det nästan alltid dömt att misslyckas. Förutom att det krävs design som är anpassad för additiv tillverkning så är det många som inte inser hur mycket tid efterbehandlingen tar. Produkten är inte skinande och fin när den kommer ut ur skrivaren.

– En annan vanlig missuppfattning är att en teknologi kan fylla alla behov ett företag har, men det handlar om att välja teknologi utifrån vad man ska göra.

 

En trägitarr som är tillverkad med en binder jetting-process, i ett material av träspån och bioepox som tagits fram av det amerikanska företaget Forust. Gitarren är designad i Solidworks och nTopology.
Trägitarr i printern

Normalt sett spenderar Olaf Diegel maj och november månad i Lund, men på grund av pandemin har han inte kunnat resa till Sverige på mer än två år. För tillfället har Auckland återigen infört lockdown vilket för Olaf Diegel innebär mindre tid för möten och annat administrativt, och mer tid för praktiskt arbete i labbet.

Vad printar du just nu?

– Jag håller på med en trägitarr med en ny teknologi från USA. Vi har en fullfärgsprinter som jag också testat mycket och som jag kommer visa utskriftsprover från på AM-dagen. Det handlar mycket om att visa vad som är möjligt med additiv tillverkning.

Olaf Diegel är en av talarna på AM-dagen den 7 december. Ämnet för hans presentation är ”Design for AM to gain maximum benefit” och hålls på engelska, digitalt via länk från Nya Zeeland. Läs mer om AM-dagen här.

Läs vidare

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Konkurs för Mycorena – hoppas hitta köpare

Svenska Mycorena har under några års tid utvecklat ett särskilt svampprotein som kan användas bland annat för 3D-printade livsmedel. I somras stoppades planerna på en jättefabrik och ett par veckor senare ansökte bolaget om konkurs.
Mycorena 3

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3