Design som katalysator för innovation

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 24 november 2021
Olaf Diegel har ett stort intresse för gitarrer, såklart 3D-printade sådana. För tillfället håller han på att printa en trägitarr.

Hur kan en automatiserad designprocess underlätta för företag som vill börja använda additiv tillverkning? Det är kärnan i Olaf Diegels presentation under AM-dagen den 7 december.

Olaf Diegel är professor vid The University of Auckland på Nya Zeeland, men även 20 procent på LTH i Lund. Med tjugo års erfarenhet av additiv tillverkning har han på senare år ägnat mycket tid åt design för AM och snabb produktutveckling för att korta tiden från idé till marknad. Han är en av författarna till den årliga branschbibeln ”Wohlers report”.

– Den största utmaningen för företagen är att additiv tillverkning är en så dyr tillverkningsmetod. Därför måste de tjäna tillräckligt på att gå över till AM. Till exempel att produkten blir lättare, att produktionen blir effektivare och kostnaderna lägre, säger Olaf Diegel.

Automatiserad design

De senaste åren har det kommit ut ett antal produkter på marknaden som automatiserar själva designprocessen, till exempel från Gen3D. Det kommer Olaf Diegel fokusera mycket på under sin presentation på AM-dagen kryddat med exempel på hur det kan se ut i praktiken. Detta förenklade sätt att designa innebär att företagen inte själva behöver kunna CAD eller programmering.

– Det kan göra en stor skillnad för små och medelstora företag. Det ger dem tillgång till en teknologi som de kanske annars inte hade kunnat använda sig av, säger Olaf Diegel.

– I min presentation kommer jag att berätta om processen när jag designar en ny produkt som ska 3D-printas. För det första handlar det om att ta bort alla material som inte är absolut nödvändiga. För det andra att minimera tiden för efterbehandling genom rätt design. Och för det tredje att minimera användningen av stödmaterial.

Efterbehandling stjäl mycket tid

Vilken är den vanligaste missuppfattningen företag har om 3D-printing när de börjar använda tekniken?

– Att de ser det som ett tillverkningssätt som rakt av kan ersätta det de använt tidigare, till exempel formsprutning. Då är det nästan alltid dömt att misslyckas. Förutom att det krävs design som är anpassad för additiv tillverkning så är det många som inte inser hur mycket tid efterbehandlingen tar. Produkten är inte skinande och fin när den kommer ut ur skrivaren.

– En annan vanlig missuppfattning är att en teknologi kan fylla alla behov ett företag har, men det handlar om att välja teknologi utifrån vad man ska göra.

 

En trägitarr som är tillverkad med en binder jetting-process, i ett material av träspån och bioepox som tagits fram av det amerikanska företaget Forust. Gitarren är designad i Solidworks och nTopology.
Trägitarr i printern

Normalt sett spenderar Olaf Diegel maj och november månad i Lund, men på grund av pandemin har han inte kunnat resa till Sverige på mer än två år. För tillfället har Auckland återigen infört lockdown vilket för Olaf Diegel innebär mindre tid för möten och annat administrativt, och mer tid för praktiskt arbete i labbet.

Vad printar du just nu?

– Jag håller på med en trägitarr med en ny teknologi från USA. Vi har en fullfärgsprinter som jag också testat mycket och som jag kommer visa utskriftsprover från på AM-dagen. Det handlar mycket om att visa vad som är möjligt med additiv tillverkning.

Olaf Diegel är en av talarna på AM-dagen den 7 december. Ämnet för hans presentation är ”Design for AM to gain maximum benefit” och hålls på engelska, digitalt via länk från Nya Zeeland. Läs mer om AM-dagen här.

Läs vidare

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design

Han tar över som ordförande i SVEAT

Branschföreningen SVEAT höll sitt årsmöte i samband med Elmia 3D och valde då en ny styrelse. Niclas Stensson på Campus Värnamo tar över som ordförande efter Mi Åberg, Tetra Pak.
SVEAT Niclas

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC